Ukrainos pabėgėliams patalpų prie Žaliųjų ežerų praverti neskuba: vadovų požiūris glumina bendruomenę

Esu iš Balsių, rašau daugelio Balsių bendruomenės gyventojų vardu. Mūsų kaimynystėje, Žaliųjų ežerų g. 85, stovi senas medinis pastatas. Iki 2012 m čia buvo pradinė mokykla, kurioje nebuvo nei vandentiekio, nei vandens, o kūrenama buvo anglimi. Ji buvo jauki, šeimyniška ir mylima mokykla. Pastatė naują Balsių mokyklą, ir daug metų ji stovėjo tuščia. Tokia šio pastato priešistorė.

 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
 Dingusių žmonių šeimų paramos centras.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Balsių gyventoja

Apr 13, 2022, 9:40 PM

Maždaug 2015 m pastatas buvo išnuomotas „Dingusių žmonių šeimų paramos centrui“, kuriam vadovauja Natalija Kurčinskaja. Pastatas kažkokiomis lėšomis buvo iš dalies renovuotas – įvestas vandentiekis, kanalizacija, šildymas, pakeisti langai. Įrengta labdaros krautuvėlė, kuri niekur nesireklamuoja ir dirba trumpai.

Svarbiausia – buvo įrengtos patalpos žmonių apgyvendinimui. Tiksliau – žmonių, patyrusių smurtą artimoje aplinkoje. Žinia, tokių patalpų trūksta. Buvo įrengti 3 kambariai, virtuvė, dušas, skalbimo mašina. Puikus projektas. Bėda ta, kad per 3-4 metus tomis patalpomis nebuvo pasinaudota. Kadangi kasdien važiuojame pro šalį, tai matome, kad jos stovi tuščios. Patalpose niekada nevyksta jokios veiklos, nors pastato patalpos milžiniškos.

Pagrindinis medinis pastatas turi mūrinį priestatą. Negaliu pasakyti, kas ten yra dabar, bet ne vienerius metus ten savo prekes laikė vienas verslininkas. Kokiais susitarimais – negaliu pasakyti.

Dabar apie šiandieninę situaciją. Kadangi patalpos pagal paskirtį nėra naudojamos, tai kreipėmės į savivaldybę dėl pabėgėlių apgyvendinimo šiame pastate.

Maždaug prieš 3 savaites patalpose apsilankė savivaldybės atstovai. Buvo sutarta, kad esant poreikiui patalpose bus apgyvendinti pabėgėliai (ten laisvai tilptų 10 žmonių).

Ta diena atėjo šiandien – mūsų bendruomenės narė savanoriavo registracijos centre prie apgyvendinimo, ir atsirado 3 asmenų šeima su kačiuku, kuriai niekas negalėjo pasiūlyti būsto. Susisiekus su savivaldybe ji sutiko, kad šeima gali būti apgyvendinta Žaliųjų ežerų 85.

Tačiau... Pastato „savininkė“ (kitaip nepavadinsi) NESUTINKA priimti pabėgėlių, nes... yra milijonas priežasčių – reikia budinčio žmogaus, kuris juos prižiūrėtų, reikia 55 ministerijų sutikimo, sutarčių, leidimų ir t.t. Visko, ko tik nori, kad tik žmonės negautų pastogės. Balsių bendruomenės pirmininkė kreipėsi į valdžios atstovus – net jie bejėgiai.

Šios organizacijos veikla visada kėlė abejonių (toks pastatas viduryje miško, Vilniaus mieste, su nuostabia aplinka, netoli Žaliųjų ežerų).

Kodėl pastatas buvo išnuomotas tokiai įstaigai, kodėl ten nevyksta jokia veikla, kodėl atsisakoma bendradarbiauti su Balsių bendruomene, tačiau šių dienų įvykiai galutinai mus „pribaigė“. Todėl prašome viešumo ir pagalbos.

Prisegtose nuotraukose matosi virtuvė ir įrengti tušti kambariai.

