Įvertino Dalios Grybauskaitės elgesį per išankstinį balsavimą: „Gėda“

Antradienį Vilniaus miesto savivaldybėje iš anksto balsą prezidento rinkimuose atidavė kadenciją baigianti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kartu ji paėmė vieną referendumo biuletenį iš dviejų galimų, nes nebalsavo dėl Lietuvos Respublikos (LR) Seimo narių skaičiaus mažinimo. Tai stebina.

D.Grybauskaitė balsavo iš anksto - antradienį.<br>T.Bauro nuotr.
D.Grybauskaitė balsavo iš anksto - antradienį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kevinas

2019-05-09 11:27

Kai kuriems piliečiams pasirodė keista, kad prezidentė balsavo iš anksto, nes dauguma balsuoja tradiciškai. O juk Prezidentė nenustoja tokia būti ir savaitgalį, kai ir vyks įprastiniai LR Prezidento rinkimai (kartu ir referendumai). Tačiau kur kas įdomiau tai, kad ji nebalsavo dėl LR Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Stebina toks nepilietiškumo pavyzdys, skatinimas ir kartu parodymas, kokios pozicijos laikaisi. Žinoma, kad balsuojant įprastiniu metu, t.y., savaitgalį, toks savo pozicijos parodymas gali būti vertintintas kaip neleistina agitacija, tačiau išankstiniams rinkimams apskritai netaikomi apribojimai (tai yra keista, bet Lietuvoje daug kas keista).

Tai nėra gerai, bet dar blogiau, kad prezidentė tiesiog vietoj to, kad paimtų visus biuletenius ir nubalsuotų prieš ar už, renkasi apskritai nedalyvauti balsavime – susilaiko.

Prezidentė neėmė referendumo dėl Seimo narių mažinimo balsavimo biuletenio. Pasak šalies vadovės, šis referendumas yra beprasmis, nes sumažinus Seimą keliais nariais nepagerės nei Seimo darbo kokybė, nei reputacija. Jeigu referendumas yra beprasmis, tai reikia paimti biuletenį ir jame pažymėti „ne“. Mažinant Seimo narių skaičių nesiekiama nei kokybės, nei reputacijos, turbūt D.Grybauskaitė nelabai supranta, kokia gi ta referendumo idėja.

Reiškia, ji ne tik nepalaiko LR Seimo narių skaičiaus mažinimo idėjos-referendumo, bet apskritai neigiamai vertina tokį balsavimą. Jį tiesiog ignoruoja. Ir ką tokiu pavyzdžiu parodome kitiems rinkėjams?

Kad galima vengti priimti atsakomybę už savo sprendimus? Tiek nepatinka pati referendumo idėja, kad reikia ją net ignoruoti? Ir tai parodyti visiems piliečiams? Parodyti savo neigiamą poziciją, kartu parodyti, kad balsuoti apskritai nereikia? Ir tai yra geras pavyzdys? LR prezidentas turi rodyti tokį pavyzdį piliečiams?

Žinoma, kad D.Grybauskaitei nepatinka mintis, jog reikia mažinti LR Seimo narių skaičių. Nesuprantama pati idėja, kodėl reikia mažinti. Nėra laiko aiškinti savaime suprantamus dalykus, nes visa Lietuva mažėja, traukiasi, tai kartu turi mažėti ir valstybės aparatas, o Seimas yra pavyzdys, simbolis tam mažėjimui inicijuoti.

Prezidentė galbūt senų pažiūrų, kai buvo sovietiniai valdymo pavyzdžiai, kai valstybės aparatas buvo didelis, platus, kai valdė dar komunistai. Žinoma, galima ir plėsti Seimą, gali būti ir 300 Seimo narių. Skirtingos kartos, skirtingi požiūriai. Bet nereik bėgti nuo atsakomybės ir reik balsuoti.

Ir jei jau nebalsuoji apskritai, bent jau to viešai nedemonstruoti. Nes tai yra blogas pavyzdys.

Būdami žmonės 18 ar 25 metų elgiasi dar jaunatviškai, dar nepriima rimtų, apgalvotų sprendimų. Bet prezidentei senokai ne tiek metų. Sunku paaiškinti, kas jai šovė į galvą, kodėl toks sprendimas buvo priimtas.

Visgi reik tikėtis, kad D.Grybauskaitei gyvenime pavyks suprasti savo klaidas. Būtent LR Prezidentas visuomet privalo ne tik balsuoti, jis negali ignoruoti pačios balsavimo idėjos. Nes be balsavimo ir pati D.Grybauskaitė nebūtų prezidente. Jeigu visi piliečiai būtų ignoravę visus balsavimus, referendumus, vykusius dėl Lietuvos, tai turbūt dar gyventume Rusijos sudėtyje.

Tikėkimės, kad naujasis LR Prezidentas bent jau suvoks, kad referendumas, kad ir koks jis blogas būtų, verčia būti piliečiu. Tu arba pritarti, arba nepritari. Balsuoju už arba prieš. Bet tu negali ignoruoti. Ir neturi jokios moralinės teisės taip elgtis, būdamas prezidentu. Gėda už tokį poelgį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.