Skrieja skundai dėl odontologų paslaugų Kauno rajone: prireikė net skubios operacijos

Į „Bendraukime“ kreipėsi skaitytojai, nusivylę Kauno raj. esančios GŽ klinikos paslaugomis. Vienas pacientas skundėsi nekokybišku danties vainikėliu bei vėliau atliktu estetiniu plombavimu. Kita istorija dar liūdnesnė. Pacientas teigia, kad po jam danties rovimo teko skubiai kreiptis į medikus bei atlikti operaciją. 

 Pacientai skundėsi nekokybiškai atliktomis protezavimo paslaugomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pacientai skundėsi nekokybiškai atliktomis protezavimo paslaugomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pacientai skundėsi nekokybiškai atliktomis protezavimo paslaugomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pacientai skundėsi nekokybiškai atliktomis protezavimo paslaugomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pacientai skundėsi nekokybiškai atliktomis protezavimo paslaugomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pacientai skundėsi nekokybiškai atliktomis protezavimo paslaugomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Pacientai

Nov 24, 2021, 11:00 PM

„Norėčiau įspėti apie vieną odontologijos kliniką, teikiančią nekokybiškas paslaugas. Nemažai pacientų nukentėję kreipiasi į institucijas, kiti rašo atsiliepimus rekvizitai.lt portale, kiti neviešina.

Noriu įspėti apie GŽ odontologijos kliniką, kad kiti pacientai nenukentėtų. Tik sumokėję nemažus pinigus už burnos išdarkymą išsiaiškinome, kad gydytoja tik baigus studijas, liepos mėnesį gavus odontologės licenciją, o klinikai tuo laikotarpiu, kai protezavo dantį, buvo sustabdyta licencija teikti ortopedinės odontologijos paslaugas. Kai prašėm ištaisyti klaidą ir panaikinta licencija (informacija paimta iš www.licencijavimas.lt ir https://vaspvt.gov.lt/).

Mane gydžiusi odontologė (redakcijai pavardė žinoma, - red. past.) atlieka dantų kanalų gydymo, protezavimo, cirkonio vainikėlio uždėjimo paslaugas. Pagal klinikos internetiniam puslapyje skelbiamą kainininką dantų kanalų gydymą atlieka III lygio specialistai, protezavimo aukštos kvalifikacijos specialistai, cirkonio vainikėlius deda labai aukštos kvalifikacijos specialistai. Ar ši gydytoja turi bent vieną aukštą kvalifikaciją tik gavus licenziją? Ar ji gali atlikti sudėtingas procedūras?

Gydytoja gydė dantų kanalus, dėjo metalinę kultį ir uždėjo cirkonio vainikėlį. Net nesant odontologu matosi, kad blogai atlikta protezavimo paslauga, deformuotas dantis, vainikėlis skiriasi dydžiu ir spalva nuo natūralių dantų, ties dantenomis juoda.

Kreiptasi į gydytoją, kad sutvarkytų, bet gydytoja atsisakė keisti vainikėlį, tikino, kad šiuo atveju reikalingas estetinis plombavimas. Bet šiuo atveju sulygint dantis nekeičiant vainikėlio reiškia pajuodint ties dantenom ir plombuoti vainikėlio spalva išstorinant natūralius dantis. Ar tai vadinasi „estetiniu plombavimu“?

Estetinis plombavimas problemos neišsprendė, nes deformuoti dar trys dantys išstorinant ir nesulyginant spalvos su vainikėlio spalva. Negavus garantijos paslaugų kokybei, suabejota ir medžiaga, iš kurios pagamintas vainikėlis, gal tik sumokėta už cirkonio vainikėlį, o uždėtas metalo keramikos ar koks kitas pigus.

Kaip rašoma internete, ne vienos klinikos puslapyje, „jei dantims protezuoti naudojama cirkonio, o ne metalo keramika, nėra melsvos/pilkšvos juostelės prie pat dantenų. Dėl puikių optinių medžiagos savybių visiškai nesvarbu, kokiu kampu krinta šviesa. Šviesa gali prasiskverbti kiaurai konstrukcijos ir taip pat iš dalies atsispindėti nuo jos paviršiaus. Taip yra sukuriamas natūralumo efektas. Taigi, visiškai nesvarbu, ar jūs vaikščiosite pajūryje saulėtą dieną ryškiai šviečiant saulei, ar su draugais šoksite neoninės šviesos apšviestoje diskotekos salėje, cirkonio keramika protezuoti dantys atrodys taip, kaip ir natūralūs“. GŽ klinikoje uždėtas vainikėlis skiriasi spalva nuo natūralių dantų, pilka ties dantenomis, todėl estetinės savybės būdingos metalo keramikos vainikėliui.