***

„Dingusių žmonių šeimų paramos centras“ (toliau – Centras) pateiktame komentare teigia, kad Ukrainos piliečių apgyvendinti neatsisako. Šiuo metu šis klausimas derinamas su savivaldybe.

„Centras jau 25 metus teikia kompleksinę pagalbą nuo prekybos žmonėmis nukentėjusiems asmenims, bei nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems asmenims. Pastatą esanti adresu Žaliųjų ežerų g. 85 Vilnius, 2013 m., panaudos tvarka Centrui skyrė Vilniaus miesto savivaldybė.

Kaip ir mini Balsių gyventoja, pastatui reikėjo remonto, kai čia atsikraustėme, pastatas buvo „plikomis“ sienomis, nebuvo šildymo, vandentiekio... Viskas atrodė tikrai kitaip nei dabar. Pastate buvo padarytas remontas tik dėl didelių Centro direktorės Nataljos Kurčinskajos pastangų ir Emmaus Europe paramos.

2017 metais kompleksinis pagalbos centras „Sprendžiame kartu „Žaliųjų ež. g. 85, atvėrė duris. Po vienu stogu įsikūrė ir pirma Emmaus socialinė krautuvėlė Lietuvoje. Krautuvėlėje prekiaujama dėvėtais drabužiais ir senoviniais daiktais. Prekės gaunamos iš Vokietijos, Prancūzijos, Suomijos, Švedijos.

Visos Emmaus socialinės krautuvėlės lėšos skiriamos „Dingusių žmonių šeimų paramos centro“ iniciatyvai „Sprendžiame kartu“, kurios tikslas – suteikti nemokamą pagalbą ir paramą nukentėjusiems asmenims, įgalinti socialinę grėsmę patiriančius asmenis ir jų šeimos narius įveikti iškilusius sunkumus.

Kaip žinoma, nevyriausybinės organizacijos yra ne pelno siekiančios organizacijos, įgyvendinančios projektines veiklas, tačiau finansavimas dažnai gaunamas vasario – kovo mėnesiais, taip pat kiekvieno asmens pagalbos poreikiai yra skirtingi, tad Emmaus krautuvėlėje gaunamomis lėšomis galime užtikrinti nepertraukiamą pagalbos teikimą.

Teiginys, kad Emmaus krautuvėlė yra nereklamuojama, yra klaidinantis, visuomet informacija talpinama „Facebook“ puslapyje Socialinė Emmaus krautuvėlė „Sprendžiame kartu“.

Patalpose yra įrengta saugi pastogė, kurioje yra apgyvendinama tikslinė asmenų grupė: asmenys, nukentėję nuo prekybos žmonėmis, nuo smurto artimoje aplinkoje ir nuo nusikalstamos veikos. Kovo pabaigoje išsikraustė užsienio šalių pilietė, kuri Lietuvoje nukentėjo nuo prekybos žmonėmis – prostitucijos. Apie saugią pastogę informacija nėra viešinama, nes labai svarbu užtikrinti asmenų saugumą ir konfidencialumą.

Centras yra Tarptautinės karštosios linijos 116 000 administratorius Lietuvoje, įsipareigojęs Europos Sąjungai (toliau – ES) dėl nepertraukiamų paslaugų teikimo. Tarptautinė 116 000 linija skirta pranešimams apie dingusius vaikus registruoti, taip pat teikiama psichologinė pagalba ir emocinė parama, operatyvus vaiko paieškos paskelbimas per tarptautinį 116 000 linijos tinklą, konsultacijos suaugusiems ir vaikams dingimo prevenciniais klausimais.

Pažymėtina, kad Lietuvoje nemokama karštoji 116 000 veikia nuo 2014 m. vasario 1 d., visą parą septynias dienas per savaitę. Karštosios 116 000 linijos telefono įranga, užtikrinanti ryšį su 32 Europos šalių linijos administratoriais ir atvejų vadybininkų darbo vieta yra įrengta patalpose adresu Žaliųjų ežerų g. 85, Vilnius.

