Siūlo porą idėjų išradingiems Lietuvos verslininkams: „Jų paklausa garantuota“

Šaltuoju metų laiku dažnai būna labai slidūs šaligatviai ir gatvės. Dėl to į ligonines ima plūsti žmonės su sulaužytais rankų ir kojų kaulais. Prarandami tūkstančiai darbo valandų.

Autorius siūlo verslininkams pasinaudoti mūsų žiema ir sukurti ant avalynės pritaisomus prietaisus, kurie padėtų žmonėms saugiai vaikščioti žiemą.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Autorius siūlo verslininkams pasinaudoti mūsų žiema ir sukurti ant avalynės pritaisomus prietaisus, kurie padėtų žmonėms saugiai vaikščioti žiemą.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Autorius siūlo verslininkams pasinaudoti mūsų žiema ir padėti žmonėms sukurti ant avalynės pritaisomus prietaisus, kurie padėtų saugiai vaikščioti žiemą.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Autorius siūlo verslininkams pasinaudoti mūsų žiema ir padėti žmonėms sukurti ant avalynės pritaisomus prietaisus, kurie padėtų saugiai vaikščioti žiemą.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Autorius siūlo keletą išradimų, kurie turėtų padėti žmonėms saugiau gyventi žiemą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Autorius siūlo keletą išradimų, kurie turėtų padėti žmonėms saugiau gyventi žiemą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2019, 11:43 AM, atnaujinta Jan 22, 2019, 11:50 AM

Socialinis draudimas šiems nelaimėliams išmoka didžiules sumas pinigų. Manau, jog tų nelaimių galima būtų išvengti, jeigu mūsų batai neslystų. To pasiekti įmanoma. 

Prietaisas, apsaugantis nuo traumų

Teko matyti parduotuvėse, turguje ir internete specialius guminius antdėklus batams. Teko ne vieną jų modelį nusipirkti ir išbandyti. Deja, jie nepasiteisino. Guma labai nekokybiška, greit suplyšta. 

Dėl to po keleto dienų juos teko išmesti. Nežinau, kas juos gamina. Tikriausia, tai gali būti kinų produkcija. 

Lietuviai išradingi ir darbštūs nuo seno. Manau, jie sukurs kompaktiškus, dailius, tinkančius visiems batų modeliams, tvirtinamus prie padų prietaisus, kurie apsaugotų nuo slydimo. Jų paklausa būtų garantuota, tik reikia sukonstruoti ir pagaminti gerą produktą.

Degimo proceso optimizavimas

Degimas – greitas cheminių medžiagų kitimas. Tai – egzoterminė cheminė reakcija. Jos metu vyksta kuro oksidacija. Išsiskiria šilumą, o dažnai ir šviesą. 

Šį procesą lydi dūmai, kurių kiekis priklauso nuo degimo intensyvumo. Kad vyktų degimo procesas, būtinas deguonis. Kuomet deguonies trūksta, degimo metu susidaro nuodingos dujos – anglies viendeginis (smalkės), kuriomis galima stipriai apsinuodyt, ir, nesuteikus laiku pagalbos – numirti. 

Degimo metu deguonis oksiduoja anglį. Proceso metu išsiskiria anglies dvideginis, o kuro sudėtyje esančios mineralinės medžiagos iškrenta pelenų ar šlako pavidalu. Tačiau dėl degimo proceso netobulumo pro kaminą išmetamas ne tik anglies dvideginis. 

Iš jo neretai virsta tiršti, juodi dūmai. Tai – nesudegusi anglis, kuri kartu su karštomis dujomis patenka į atmosferą ir ją teršia. Be to, suodžiai nusėda ant kamino vidinio paviršiaus. 

Kuomet jų daug susikaupia, jie užsidega ir neretai sukelia gaisrą. Nustatyta, kad kuo didesnė temperatūra degimo kameroje, tuo optimaliau vyksta degimo procesas ir mažiau išsiskiria suodžių. 

Visi, kurie kūreno laužą, tikriausia, pastebėjo, kad pradžioje, kol laužas gerai neįsikuria, arba tuomet, kai malkos drėgnos, į viršų kyla tiršti, juodi dūmai, kurių sudėtyje daug nesudegusios anglies dalelių – suodžių. 

Kai laužas gerai įsidega, dūmai beveik išnyksta. Tada į viršų kyla liepsna, anglies dvideginis ir karštas oras. Taip atsitinka todėl, kad temperatūra lauže pakyla ir sudega beveik visa anglis. 

Panašus procesas vyksta ir visuose dabar vartojamuose šildymo katiluose. Jie „gamina“ labai daug suodžių, nes degimo procesas nėra optimalus. Kaip jį optimizuoti? Tam tikslui galima būtų panaudoti gamtines arba suskystintas dujas. 

Specialus purkštukas jas galėtų automatiškai, tam tikru momentu paduoti į degimo kamerą – tada, kai iš jos pradeda išsiskirti nesudegęs kuras – suodžiai. Šį degimo skatinimo (optimizavimo) procesą galėtų valdyti elektroninis blokelis.  

Gavęs informaciją iš daviklio, esančio kamine, apie padidėjusią suodžių koncentraciją kamine, jis įjungtų dujų purkštuką. 

Degančios dujos staigiai optimizuotų degimo procesą – greitai padidintų temperatūrą degimo kameroje, kurioje sudegtų visa anglis. Dėl to į atmosferą patektų ne suodžiai, o anglies dvideginis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.