Naujovė Senamiestyje siutina vilniečius: negali grįžti į namus nepažeidę eismo taisyklių

Liepos 7 d. įsigaliojęs kilpinis eismas Vilniaus senamiestyje, rodos, džiugina tik valdžios atstovus. Itin juo nepatenkinti ir daug skundų išsakė čia gyvenantys vilniečiai, nors šiuo projektu norėta pagerinti jų gyvenimo sąlygas, sumažinti eismo intensyvumą ir užtikrinti didesnį saugumą. 

Įvažiavimas į Dominikonų g. 15 namo kiemą šiuo metu – komplikuotas.<br> Skaitytojos nuotr.
Įvažiavimas į Dominikonų g. 15 namo kiemą šiuo metu – komplikuotas.<br> Skaitytojos nuotr.
Įvažiavimas į Dominikonų g. 15 namo kiemą šiuo metu – komplikuotas.<br> Skaitytojos nuotr.
Įvažiavimas į Dominikonų g. 15 namo kiemą šiuo metu – komplikuotas.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2020, 7:58 PM

Senamiesčio širdyje, Dominikonų ir Gaono gatvių sankirtoje su šeima gyvenanti Goda pastebėjo, kad nuo šiol grįždama į savo namus kaskart turės pažeidinėti kelių eismo taisykles (KET). 

„Šis namas – tai buvę Gureckių rūmai, statyti XV amžiuje. Be nuostabaus fasado, jis turi dar vieną ypatybę – įvažiavimas į kiemą yra važiuojant nuo Jonų ar Universiteto gatvių. Leidžiantis nuo Dominikonų gatvės pradžios, nuo Vokiečių gatvės pusės, įsukti tiesiog neįmanoma fiziškai – tarpuvartė yra pastatyta šiek tiek kampu“, – teigė ji. 

Prieš tai buvusi dvipusio eismo gatvė po pokyčių tapo vienpusė – eismas galimas tik nuo Vokiečių link Universiteto gatvių. 

Iš tos pusės parvažiavę namo gyventojai, norėdami įsukti į kiemą, apsisukdavo gatvių sankirtoje ir įvažiuodavo į kiemą. Dabar to padaryti pagal KET negali – ant kampo puikuojasi eismą draudžiantis ženklas, vadinamoji „plyta“.

Pagal KET 417 straipsnį už kelio ženklų nesilaikymą gali būti skirta 30-90 eurų bauda galimai su 1-3 mėn. teisių atėmimu.

„Žinoma, ženklas nuo kiemo stovi už vos kelių dešimčių metrų, bet teisiškai mes ją kaskart turime pažeidinėti“, – gūžtelėjo pečiais namo gyventoja. 

Dar viena mažų kiemų problema, pasak Godos, – automobiliai juose negali apsisukti, todėl išvažiuoti visada tenka atbulomis: „Dabar išvažiavus atbuline eiga viduryje gatvės turiu atlikti ne vieną manevrą, kol išsuku į Universiteto gatvę, vedančią iš kilpos. Tiesa, dar šalia ir dviračių takas „nupieštas“, tai išsisukinėdama užstoju eismą ne tik automobiliams, bet ir dviračiams, jau nekalbant apie neapdairiems dviratininkams keliamą pavojų.“

Ieško kitų sprendimų

Apie šią situaciją ir galimus jos sprendimo būdus portalas lrytas.lt pasiteiravo Vilniaus savivaldybės.

„Dėkojame gyventojams už pateiktas pastabas dėl įvažiavimo į Dominikonų g. 15 namo kiemą. Visos eismo situacijos Senamiestyje, kilusios dėl kilpinio eismo įvedimo, yra stebimos ir vertinamos, esant poreikiui – sistema bus tobulinama. 

Eismo organizavimo skyrius kartu su VĮ „Vilniaus planu“ jau ieško kitų galimo eismo organizavimo sprendinių, norint užtikrinti gyventojams patogesnį įvažiavimą į kiemą. Apie galimus sprendinius ir pakeitimus informuosime artimiausiu metu“, – rašoma Vilniaus savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistės Neringos Kolkaitės atsakyme.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę