Pasiskiepyti norėjusį kaunietį nustebino atsakymas klinikoje: dėl situacijos kreipėsi net į ministrą

Gerbiamas Ministre, norėjau Jūsų pasiteirauti, ar tikrai vakcinavimas nuo COVID-19 tokiu būdu yra efektyvus? Gyvenu Kaune, daugiau nei savaitę bandau užsiregistruoti vakcinavimui internete „vakcina.myhybridlab.com/selfregister/vaccine“, tačiau kiekvieną kartą matau atsakymą, kad vakcinavimui laisvų vietų nėra.

Vakcinacija.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Vakcinacija.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Kaunietis

Oct 25, 2022, 9:00 PM

Gaunu pasiūlymą registruotis ir važiuoti vakcinuotis į regionus. Kreipiausi į gydymo įstaigą, kurioje esu prisirašęs – „Kardiolitą“. Deja, bet įstaigos darbuotojai nežino, ar jie vakcinuoja, siūlo kreiptis kitą dieną į slaugutę 12–17 val.

Už vakcinavimą atsako įstaigos slaugutė, registratūros darbuotojai klausimą apie vakcinavimą nuo COVID-19 priima lyg norėčiau pasiskiepyti nuo rečiausių egzistuojančių ligų. Nuo koronaviruso? Ne, neturime, turbūt...

Tą pačią dieną skambinu numeriu 1808 ir klausiu patarimo. Gaunu atsakymą, kad vakcinuoti turi ta įstaiga, kurioje esu prisirašęs – „Kardiolita“. Atsakau, kad šioje įstaigoje negaunu atsakymų ir paklausiu, ar galiu būti vakcinuotas kitoje gydymo įstaigoje.

Gaunu atsakymą, kad mane galėtų vakcinuoti bet kuri kita gydymo įstaiga ir su šia informacija kreipiuosi į Kauno miesto polikliniką (Dainavos skyrius). Joje gaunu atsakymą, kad Kauno miesto poliklinika vakcinuoja tik savo klientus, todėl manęs nevakcinuos.

Kitą dieną gaunu informaciją iš „Kardiolitos“ slaugutės, kad jie renka norinčius vakcinuotis nuo COVID-19 ir jų atsiradus kiek daugiau, maždaug per 2 savaites, gaus vakcinas ir mane informuos, kad jau galiu atvykti vakcinuotis.

Gyvenant COVID-19 pandemijos metu aš negaunu vakcinos, nors šiais metais Lietuva išpylė, jei gerai pamenu, 425000 vnt. vakcinos.

Kodėl aš negaliu būti vakcinuotas bet kurioje gydymo įstaigoje Kaune? Kodėl aš turiu registruotis sistemoje, kad gaučiau vakciną regione, nors gyvenu didmiestyje? Kodėl aš turiu laukti bent 2 sav., kol susirinks norinčių vakcinuotis grupė?

* * *

Kardiolitos klinikos“ vadovė Marija Kaziukaitienė pateikė komentarą dėl šios situacijos.

„Pacientas kreipėsi į Kauno „Kardiolitos klinikų“ šeimos kliniką dėl vakcinavimo nuo COVID-19 ligos. Į kliniką esame užsakę adaptuotų vakcinų siuntą.

Siekdami kuo efektyviau organizuoti skiepijimo procesą, kol vakcinos pasieks kliniką, visus besikreipiančius įtraukiame į sąrašą, kurie, tik gavus vakcinas, bus pakviesti skiepytis nuo COVID-19 ligos.

Dirbame laikydamiesi griežtų sveikatos priežiūros įstaigoms keliamų reikalavimų. Pacientams suteikiamų paslaugų kokybė ir saugumas yra vienas kertinių mūsų veiklos principų ir kasdienis prioritetas“, – komentavo „Kardiolitos klinikos“ vadovė M. Kaziukaitienė.

* * *

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas pirmiausiai Sveikatos apsaugos ministerijos vardu atsiprašė gyventojo, kuris patyrė nepatogumų norėdamas vakcinuotis. Taip pat pabrėžė, kad vertina žmonių norą saugoti save ir aplinkinius, todėl neturėtų būti dirbtinių kliūčių gauti skiepą nuo koronaviruso.

„Vakcinacijos apimtys auga, ir minima situacija gerai atspindi tai. Adaptuotąja vakcina gyventojai buvo pakviesti skiepytis dviem etapais. Rugsėjo mėnesį startavo vakcinacija vyresnio amžiaus ir kitų rizikos grupių asmenims, o nuo spalio pirmosios savaitės – ir visiems pilnamečiams. Pirmuoju etapu vakcinacijos apimtys buvo mažesnės, skiepijosi po porą šimtų asmenų. Tad gydymo įstaigos vakciną užsakinėjo ir skiepijimosi laikus paskyrinėjo atsižvelgiant būtent į esamus srautus.

Startavus antrajam vakcinacijos etapui, gerokai išaugo vakcinų poreikis ir gydymo įstaigos nespėjo prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos. Todėl ir iškilo minima situacija, kai visi laikai buvo užimti ir gyventojas negalėjo vakcinuotis jam patogiu metu.

Sveikatos apsaugos ministerija, vos tik gavusi signalus apie panašias situacijas, suaktyvino savo darbą su gydymo įstaigomis, ragindama jas paskirti daugiau vakcinacijos laikų, taip pat dalintis užsakytomis vakcinų dozėmis su mažesnėmis gydymo įstaigomis, taip plečiant vakcinacijos taškų tinklą. Tikimės, kad tai padidins vakcinos pasiūlą ir tokios situacijos pasikartos vis rečiau.

Maža to, pagal dabartinę tvarką gyventojai gali vakcinuotis tik savo gydymo įstaigoje, t.y. ten, kur jis yra prisirašęs. Ruošiami teisiniai pakeitimai, kurie leistų gyventojams vakcinuotis bet kurioje gydymo įstaigoje, kuri vykdo skiepijimą. Taip gyventojai galės dar patogiau gauti skiepą nuo kovido ir saugoti savo ir aplinkinių sveikatą“, – komentavo Sveikatos apsaugos ministro patarėjas T. Bagdonas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.