Moteris pastebėjo, kad iš sąskaitos kas mėnesį tirpsta pinigai – taip galėjo nutikti pražiopsojus vieną mygtuką

Bandau išeiti iš antros pensijų pakopos aferos, į kurią buvau įtraukta. Pastebėjau tik po daugiau nei pusmečio, po maždaug 9 mėnesių (negyvenu nuo atlyginimo iki atlyginimo). Pabandžius susisiekti su „Sodra“, pasakė tartis su banku.

Moteris.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Moteris.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina

Aug 12, 2022, 7:27 PM

Bankas sakė, kad reikia tartis su „Sodra“ ir pasiūlė metams atidėti kaupimą. Po ilgo pokalbio „Sodros“ darbuotoja pasakė, kad galiu užpildyti laisvos formos prašymą, nurodant svarbias priežastis pasitraukti iš to fondo.

Kokios tos svarbios priežastys, taip ir nepasakė. Kokios yra tos svarbios priežastys, po kurių tikrai nutrauktų tą sutartį? Esu įsitraukusi į „Creditinfo“ sąrašą žmonių, kad nebūtų galima imti jokių kreditų ir paskolų. Įsitraukiau tam, kad ateity manęs niekas neapgautų ir mano vardu sukčiai nepriiminėtų paskolų ir nedarytų kitų aferų.

Tačiau dabar sužinau, kad mane apgavo. Ar įsitraukimas į „Creditinfo“ sąrašą yra svarbi priežastis, kad mane pašalintų iš antros pakopos pensijų?

Kodėl negaliu tiesiog nutraukti prieš mano valią, man nežinant, sudarytos sutarties? Kodėl nuo mano atlygimo yra vagiami pinigai paremti komerciniams bankams, prisidengiant tuo, kad reikia senatvei taupyti pinigus, bet kaip taupyti pinigus žino tik bankas? Ir kodėl būtent buvo pasirinkti antros pakopos fondai, o ne kiti taupymo/investavimo būdai? Kaip išeiti iš šitos aferos?

***

„Sodros“ pateiktame komentare teigiama, kad šiuo metu įstatymai nenumato galimybių pasitraukti iš antros pakopos pensijų kaupimo.

„Sodra“ administruoja įtraukimą į pensijų kaupimą vadovaudamasi galiojančiais įstatymais. Ar planuojama keisti tam tikras įstatymų nuostatas, reikėtų teirautis įstatymų leidėjų.

Didžiausią dėmesį skiriame kiekvienų metų pradžioje į kaupimą naujai įtrauktų žmonių informavimui. Jie turi pusmetį apsispręsti – nuo sausio iki birželio pabaigos žmonės yra informuojami žinutėmis asmeninėse paskyrose, elektroniniu paštu ir telefonu, jiems siunčiami registruoti laiškai, informacija skelbiama žiniasklaidoje.

Tuo laikotarpiu atsisakyti pensijų kaupimo labai paprasta – tereikia paspausti vieną mygtuką asmeninėje paskyroje arba pateikti prašymą „Sodros“ skyriuje. Vis dėlto, jei žmogus praleidžia atsisakymo terminą, vėliau galimybės pasitraukti iš pensijų kaupimo antroje pakopoje labai ribotos.

Jei žmogus šiais metais buvo įtrauktas į pensijų kaupimą antroje pakopoje, praleido atsisakymo terminus ir tik rugpjūčio mėnesį pastebėjo, kad nuo jo atlyginimo tam tikra pinigų suma yra pervedama į pensijų fondą, jis gali pateikti „Sodrai“ prašymą atsisakyti dalyvavimo antroje pakopoje.

Kiekvienas prašymas ar skundas nagrinėjamas individualiai, nėra baigtinio sąrašo priežasčių, kurias nurodžius, prašymas bus patenkintas. Dažniausiai atsižvelgiama į tai, ar žmogus tikrai neturėjo galimybės gauti informacijos apie įtraukimą į pensijų kaupimą ir susipažinti su savo teise atsisakyti kaupimo“, – teigiama „Sodros“ komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.