Klinika neturi ką prarast, kad pacientai nepatenkinti, kad gali kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie SAM. Licencija sustabdyta, tad pacientų skundai nieko nelemia. Klinika nesuteikia garantijos nei paslaugoms, nei protezams ir vainikėliams. Už nekokybišką protezavimą nėra garantijų ir atsakomybės, o kainos nemažesnės nei kitose odontologijos klinikose.

Paslaugos kainavo 690 eurų. Po nekokybiškų paslaugų, kitų dantų plombavimas juos didinant nekainavo.

Noriu viešinti problemą, kad nenukentėtų kiti. Nukentėjusių yra daugiau, bet bijo viešint savo istorijas. Už nieką licencijos nestabdomos ir nepanaikinamos.

Dar vienam GŽ klinikos pacientui buvo padaryta burnos higiena, pradėtas gydymas. Pasiūlyta pašalinti protinį dantį, nes, neva, stūmė kitus dantis, bet to stūmimo nejautė.

„Pasidariau higieną ir po savaitės užregistravo šalinti dantį. Prieš šalinimą chirurgas pastebėjo, kad dantenos patinę, bet vis tiek išrovė dantį nepaisant to, kad dantenos buvo patinę.

Kaip paaiškėjo vėliau, buvo negalima rauti danties, nes po burnos higienos buvo uždegimas. Grįžęs į namus iškart jaučiau, kad kažkas negerai, pradėjo tinti žandas, naktį pakilo temperatūra.

Ryte, iškentęs nakties skausmus išvažiavau į skubios pagalbos skyrių. Skausmas buvo nepakeliamas, sunku buvo net kvėpuot, išsižioti buvo neįmanoma. Kadangi pandeminė situacija, turėjau pirmiausia pasidaryti COVID-19 testą ir tik tada galėjo operuoti. Išoperavo tik kitą dieną.

Pooperacinis laikotarpis užtruko kelis mėnesius, negalėjau dirbti, sunku valgyti, gerti. Pasekmės liko visam likusiam gyvenimui, negaliu ir dabar pilnai išsižioti“, - savo ir kitų istorijas „Bendraukime“ pasakojo pacientai.

***

GŽ klinikos pateiktame komentare teigiama, kad šiuo metu klinika iš pacientų nėra gavusi jokios pretenzijos.

„Mūsų įstaigos vidaus tvarkos taisyklių 6 skirsnyje „Ginčų ir konfliktų su pacientu sprendimo tvarka“ nurodyta, kad į raštiškus pacientų nusiskundimus atsakoma per 20 darbo dienų, o anonimiški pacientų skundai yra nenagrinėjami. Šiuo metu neturime nei vieno raštiško paciento nusiskundimo, į kurį nebūtume atsakę ar kitaip išsprendę konfliktą. Taip pat apie šį nepatenkintą pacientą(ę) sužinome tik iš žurnalistų. Tiesiogiai į mūsų įstaigą kreiptasi nebuvo.

Informacija apie gydytojų licencijas yra skelbiama viešai VASPVT puslapyje, taip pat jeigu pacientas domisi, jam visada būna atsakyta dėl kiekvieno gydytojo kvalifikacijos, darbo stažo ar kompetencijos. Visi gydytojai mūsų klinikoje dirba pagal gydytojo odontologo ar gydytojo specialisto kompetencijas.

2020 m. spalio 19 d. mūsų įstaiga Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai pateikė prašymą sustabdyti „Ortopedinės odontologijos paslaugų antriniu lygiu“ licenciją, nes tokių paslaugų neteikia, todėl 2020 m. spalio 28 d. VASPVT sustabdė licenciją, o 2021 m. spalio 21 d. visai panaikino. GŽ klinika, UAB neteikia paslaugų, kurioms būtų reikalinga gydytojo odontologo ORTOPEDO kvalifikacija.

Taip, minima gydytoja teikia tokias paslaugas, nes ji turi gydytojo odontologo licenciją, pagal kurią gali teikti nurodytas paslaugas. Gydytojo odontologo norma – https://eseimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/cfd2dc30898011e5bca4ce385a9b7048/asr

Mūsų įstaigoje dantų kanalų gydymą atlieka tiek gydytojai odontologai, tiek gydytojas endodontologas, kaip ir nurodyta Gydytojo odontologo normoje.

Pagal LIETUVOS MEDICINOS NORMA MN 42:2015 gydytoja tokias procedūras teikti gali.

Dėl BDAR nuostatų tolesnio nusiskundimo komentuoti negalime, nes tektų plačiau aptarti paciento sveikatos būklę“, – teigiama GŽ klinikos komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.