Po neišlaikytų egzaminų antirekordų kilo klausimas: kiek abiturientų šiais metais negaus atestatų

Po šiais metais neišlaikytų matematikos egzaminų antirekordų į „Bendraukime“ parašė skaitytojas, kuriam kilo klausimų dėl egzaminų perlaikymo. 

Egzaminai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Egzaminai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

A.

2022-07-18 18:49

„Apie tai, kad vaikai neišlaikė matematikos, jau rašė visi. Jūs pirmi galite parašyti apie tai, kiek vaikų apskritai negaus šiais metais atestatų. Jie net į profesinę mokyklą negalės eiti mokytis, net dirbti niekas jų nesamdys.

„Norint gauti brandos atestatą, reikia būti išlaikius du brandos egzaminus (išskyrus atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu abiturientas yra atleistas).

Vienas iš jų – lietuvių kalbos ir literatūros – yra privalomas. Šio egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – galima rinktis savo nuožiūra.“

Visada vaikai galėjo perlaikyti neišlaikytus valstybinius egzaminus, mokyklinių egzaminų sesija būdavo vėliau, tik ne šiemet!

Tai būtų variantas, kai vaikas, pavyzdžiui, išlaikė lietuvių mokyklinį, bet neišlaikė matematikos, arba informacinių technologijų ir t.t

Kodėl visi tyli? Niekas apie tai nekalba?“ - rašė skaitytojas.

***

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) pateiktame komentare teigiama, kad šių metų pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo birželio 1 d., o pakartotinė – birželio 27 d., t. y. šiais metais egzaminai prasidėjo ir vyko tuo pačiu laiku kaip ir buvo įprasta iki pandemijos.

„Pakartotinėje sesijoje valstybinius ir mokyklinius brandos egzaminus gali laikyti tik tie mokiniai, kuriems pagrindinės sesijos brandos egzaminai buvo atidėti neatvykus dėl pateisinamos priežasties. Ši tvarka yra patvirtinta švietimo ir mokslo ministro įsakymu ir galioja nuo 2006 metų.

Valstybinio ar mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino pagrindinėje sesijoje neišlaikę mokiniai pakartotinės sesijos metu galėjo laikyti mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Tai vienintelis egzaminas, kurį mokiniai gali perlaikyti tais pačiais metais.

Norintys gauti brandos atestatą turi išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą. Iš viso kandidatai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus. Šių metų statistika rodo, kad abiturientai šiais metais rinkosi laikyti daugiau egzaminų nei du.

Atestato tikrai negaus tie abiturientai, kurie neišlaikė lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinio brandos egzamino, laikydami jį pakartotinėje sesijoje, net jeigu ir turės išlaikytą kurį nors kitą egzaminą. Technologijų, menų mokykliniai brandos egzaminai ir brandos darbas vykdomi ugdymo procese ir iki birželio 1 dienos dalis mokinių jau būna juos išlaikę ar parengę brandos darbą.

Šiuo metu vyksta apeliacijų teikimas ir nagrinėjimas, todėl kol kas nėra duomenų, kiek bus abiturientų, kurie šiais metais negaus atestato.

Mokiniui, neišlaikiusiam reikalingų egzaminų atestatui gauti, įteikiamas vidurinio ugdymo programos baigimo pažymėjimas. Brandos egzaminus jis gali laikyti kitais metais“, – teigiama NŠA komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.