Pasisakė apie vaikų su negalia integraciją į mokyklas: „Kiekvienas privalo būti pripažintas“

Nuo 2024 metų visi neįgalūs vaikai, taip pat ir turintys intelekto negalią, galės lankyti bendrojo ugdymo mokyklas, o mokyklos privalės priimti vaikus, turinčius specialiųjų ugdymosi poreikių. Net jei mokyklos neturės reikiamų specialistų ir sąlygų – negalės šios prievolės išvengti.

Mokykla.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modestas Pariauka, jp.lt

2023-01-23 16:20, atnaujinta 2023-01-23 16:30

Naujienų portalo JP kalbinti panevėžiečiai pasakė, ką mano apie neįgalių vaikų integraciją į mokymosi įstaigas, ar neiškils nesutarimų, ar pasikeis mokymosi galimybės.

Panevėžietė Sigita:

Ilgą laiką mąsčiau, kada visus mokinius integruos į vieną programą ir suteiks jiems lygias teises. Pagaliau ši idėja jau po truputį įgauna pagreitį ir planai pradedami įgyvendinti.

Tikiu, jog specialių poreikių vaikams pritapti bus tikrai sunku, tačiau viskas priklauso nuo pedagogų sugebėjimo tai kontroliuoti.

Panevėžietis Justinas:

Kiekvienas vaikas privalo būti pripažintas ir priimtas į bet kurią kompaniją, neatsižvelgiant į jo sugebėjimus ir poreikius. Sutinku su tuo, jog neįgalieji privalo gauti teisę integruotis į sveikų vaikų mokymosi įstaigas ir drauge su jais atlikti bendras užduotis.

Be abejo, tokie vaikai pedagogų pareikalaus papildomo dėmesio, o tik patys mokytojai turės susidėlioti savo prioritetus.

Panevėžietė Laura:

Integruoti neįgaliuosius vaikus į mūsų mokymosi įstaigas – tikrai verta. Jokių problemų neturintys vaikai įgauna tam tikros patirties bendraujant su specialių poreikių vaikais. Tik įdomu, ar patys pedagogai yra tam pasiruošę.

Kadangi pati esu mokytoja, todėl puikiai žinau šią situaciją. Norint, kad neatsirastų nereikalingų kliūčių mokyklose ugdant neįgaliuosius kartu su sveikais vaikais, viskas priklauso nuo mokytojų ir jų kompetencijų, kadangi vaikai ima pavyzdį iš suaugusiųjų.

Panevėžietis Rokas:

Neįgaliųjų vaikų integracija į mokymosi įstaigos turi būti įtvirtintos, nes nematau jokių problemų, kodėl negalėtų ši idėja būti įgyvendinta.

Manau, jog daug geriau yra, kai moksleiviai gali bendrauti su skirtingo plauko vaikais ir su jais susipažinti. Be abejo, bus sunku įgyvendinti šią idėją.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.