Amatininką pykdo požiūris Kaziuko mugėje: „Nejau neįgalieji yra tokia Lietuvos gėda?“

Nuo vaikystės esu neįgalus, turiu judėjimo negalią. Bet šiandien ne apie tai. Jau septynerius metus siuvu interjerines rankų darbo lėles ir minkštus žaislus bei dalyvauju mugėse. Apie jas ir noriu pakalbėti.

Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaziuko mugės amatininkas liko nepatenkintas per didele rinkliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Robertas

Mar 13, 2019, 5:30 PM

Brangios prekybos vietos

Kaziuko mugė yra seniausia, gražiausia tautodailės bei amatų mugė Lietuvoje, kuri turi senas tradicijas ir papročius. Nuo seno čia plūdo įvairūs amatininkai ir meistrai iš visos Lietuvos parodyti savo gaminių gražumą ir išskirtinumą. Tai turėtų būti didelė šventė tiek amatininkams, tiek mugės lankytojams. Tačiau laikai keičiasi, keičiasi ir mugė... 

Modernėjame, modernėja ir organizatorių požiūris į amatininką. Vietoje tradicijų ir papročių puoselėjamas auksinio veršio kultas. O kaip kitaip pavadinti tai, kas dabar vyksta, kai kainos už prekybos vietą tiek Vilniuje (185 eurų), tiek Kaune (130 eurų) išaugo keleriopai. 

Anksčiau mugės kainuodavo 30-60 eurų, dabar tendencija visur didinti, Babilono laikai, nei gėdos, nei sąžinės.

Vietos neįgaliajam netinkamos

Porą mėnesių iki mugės, siūdamas rankų darbo lėles, neretai svarstydavau, ar sugebėsiu atpirkti šią, prabangia spėjusia tapti prekybos vietą, kitas sąnaudas, kurios atsiranda kuriant savo gaminius? 

Pridėkime dar kelionės, nakvynės, maitinimo išlaidas ir suprasime, jog patampu žmogumi, kuris dirba visuomeniniais pagrindais, nesiekdamas pelno ar asmeninės naudos. Kitaip tariant, jaučiuosi lyg dirbčiau tam, kad neskurstų organizatoriai. 

Skirtumas tarp jų ir manęs, manau, man pritars daugelis amatininkų, yra tas, kad mes pinigus uždirbame savo triūsu, savo rankomis, o ne kitų sąskaita. Daugelis nepatenkintų pasakys, jog imčiau vietą neįgaliajam su nuolaida, jei įprasta yra per brangi.

Nepatrauklios prekybai vietos

Atsakyti galiu taip... Jei esu neįgalus, tai dar nereiškia, jog esu idiotas ir į mugę važiuoju tiesiog pastovėti, pažiūrėti, kaip prekiauja sveikieji. Aš čia važiuoju kaip ir visi kiti – užsidirbti, pademonstruoti savo gebėjimus ir amatą, surasti ir pritraukti naujų pirkėjų. 

Bet turbūt mugių organizatoriai mąsto kitaip. Nejaugi neįgalieji yra tokia Lietuvos gėda, kad juos priimantys mugių organizatoriai bruka it raupsuotuosius į mugių užkaborius, į mirtinas prekybai zonas, kur visus prekiaujančius pralenkia pagrindiniai žmonių srautai? 

Ar mes vaizduojamės tokie gražūs ir tvarkingi, kad niekas neturi rėžti akies? Tuo tarpu visoje vakarų Europoje patys mugių organizatoriai kviečiasi neįgaliuosius prekiauti, tai yra garbės ir prestižo požymis, stengiamasi jiems suteikti patogias prekybai vietas ir sąlygas. 

Neįgalieji juk yra labiausiai pažeidžiami socialiniai sluoksniai, neretam iš mūsų yra sunku, praktiškai neįmanoma, normaliai įsilieti ir konkuruoti darbo rinkoje. Todėl turėtume tik džiaugtis, jog tokie žmonės nesėdi sudėję rankų užsidarę tarp keturių sienų ir siekia save realizuoti, siekia nebūti našta mokesčių mokėtojams ir patys stengiasi prisidėti prie bendro ekonominio gerbūvio. 

Tačiau nūdienos situacija, kurią regiu Lietuvoje, yra tokia, kad jei esi neįgalus ir imi vietą su nuolaida, pasiruošk, jog stovėsi vos ne prie tualetų ar tokioje vietoje, kur sveiko proto prekybininkas net už dyką nesvarstys prekybos galimybės.

Turbūt ponai organizatoriai baisiai nukentės praradę tuos kelis šimtus eurų, jei duos su nuolaida geresnę, orumą nežeminančią vietą neįgaliajam? Kitokio paaiškinimo tiesiog nerandu.

Noriu, kad būčiau išgirstas, nes taip mąstau ne tik aš, bet ir daugelis mugininkų. 

***

Kaziuko mugę organizavusios įmonės „Concept events & media” atstovas Renaldas Gražys komentavo, kad tam tikro asortimento, prekiautojų paskirstymo ir kainodaros sąlygos yra apibrėžtos su Vilniaus miesto savivaldybės sutartimi. 

„Esame įsipareigoję „užtikrinti, kad Katedros aikštėje (neteikiant maitinimo paslaugų) prekiautų socialinės įmonės, neįgaliųjų organizacijos ir įstaigos, savo dirbinius demonstruotų ir platintų tradicinės Lietuvoje religinės bendruomenės ir vienuolijos, skiriant prekybos vietas sumokėjus tik vietinę rinkliavą už leidimo prekiauti išdavimą, nerenkant papildomų mokesčių, jeigu jos prekiaus jų pačių pagamintais gaminiais“. Šiuo atveju prekybos vieta 3x2 m. palapinėje Katedros a. Robertui būtų kainavusi 36,3 euro įskaitant PVM.

Ar Katedros aikštė patenka į tokį skaitytojo vietos apibrėžimą... Komentaro neturiu.

Laiško autoriui 3x2 m. vieta Kaziuko mugėje, Gedimino pr., kainavo 72,6 eurų įskaitant PVM. Tai reiškia, kad jam buvo pritaikyta 50 proc. nuolaida.

Teikiant konkursinį pasiūlymą buvo apskaičiuotas reikiamas biudžetas. Remdamiesi 2009 – 2011 m. patirtimi (tais metais organizavome Kaziuko mugę) įvertinome galimą prekybininkų skaičių ir atitinkamai apskaičiavome, kokią sumą turime surinkti iš mugės prekiautojų. Nuolaidas prekybininkams taikėme ir tikrai ženklias. Išskaidžius kainodarą, po faktinių pardavimų galime tiksliai įvardinti, kad suteikėme nuolaidų už daugiau nei 68 tūkst. eurų“, – komentavo įmonės „Concept events & media” atstovas R. Gražys.

 

 

 

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.