Dėl Seimo narių planų supykusi mama jiems turi vieną klausimą

Manau apie tai reikia diskutuoti plačiai – esamas mamų išmokas ir infliaciją, būtinuosius kūdikiui produktus ir jų apmokestinimą PVM (kūdikių maisto produktai yra ypatingai brangūs, tuo gali įsitikinti kiekvienas pilietis bet kurioje parduotuvėje).

Besilaukianti moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Besilaukianti moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rita

Jun 5, 2022, 1:59 PM

Įvertinkit Seimo narių siūlymą mamai, auginančiai vaikus, mokėti 60 proc. kompensuojamo uždarbio pirmais metais, o auginant vaiką iki dviejų metų – 45 proc. pirmais metais, o antraisiais -25 proc.

Kodėl šiuo sunkiu periodu norima taip stipriai nuskriausti būsimas mamas? Būtina pabrėžti, kad tie procentai mokami ne nuo pilnos algos – yra lubos, 2 vidutiniai darbo užmokesčiai. Jeigu mama dirbo daug ir uždirbo daugiau, ji skriaudžiama dar stipriau.

Bet, kol ji dirbo ir mokėjo pajamų ir kitus mokesčius į biudžetą, valdžia jos pinigus ėmė su fanatizmu – nuo visos algos. Tai gal virš 2 vidutinių darbo užmokesčių irgi nereikėtų mokėti mokesčių, jei išmokų lubos taip nustatomos?

Statistinis lietuvis vaikų augint su tokiomis pajamomis tiesiog negali. Nedarysiu net teorinio bandymo pagyvent iš savo – 45–25proc. pajamų ir už juos parduotuvėje įsigyti mišinukų, košyčių, geresnės mėsytės, sauskelnių, susimokėti mokesčius ir t.t.

Apgailėtinai skamba mokslininkų rypavimai, kad 2021 metais Lietuvoje viso labo gimė tik 23 tūkst. vaikų. Tai reiškia, kad po 18 – 24 metų tik tiek ateis į darbo rinką.

Mano aplinkoje jau garsiai skamba kalbos apie emigravimą, ką rodo ir statistika. Nekalbu jau apie būsimą privalomą prievolę vyrams eiti į atostogas dviem mėnesiams. Darbdaviai tik ir laukia tokių darbuotojų, o tėčiai, uždirbantys daugiau, atsitrenks į tas pačias išmokų lubas, atostogų neims ir tie du mėnesiai bus pavogti iš mamos.

Taip, užsienyje išleidžia į motinystės atostogas trumpiau, bet neapiplėšinėja, esant tokiai infliacijai. DĖMESIO! Mamoms algų dėl infliacijos neindeksuoja, moka nuo buvusios prieš gimdymą, primenu, vartotojų indekso pokytis sausį – balandį – 6,2 proc.

Raginu visus spausti Seimo narius nepritarti šiems įstatymų pakeitimams ir neleisti nuskurdinti savo šalies mamų ir jų kūdikių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.