Emigrantė papasakojo, ką Airijoje mano apie dvigubą pilietybę: žiauru ir neteisinga

Mes gyvename Airijoje jau 15 metų. Vaikai užaugo, baigė mokslus, turi darbus, apie kuriuos svajojo nuo vaikystės. Ir ne tik mano vaikai. Kiek tokių jaunų šaunių lietuvių yra visoje Airijoje? Mes esame lietuviai ir visada tokie būsime. Jeigu mūsų žmonės ir įgis airių pilietybę, jie vis tiek liks lietuviais.

 Visiškai nesvarbu, prieš kiek laiko mes išvykome, mes niekada nepamirštame savo šaknų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Visiškai nesvarbu, prieš kiek laiko mes išvykome, mes niekada nepamirštame savo šaknų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugybė lietuvių gyvena užsienio šalyse ar ieško geresnio gyvenimo sau ir savo šeimoms.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugybė lietuvių gyvena užsienio šalyse ar ieško geresnio gyvenimo sau ir savo šeimoms.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

V.

May 9, 2019, 10:39 AM, atnaujinta May 9, 2019, 3:18 PM

Išvykau dėl daug priežasčių, bet viena iš svarbiausių buvo žinojimas, kad mano vaikai galės įgyti aukštuosius išsilavinimus. Lietuvoje prieš 15 metų man tai buvo nepasiekiama svajonė. Na, o kitos priežastys buvo tokios pat kaip ir visų išvažiavusių.

Mes visi trys kasmet švenčiame lietuviškas šventes. Mano vaikams smagu palaikyti savo lietuvišką tautybę mūsų tradicijomis. Į Lietuvą parvažiuojame kiekvienais metais. Vaikai pasiilgsta močiutės ir savo buvusių bendraklasių. Žinau, kad išmuš ta valanda, kai mano vaikai nutars priimti airišką pilietybę vien dėl to, kad jie yra dalis šios visuomenės.

Labai nenoriu, kad Lietuva prarastų mano vaikus. Kas žino, gal ateityje jie sugrįš? Žinojimas, kad esi laukiamas ir mylimas, pakeistų mūsų visų lietuvių gyvenimą tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje.

Svetur gyvenantys lietuviai visada buvo ištikimi savo tautiškumui. Tai galima pasakyti apie visus lietuvius emigrantus, palikusius tėvynę per paskutinius keletą šimtmečių. Tai galima pasakyti ir apie 600 tūkstančių lietuvių, šiomis dienomis gyvenančių užsienio šalyse ir ieškančių geresnio gyvenimo sau ir savo šeimoms.

Mes ir toliau tebedažome kiaušinius Velykoms ir renkamės į mūsų šalies ambasadas pažymėti Mindaugo dieną. Mes bendraujame vieni su kitais ir palaikome vieni kitus per įvairias kultūrines organizacijas. Mes stebime Lietuvos sporto komandas per TV ir skaitome lietuviškus laikraščius internete. Šeimose su savo vaikais mes kalbame lietuviškai, kai mūsų vaikai mokosi naujos šalies kalbą.

Visiškai nesvarbu, prieš kiek laiko mes išvykome, mes niekada nepamirštame savo šaknų.

Bėgant metams matome kaip mūsų vaikai užauga ir prisitaiko prie naujos šalies kultūros ir gyvenimo sąlygų. Pamažu susitaikome su mintimi, kad tampame dalimi mūsų naujos tėvynės. Deja, kai kalbame apie mūsų, kaip piliečių, teises, iškyla klausimas dėl paso.

Kai šalis, kurioje lietuviai apsistoja, pasiūlo jiems priimti tos šalies pilietybę, tai visiškai nereiškia, kad mes atsisakome savo kilmės ir savo pilietybės. Atvirkščiai, priimdami kitos šalies pilietybę užsitikriname saugesnę ateitį sau ir savo šeimoms.

Dvidešimt trys Europos Sąjungos (ES) šalys suteikia savo piliečiams galimybę turėti dvigubą pilietybę. Svarbu, kur jūs nuolat gyvenate, dirbate ir mokate mokesčius. Tačiau, jeigu jūs gyvenate užsienio šalyje ilgą laiką, 10 -15 metų, jūs netenkate balsavimo teisės savo gimtojoje šalyje.

Atsisakant suteikti užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams dvigubą pilietybę yra žiauru ir neteisinga. Tai yra didelis trumparegiškumas, kuris atspindi mūsų visuomenės nepilnavertiškumo kompleksą. Trumpai tariant – tai nelietuviška.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.