Merginą šokiravo „Bolt“ vairuotojo elgesys: „Bandė liesti mano krūtis, dėti ranką tarp kojų“

33-ejų metų vilnietei Justei (vardas pakeistas, – red. past.) kelionė iš sunkiosios muzikos koncerto „Kablyje“ tapo tikru košmaru, kuomet ją namo vežęs „Bolt“ vairuotojas pradėjo seksualiai priekabiauti. Jauna moteris iki šiol šokiruota dėl tokio incidento. Tačiau ryžosi prabilti viešai dėl kitų moterų, kurias nori apsaugoti ir perspėti.

Moteris pasakojo, kad patyrė „Bolt“ vairuotojo priekabiavimą.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
Moteris pasakojo, kad patyrė „Bolt“ vairuotojo priekabiavimą.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
Moteris pasakojo, kad patyrė „Bolt“ vairuotojo priekabiavimą.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
Moteris pasakojo, kad patyrė „Bolt“ vairuotojo priekabiavimą.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
Moteris pasakojo, kad patyrė „Bolt“ vairuotojo priekabiavimą.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
Moteris pasakojo, kad patyrė „Bolt“ vairuotojo priekabiavimą.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
Daugiau nuotraukų (3)

Justė

Nov 9, 2022, 9:27 PM

„Apie 23 val. važiavome iš koncerto namo. Draugas iškvietė „Boltą“. Vykome nuo „Kablio“, iki Antakalnio, po to Šiaurės miestelio. 

Mes įlipome trise. Vaikinai sėdėjo gale, aš priekyje. Vairuotojas buvo jaunas, iki 30 metų. Nenoriu profiliuoti, bet iš to, kaip kalbėjo, man buvo panašus į turką, arba iš kitos Azijos valstybės. Vairuotojas visiškai nemokėjo lietuviškai ar angliškai, kalbėjo tik rusiškai. Aš bandžiau jam paaiškinti, kur reikia važiuoti.

Mano draugai išlipo Antakalnyje, o man reikėjo į Šiaurės miestelį. Kiek rusiškai supratau, vairuotojas bandė kviesti į pasimatymą, prašė asmeninio telefono numerio. Buvo labai keista, nes vairuotojas bandė mane liesti, agresyviai reikalauti mano numerio ir kad privalome nueiti kavos, nes esu graži.

Pasakiau jam, kad nieko nenoriu, kad ši situacija turi baigtis. Iš tos baimės ir pasimetimo kelis kartus rusiškai pasakiau „chorošo“ (gerai – rus.), kad būtų ramiau. Bijojau, kad vairuotojas mane išstums gatvėje.

Kiek seniau tekdavo naudotis „Bolt“, visada saugiai parveždavo į namus, bet tai, kas vyko vakar... Pasidalinau savo istorija „Facebooke“. Man parašė mergina, kuri tikino, kad jos kolegę „Bolt“ vairuotojas išprievartavo. Šiuo metu jaučiuosi laiminga, kad prie manęs tik bandė lįsti, galėjo baigtis viskas kitaip.

Žiauriai keista apie tai kalbėti garsiai, norėtųsi nuslėpti tą faktą, kad prie manęs lindo ir ant kažko suversti tą kaltę. Bet prie manęs lindo...

Dar noriu akcentuoti, kad važiavome iš alternatyvios muzikos koncerto. Mano apranga nebuvo provokuojanti, vilkėjau juodą džemperį su gobtuvu. Ir tiesiog norėjau saugiai grįžti namo.

Buvo vidinė kaltė, kad visa tai išsakius sukelsiu imigrantų baimę, bet prie manęs lindo. Kiek mane vežė kiti vairuotojai iš kitų šalių, niekas iki šiol taip nebuvo pasielgęs.

Jis bandė liesti mano krūtis, bandė dėti ranką tarp kojų. Esu šokiruota dėl to, kas įvyko. Bet taip neturi būti. Žmonės saugiai išsikviečia „Bolt“, kad galėtų saugiai grįžti namo. „Bolt“ paslaugomis naudojuosi dažnai. Net kai lyja važiuoju su „Bolt“ į darbą. Jokių problemų nebūdavo.

Nežinau, ar verta kreiptis į policiją. Nes aš sugebėjau apsiginti, man nieko nebuvo padaryta, galutinis veiksmas neįvyko, prie manęs tik bandė lįsti. Tačiau noriu apsaugoti kitas moteris. Tik nežinau, ar policija galėtų ką nors tokioje situacijoje padaryti. Jei man būtų kažką padarę, be klausimų – į policiją. Bet aš sugebėjau apsiginti, tai mane stabdo nuo kreipimosi į policiją. Suprantu, kaip tai skamba blogai, bet neįsivaizduoju, ką daryti.

Vis dar esu šokiruota, smegenys negali suvokti, kad taip buvo“, – „Bendraukime“ pasakojo mergina.

***

„Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius apgailestavo dėl šios nemalonios situacijos ir keleivius ragino apie bet kokį panašų incidentą informuoti įmonę.

„Nors negalime komentuoti konkretaus minimo atvejo, bet kokią informaciją apie priekabiavimą, grasinimus ar psichologinį smurtą visada vertiname labai rimtai ir primygtinai rekomenduojame vartotojams pranešti apie tai ne tik mums, bet ir policijai.

Savo ruožtu mes bendradarbiaujame su policija bei kitomis institucijomis – esame pasiruošę suteikti visą tyrimui reikalingą informaciją.

Į tokius pranešimus paprastai reaguojame greitai ir tam dedikuota komanda dirba bet kuriuo paros metu. Pasitvirtinus netinkamam vairuotojo elgesiui, jo prieiga prie mūsų platformos yra blokuojama visam laikui.

Vairuotojai nėra mūsų darbuotojai – visi jie dirba savarankiškai, o pavežėjo veikla Lietuvoje yra aiškiai apibrėžta ir reglamentuota. Registruodamiesi mūsų platformoje vairuotojai privalo pateikti galiojančius vairuotojo pažymėjimą bei Lietuvos transporto saugos administracijos leidimą vykdyti pavežėjo veikla, taip pat būti praėję VMI patikras ir tokiu būdu įregistravę individualią veiklą.

Be to, su savimi kiekvienas vairuotojas turi turėti Informatikos ir ryšių departamento prie VRM išduodamą pažymą apie nepriekaištingą asmens reputaciją“, – komentavo „Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius.

***

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja komentavo, kad Vilniaus apskrityje tokių pranešimų pasitaiko retai, kadangi dažnu atveju galimai nukentėjusios merginos nesikreipia į policiją (kaip ir minėtu atveju). Tačiau policijos pareigūnai ragina tokių įvykių neignoruoti ir visais atvejais pranešti apie panašius incidentus.

„LR BK 152 Seksualinis priekabiavimas 1. Tas, kas siekdamas seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo vulgariais ar panašiais veiksmais, pasiūlymais ar užuominomis priekabiavo prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomo asmens, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu. Tad visais atvejais, būtų vertinama situacija ir sprendžiamas klausimas dėl atsakomybės priekabiaujančiam asmeniui.

Kokių pasekmių gali sulaukti priekabiavęs asmuo? Jo atžvilgiu gali būti pradedamas ikiteisminis tyrimas, skiriama kardomoji priemonė.

Be jokios abejonės atsakomybė tenka ir įmonei, nes pastaroji turi užtikrinti Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatymo nuostatas dėl sąžiningų paslaugų teikimo principą, todėl solidariai atsako dėl nekokybiškos paslaugos, ar teisės pažeidimų“, – komentavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja J. Samorokovskaja.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.