Šiuo metu Centras intensyviai bendrauja su Ukrainos NVO „Magnolia“, kuri administravo 116 000 karštąją pagalbos liniją. Kadangi NVO „Magnolia“ neturi galimybės užtikrinti linijos veikimą, centras visais įmanomais kanalais viešino informaciją, kad pabėgėliai iš Ukrainos galėtų kreiptis į Lietuvoje veikiančią 116 000 karštąją pagalbos liniją.

Taip pat centras administruoja Nacionalinės asociacijos prieš prekybą žmonėmis įsteigtą karštąją pagalbos liniją skambučiams Lietuvoje 8 800 91119 ir +37061691119 skambučiams iš užsienio. Ši linija taip pat, kaip ir 116 000, veikia 24/7. Kaip ir minėta anksčiau, centras teikia kompleksinę pagalbą nuo prekybos žmonėmis nukentėjusiems asmenims, nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems vaikams ir jų šeimų nariams, nuo nusikalstamų veikų nukentėjusiems asmenims, padeda socialinę atskirtį patiriantiems asmenims integruotis į darbo rinką, skatina 54+ amžiaus asmenų įtrauktį ir savanoriavimą, bei įgyvendina veiklas, skirtas nesmurtinių santykių ugdymui jaunimo tarpe.

Centro darbuotojai veda prevencines veiklas vaikų dingimo, prekybos žmonėmis, smurto artimoje aplinkoje, nesmurtinių santykių kūrimo jaunimo tarpe, lyčių lygybės temomis. Teiginys, kad centras atsisako bendradarbiauti su Balsių bendruomene, yra visiškai nepagrįstas. 2019 metais mūsų kvietimu apsilankė Balsių bendruomenės pirmininkei pristatėme Centro veiklas, pasiūlome bendradarbiavimą. 2021 ir 2022 m.

Centras vedė prevencinius užsiėmimus Balsių progimnazijoje. 2021 m. užsiėmimuose dalyvavo 750 vaikų, o 2022 m., – 220 vaikų. Kaip ir kiekvienais metais, organizuojamame Tarptautinės dingusių be žinios vaikų dienos minėjimą kvietėme dalyvauti Balsių progimnazijoje besimokančius ukrainiečius ir lietuvius vaikus, tačiau dėl užimtumo Balsių progimnazija dalyvauti atsisakė.

Pastatui priklauso priestatas, kuriame yra laikomi Emmaus krautuvėlės daiktai ir mūsų savanorio, kuris gyvena Balsiuose, įrankiai. Vietinis savanoris noriai mums padeda, jei kažkas sugenda ar sulūžta paremontuoja, padeda nudirbti sunkesnius fizinius darbus.

Balsių gyventojos elgesys mums yra nesuprantamas, nes nei vieną kartą nei vienas Balsių gyventojas neatsiliepė į kvietimą savanoriauti, nesikreipė tiesiogiai į mus ir ši puikiai žinoma ponia, kuri rašo skundus savivaldybei, Seimo nariui, žiniasklaidai ir kt.

Toks sėlinimas ir patalpų fotografavimas iš tiesų stebina ir gąsdina, nes tuo metu kitame kambaryje gyveno nukentėjęs asmuo. Jeigu nebūtų nuleidęs roletų, tikrai patirtų didžiulį išgąstį ir stresą.

Dėl ukrainiečių apgyvendinimo, kaip ir minėjome, kompleksines socialines pagalbos teikimą, maitinimą, medicinos, psichologo, teisininko paslaugos bei laikinos pastogės šildymo, elektros, komunalinių atliekų tvarkymą, ryšio paslaugas, finansuoja SADM ir šios lėšos skiriamos tik tikslinei grupei.

Apgyvendinti Ukrainos piliečių mes neatsisakome, šiuo metu šis klausimas derinamas su savivaldybe“, – rašoma „Dingusių žmonių šeimų paramos centro“ komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.