Patarimai, kurie padės išlaikyti egzaminus aukščiausiais balais

Kaip išlaikyti egzaminus aukščiausiais balais? Klausimas, kuriuo šiuo metu dieną pradeda ir baigia abiturientai. Laikas – pilnas iššūkių dėl pandemijos, pasikeitusios mokymo sistemos ir visiškos nežinios dėl ateities. 

Abiturientams šis laikas – pilnas iššūkių dėl pandemijos, pasikeitusios mokymo sistemos ir visiškos nežinios dėl ateities. <br>123rf.com nuotr.
Abiturientams šis laikas – pilnas iššūkių dėl pandemijos, pasikeitusios mokymo sistemos ir visiškos nežinios dėl ateities. <br>123rf.com nuotr.
Smegenų veiklą labai stimuliuoja fizinis aktyvumas ir kūno mankšta. <br>123rf.com nuotr.
Smegenų veiklą labai stimuliuoja fizinis aktyvumas ir kūno mankšta. <br>123rf.com nuotr.
Abiturientams šis laikas – pilnas iššūkių dėl pandemijos, pasikeitusios mokymo sistemos ir visiškos nežinios dėl ateities. <br>I.Budzeikaitės nuotr.
Abiturientams šis laikas – pilnas iššūkių dėl pandemijos, pasikeitusios mokymo sistemos ir visiškos nežinios dėl ateities. <br>I.Budzeikaitės nuotr.
Abiturientams šis laikas – pilnas iššūkių dėl pandemijos, pasikeitusios mokymo sistemos ir visiškos nežinios dėl ateities. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Abiturientams šis laikas – pilnas iššūkių dėl pandemijos, pasikeitusios mokymo sistemos ir visiškos nežinios dėl ateities. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jurgita Yu Marcinkutė, įkvėpimų trenerė

2020-06-20 12:09

Keli mokslininkų atrasti būdai gali padėti stimuliuoti smegenų veiklą, pagerinti atmintį ir pasiekti maksimalių veiklos rezultatų. 

Atmintis – kaip žemėlapis

Turbūt kiekvienas iš mūsų pastebėjome, kad yra dienų ar momentų, kada puikiai įsimename smulkiausias kokio nors reiškinio detales. Galime lengvai atpasakoti ar analizuoti naują informaciją.

Tiesa, būna ne tokių sėkmingų dienų, kada tenka kartoti, iš naujo skaityti ir net užsirašyti žinias, bet jos vis tiek greitai pasimiršta. Atminties ypatumai ir jos lavinimas priklauso nuo mūsų smegenų veiklos. 

Mūsų smegenys yra labai kompleksinis organas, sudėtingiausias ir kol kas mažiausiai suprastas. Mokslininkai apskaičiavo, kad vidutiniškai per dieną kiekvienas žmogus priima apie dešimt tūkstančių sprendimų. Taigi mūsų smegenys nuolat intensyviai dirba. Dar įdomiau, kad jos intensyviausiai dirba tada, kada miegame. 

Nobelio Ekonomikos mokslų premijos laimėtojas prof. Danielis Kahnemanas pažymi, kad mūsų atmintis labai gerai įsimena kelius ir vietas. Toks įgūdis yra išsivystęs dar nuo senų laikų, kada mūsų protėviai turėjo gerai žinoti teritoriją, kad išliktų saugūs, rastų maisto ir kelią į namus. Todėl, jei norime atsiminti, neturėtume „kalti“ elementų sąrašo.

Geriau šiuos elementus atmintyje „išdėlioti“ kurioje nors įsivaizduojamoje teritorijoje, pavyzdžiui, savo namuose, kūne ar mėgstamame pasivaikščiojimų take. Atėjus laikui atsiminti, galima vaizduotėje tiesiog „keliauti“ po pasirinktą teritoriją ir „susirinkti“ sudėliotus elementus.

Kita svarbi moksliškai įrodyta atminties savybė ta, kad mes geriau atsimename konkrečius objektus nei abstrakčias idėjas. 

Kaip tai panaudoti  mokantis? Geriausia, tam tikriems elementams suteikti „veidus“ ir pavadinimus, pavyzdžiui, „pirma sistema“, „dominuojanti teorija“ ir pan., ir tada šiems elementams priskirti nustatytas savybes, „elgesį“ ir kitus „bruožus“. Toks mokymasis leidžia greičiau įsiminti norimas žinias, jas suprasti ir ilgiau išlaikyti atmintyje. Be to, tai mokymosi procesą paverčia maloniu žaidimu, kuris gali virsti įdomiu nuotykiu.

Penki būdai smegenų veiklai stimuliuoti

Nors mokytis lengviausia jaunesniame amžiuje, kiekvienas amžiaus tarpsnis yra tinkamas naujoms žinioms įgyti. Kaip stimuliuoti smegenų veiklą, kad būtų lengva įsiminti pageidaujamą informaciją? Nustatyti penki būdai, padedantys tai padaryti. 

Pasirodo, kuo daugiau pozityvių emocijų, meilės ir socialinių ryšių išgyvename, tuo lengviau įsimename pageidaujamus dalykus. Svarbu žinoti, kad padeda ne bet koks bendravimas. Atmintis geriausiai veikia, kai intensyvius socialinius ryšius palaikome tik su tais šeimos nariais, draugais, mylimaisiais ar kolegomis, su kuriais jaučiatės gerai, vyrauja visapusiškas pasitikėjimas ir nuoširdus rūpestis. 

