Reanimacijoje atidūrusios 2-metės tragedija privertė atsimerkti: „Kaip aš save graužiu už tą abejingumą“

Net sunku rinkti žodžius, kuriais būtų galima apibūdinti emocijas, užplūdusias po žinios apie Kalėdų rytą reanimacijoje po patirtų sužalojimų atsidūrusią dvejų metukų mergaitę.

 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė

Dec 28, 2022, 8:38 PM, atnaujinta Dec 29, 2022, 3:33 PM

Kaip rašo žiniasklaida, mažylė iš Raseinių ligoninės buvo skubiai išvežta į Kauno klinikas. Mergaitės kūne rasta daug smurto žymių, ji buvo skubiai operuota. Mažylė vis dar reanimacijoje, jos būklė sunki.

Ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus mažamečio asmens sveikatos sutrikdymo pradėję pareigūnai šiuo nusikaltimu įtariamą mergaitės mamą ir jos draugą uždarė į areštinę.

Ši tragedija taip supurtė... Priminė mamos ir patėvio mirtinai sumušto trimečio Matuko tragediją. Tokie kraupūs siaubo filmo scenarijai, kai vaikai kenčia nuo tėvo ar mamos rankos, kartojasi vėl ir vėl... Metai iš metų... Tėvai ir toliau muša savo vaikus...

Auginu panašaus amžiaus dukrytę, todėl šią istoriją išgyvenu kaip savą. Vis sukasi mintys, kas tą naktį galėjo nutikti tos šeimos namuose? Ką teko ištverti mergytei?

Policija išsiaiškins ir pateiks atsakymus, kas kaltas dėl jos sveikatos sutrikdymo.

Tačiau vaikučių, kurie patiria smurtą namuose, yra tūkstančiai. Tikrosios statistikos mes net nežinome. Nes daugelis tėvų, mamų, močiučių, netgi kaimynų tyli.

Turbūt didžiausias smurto protrūkis prieš vaikus ir kyla būtent šventiniu periodu. Kai tėvai švenčia, kai namai skendi alkoholyje, kuris neretai ir tampa pagrindine agresijos priežastimi.

Nors teko neseniai bendrauti su viena drauge, kurios vyras – padorus ir negeriantis teisininkas! – pateisina smurtą prieš vaikus. Jam nėra nieko smerktino trenkti vaikui per veidą dėl to, kad šis atsikalbinėjo. Kažko paprašytas nepadarė ir tt. Esą jį taip tėvai auklėjo ir išauklėjo puikiu žmogumi, nedarančiu gėdos padoriai ir gerbiamai šeimai... Padoriai ir gerbiamai?

Smurtas prieš pačius mažiausius niekada nesiliaus, jei mes rasime jam pateisinimų.

Deja, bet mušamus, purtomus ar kitaip fiziškai grubiai tėvų tramdomus mažylius esu ir pati mačiusi ne kartą ir ne du. Vieną kartą gatvėje netgi mačiau, kaip tėvas kokių 3–4 metų sūneliui trenkia už kažką per veidą. Ir ką tuo metu dariau aš? Ogi nieko, tiesiog praėjau pro šalį... Kaip ir daugelį kitų kartų.

Kaip aš save griaužiu už tą abejingumą. Nors guosdavau save, teisindavau, o ką aš padarysiu – nufilmuosiu ir tarnyboms, policijai paskųsiu? O jei smurtas nepasitvirtintų, tik dar didesnių bėdų šeimai pridaryčiau.

Bet galbūt kai kuriais atvejais pakaktų tiesiog prieiti ir sudrausti/nuraminti psichologinį ar fizinį smurtą prieš mažametį keliantį tėvą/motiną/auklę/brolį?

Galbūt girdint besivaidijančius kaimynus, užuot nesikišus, užsukti ir pasiteirauti, gal kažkam reikia pagalbos? Galbūt pažįstamo ar nepažįstamo žmogaus įsikišimas padėtų sugerti į mažuosius nukreiptą agresiją?..

Nežinau, kas būtų jei būtų. Tikrai nemanau, kad reikia auklėti ir gėdinti kiekvieną savo mažametį už nederamą elgesį sudraudžiančią mamą. Bet bent prašau nelikti abejingais, jei matote mažametį, prieš kurį akivaizdžiai naudojamas smurtas... Aš daugiau tylėti nebenoriu ir kitus raginu nebūti abejingais.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.