Vilnietį prie šiukšlių konteinerio suglumino pastatyta kamera ir garsiakalbis: „Ką jie turėtų sekti?“

Noriu pasidalinti pastebėjimu, kaip švaistomos valdiškos lėšos Vilniaus mieste. Apkasų gatvėje, prie namo Nr. 10, prie šiukšlių konteinerių, įrengta stebėjimo kamera ir garsiakalbis (?).

Vaizdo kamera.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vaizdo kamera.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-23 14:30

Reikia manyti, kad Vilniuje ne tik Apkasų gatvėje įrengta tokia sekimo aparatūra. Dabar klausimas. Kam tos kameros reikalingos ir ką jos turėtų sekti? Kokias šiukšles ir į kokius konteinerius meta gyventojai?

Bet juk šiukšlių maišuose nesimato, kokios šiukšlės juose yra! Tai kam tada tos sekimo kameros, kurios, reikia manyti, miestui kainavo ne vieną tūkstantį eurų?!

Tarp kitko, šiukšlių surinkimo mašinos pasikrauna vienu metu šiukšles iš karto iš visų konteinerių, kur jos susimaišo. Tai dabar antras klausimas: kam tas šiukšlių rūšiavimas, jei gyventojų surūšiuotos atliekos mašinoje susimaišo?

Ačiū. Pagarbiai, Antanas.

***

„Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ Komunikacijos vadovė Giedrė Vanagė teigė, kad šiuo metų Vilniaus konteinerių aikštelėse veikia 34 vaizdo stebėjimo kameros ir garsiakalbiai. Kameros su garsiakalbiais yra įrengiamos prie tų Vilniaus miesto bendro naudojimo konteinerių, kur VASA kontrolieriai fiksuoja daugiausia atliekų tvarkymo pažeidimų ir sąvartų.

„Vilniuje yra draudžiama palikti bet kokias atliekas prie konteinerio – už tokį pažeidimą numatytos baudos iki 600 eurų. Video įrašai, kuriuose yra užfiksuoti atliekų pažeidimai yra perduodami Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Norime atkreipti dėmesį, kad nestebime vilniečių rūšiavimo įpročių. Kameros taip pat padeda užfiksuoti ir netvarką prie aikštelių, kurią palieka atliekų vežėjai. Jie yra įpareigoti po aptarnavimo konteinerių aikštelę palikti tvarkingą.

Per garsiakalbius vilniečiai girdi specialius pranešimus. Jei yra fiksuojamas atliekų pažeidimas, automobiliu užstatomas priėjimas / privažiavimas prie konteinerių aikštelės, tuomet yra girdimas įspėjamasis pranešimas, o už teisingai tvarkomas atliekas piliečiai išgirsta padėką. Taip pat garso pranešimai informuoja gyventojus apie galimybę pasinaudoti nemokama didelių gabaritų išvežimo iš namų paslauga. Atliekų vežėjams padėkojama už paliktą tvarkingą konteinerių aikštelę po atliekų išvežimo. Pastebime, kad kameros ir garsiniai pranešimai sudrausmina piktybiškus gyventojus.

Atsakant į klausimą dėl atliekų išvežimo, mišrios ir rūšiuojamos atliekos niekada nėra išvežamos kartu ir sumaišomos. Bet rūšiuojamos atliekos (popierius, plastikas, metalas, stiklas) gali būti maišomos arba išvežamos viena mašina.

Popierius, plastikas, metalas Vilniuje daug kur yra surenkamas bendrai ir vežamas į vieną bendrą perrūšiavimo centrą. Vilniuje yra įrengta daug bendro naudojimo konteinerių, į kuriuos metamos visos pakuotės, išskyrus stiklą. Vilniaus rūšiavimo centras turi ypatingai modernią įrangą, taip pat darbuotojai dar atsakingai prižiūri atliekų atskyrimą. Pavyzdžiui, yra daugybė skirtingų plastiko rūšių, vieni yra tinkami perdirbimui, o kiti – ne, skiriasi jų sudėtis bei kokybė.

Perdirbimui tinkamos atliekos yra vežamos į perdirbimo gamyklas. Perdirbimui netinkamos atliekos panaudojamos energijai išgauti. Atliekų vežėjai taip pat turi specialias mašinas su sekcijomis, kur į atskirą sekciją patenka tik tam tikros rūšies atliekos. Dažniausiai individualių namų konteinerių atliekos išvežamos tokiais automobiliais, tad gyventojams gali atrodyti, kad visos atliekos sumaišomos“, – teigiama „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ atstovės komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.