Smegenų veiklą labai stimuliuoja fizinis aktyvumas ir kūno mankšta. Atlikta daug tyrimų, kurie įrodo bėgiojimo, vaikščiojimo, važiavimo dviračiu, plaukimo ar jogos neabejotiną teigiamą poveikį kognityviniams gebėjimams. 

Pavyzdžiui, tik pusvalandis intensyvaus ėjimo jau turi teigiamos įtakos smegenims. Tiesa, pozityvių rezultatų fizinė veikla duoda tik tada, jei yra reguliari ir atliekama savanoriškai. Fizinis aktyvumas turėtų būti praktikuojamas ne rečiau kaip tris kartus per savaitę ir be jokios prievartos, asmens laisva valia. 

Smegenys geriausiai „atsibunda ir užsiveda“, kai užsiimame nauja veikla. 

Geriausių rezultatų pasiekiama, kada išeiname iš savo komforto zonos ir reguliariai imame daryti kažką visiškai naujo. 

Tai gali būti naujos kalbos, naujo dalyko ar naujo hobio mokymasis. Naujovių galima taip pat atrasti jau vykdomoje veikloje. Tiesiog verta įdėti šiek tiek pastangų ir pasitelkti išradingumą. Kas tai bebūtų – naujas patiekalas šeimos savaitgalio pietums, naujas kelias į darbą ar naujas kvepalų kvapas, smegenims tai tikrai patiks. 

Pardavėjai puikiai naudoja šią savybę išleisdami naujas gaminių versijas ar siūlydami atnaujintas paslaugas.

Kodėl mums patiems nepasirūpinus sau tinkamiausiomis ir smegenims patinkančiomis naujovėmis?

Reikiamas vandens kiekis ir tinkama mityba užtikriną gerą smegenų veiklą. Jei organizmui trūksta vandens, darosi sunku susikaupti ir atmintis veikia prastai. Tai ypač aktualu vyraujant karštiems orams. Mūsų smegenys daugiausia yra sudarytos iš riebalų. Tai – itin energijai imlus organas. Sverdamos nuo 2 proc. iki 5 proc. kūno masės (nelygu  kiekvieno žmogaus sudėjimas), mūsų smegenys sunaudoja apie 20 proc. kūno energijos. 

Smegenys veikia geriausiai, jei gauna pakankamai aukščiausios kokybės riebalų, tai yra Omega 3. Mūsų organizmas šių riebalų negamina. Todėl intensyvią protinę veiklą vykdantys žmonės turėtų valgyti daug riebios žuvies, riešutų ar įvairių sėklų, kuriose yra gausu Omega 3.

Smegenų aktyvumą padeda išlaikyti laiku ir tinkamo ilgio pertraukos. Smegenys geriausiai pasiilsi gamtoje. Geras ir reikiamos trukmės miegas yra labai svarbus smegenų veiklai. Miego metu smegenys dirba intensyviausiai: „tvarkoma“ per dieną sukaupta informacija, „šalinamos“ nenaudingos smegenų jungtys ir vyksta kiti svarbūs procesai. 

Žmogus vienintelis gamtoje savo valia atsisako miego. Prieš aukojant miegą kitų veiklų naudai, verta prisiminti, kad miego trūkumas stabdo mokymąsi, trukdo formuoti naujus įgūdžius ar įtvirtinti palaikančius įsitikinimus. 

Išlaikyti ramybę 

Paklausus, kada yra sunkiausia prisiminti ar atlikti nustatytas užduotis, daugelis žmonių įvardija nerimą ir neigiamas emocijas. Atkreipkime dėmesį, kaip dažnai egzaminus laikantys ar protine veikla užsiimantys asmenys yra bauginami, gąsdinami ir kaip dažnai jie yra padrąsinami, palaikomi. 

Neuromokslininkas Richardas J.Davidsonas tyrimais įrodė, kad kuo labiau žmogus nervinasi, tuo prasčiau veikia jo darbinė atmintis ir kognityviniai gebėjimai. Todėl yra labai svarbu pasirūpinti palaikančia, ramia aplinka. 

Taip pat yra tikslinga formuoti asmenų, ypač jaunų, mažai patirties turinčiųjų, įgūdžius, kurie padeda kuo ramiau reaguoti į neigiamus stimulus, greičiau atsipalaiduoti po neigiamų išgyvenimų ir lanksčiau reaguoti į naujas aplinkybes. Šios savybės šiandienos visuotinio neapibrėžtumo sąlygomis gali tapti lemiamomis sėkmei pasiekti. 

Naujam sėkmę nešančiam įgūdžiui suformuoti pakanka vieno mėnesio reguliarų pastangų. 

Galima pasiryžti nedideliam eksperimentui: kasdien, trisdešimt dienų iš eilės, sau priimtiniausiu būdu pastimuliuokite savo smegenis, pasimokykite išlaikyti ramybę ir pasisemkite pozityvių emocijų. Tai neabejotinai lems teigiamus pastebimus pokyčius smegenų veikloje.

Pasirūpinkite savo smegenimis, ir jos pasirūpins jumis!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.