Nors tyrimas kompensuojamas, sveikatos įstaigos prašo pinigų: pacientams svarbu žinoti vieną dalyką

Lietuvaitės susiduria su problema, kad nėštumo pabaigoje, 35–37 nėštumo savaitę, jos turi atlikti pasėlio dėl B grupės streptokoko (toliau BGS) rizikos tyrimą. Šis tyrimas turėtų būti kompensuojamas ligonių kasų (toliau TLK), deja, taip yra ne kiekvienoje gydymo įstaigoje.

Moteris stebėjosi, kodėl už kompensuojamą tyrimą nėščiosioms kartais tenka susimokėti.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Moteris stebėjosi, kodėl už kompensuojamą tyrimą nėščiosioms kartais tenka susimokėti.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

K.

Feb 18, 2024, 8:36 PM

BGS – organizme aptinkama bakterija, kuri gali atsirasti ir pas visiškai sveiką žmogų. Tai žmogaus storosios žarnos natūralios mikrofloros dalis, galinti lengvai patekti į makštį ar šlapimo takus. Įprastai jokio pavojaus sveikam žmogui bakterijos nekelia, dažniausiai apie bakteriją net nesužinome, nes ji nesukelia jokių simptomų ir išnyksta savaime.

Tačiau nėštumo metu ši bakterija kelia pavojų naujagimiui ir gimdyvei. Slinkdami gimdymo takais naujagimiai gali būti užkrečiami moters makštyje esančiais streptokokais ir gali sukelti stiprių komplikacijų.

Pasak TLK, šis tyrimas yra kompensuojamas nėščiosioms nuo 35–37 savaitės. Deja, dauguma sveikatos įstaigų prašo sumokėti už šią paslaugą. Tyrimo kainos svyruoja nuo 10 iki 35 eurų. Kas sukelia įtarimą, kad sveikatos įstaigos nustato kainas savo nuožiūra.

Skaitytoja asmeniškai susidūrė su šia problema, kai atėjus į valstybinę polikliniką buvo įtikinta akušerės, kad šis tyrimas yra nekompensuojamas ir reikia važiuoti į Klaipėdos Universitetinę ligoninę pasidaryti jį už 20 eurų.

Su tokia situacija nėščios susiduria ir kitose valstybinėse įstaigose, kur jų prašo sumokėti už šį tyrimą iš savo lėšų. Paskambinus ir paklausius TLK, ar privaloma mokėti už šį tyrimą, jie užtikrintai pabrėžia, kad šis tyrimas nėra apmokestinimas.

Deja, ši problema kol kas gana opi Lietuvoje ir daugumai gimdyvių tenka susimokėti iš asmeninių lėšų už būtinas sveikatos paslaugas.

Rekomenduoja raštu kreiptis į gydymo įstaigą

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Jolanta Normantienė atkreipia dėmesį – tam, kad sveikatos priežiūros paslauga būtų kompensuojama, gydymo įstaiga privalo turėti sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų teikimo.

„Fiziologinį nėštumą pagal sveikatos pasaugos ministro įsakymu patvirtintus Nėščiųjų sveikatos tikrinimo reikalavimus prižiūri šeimos gydytojas pagal savo kompetenciją. Šiuose reikalavimuose numatyta, kokie tyrimai turi būti atlikti nėščiajai, kokiais atvejais ir kokiu periodiškumu nėščioji turėtų apsilankyti pas gydytoją specialistą. Už šeimos gydytojo paskirtus tyrimus nėščioji mokėti neturi.

Nėščiųjų sveikatos tikrinimo reikalavimuose nustatyta, kad 35+0–37+6 nėštumo savaitę nėščioji turi apsilankyti pas gydytoją akušerį ginekologą. Šis specialistas konsultacijos metu įvertina naujagimių B grupės streptokoko infekcijos rizikos veiksnius. Jų nesant 35+0–37+6 nėštumo savaitę ištiriamas pasėlis naujagimių B grupės streptokokui nustatyti.

Atkreipiame dėmesį, kad B grupės streptokoko nustatymo pasėlio atlikimas yra sudedamoji gydytojo akušerio ginekologo konsultacijos dalis, todėl tyrimas apmokamas iš gydytojo specialisto išplėstinės konsultacijos kainos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Tam, kad sveikatos priežiūros paslauga būtų kompensuojama, svarbu, jog būtų kreipiamasi į gydymo įstaigą, turinčią sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų teikimo.

Ligonių kasos primena, kad kilus neaiškumų, pacientams patariama visus rūpimus klausimus pirmiausia išsiaiškinti gydymo įstaigoje. Pacientas turi teisę skųstis, jei mano, kad jam įstaigoje buvo suteikta neteisinga informacija apie mokamas ar nemokamas gydymo paslaugas ar neteisėtai paprašyta susimokėti.

Todėl rekomenduojama raštu kreiptis į gydymo įstaigos, kurioje pacientas buvo aptarnaujamas, administraciją. Jei įstaigos pateiktas atsakymas ar priimtas sprendimas netenkina, su gydymo įstaigos atsakymu gyventojas turi teisę kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal gyvenamąją vietą. Kreiptis reikėtų raštu bei pateikti dokumentų, pagrindžiančių nurodytą galimai neteisėtą veiksmą, kopijas.

Be to, rūpimus klausimus gyventojai gali pateikti bendruoju ligonių kasų el. paštu info@vlk.lt arba telefonu +370 232 2222“, – primena Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

Paslaugai reikia siuntimo

Klaipėdos universiteto ligoninės atstovai komentavo, kad BGS tyrimas besilaukiančioms moterims nėra finansuojamas neturint siuntimo, tyrimą atliekant ne eilės tvarka.

„Kodėl tyrimas nėra apmokamas PSDF lėšomis Pirminiuose sveikatos priežiūros centruose vadovaujantis tai reglamentuojančiu įsakymu, galėtų pakomentuoti kitos institucijos. Mūsų įstaiga Pirminių sveikatos priežiūros centrų darbo tvarkos ir organizacinių ypatumų komentuoti negali.

Klaipėdos universiteto ligoninėje moterys, turinčios nėštumą prižiūrinčio specialisto siuntimą gydytojo akušerio ginekologo konsultacijai, iš anksto užsiregistravusios tokiai konsultacijai ir atvykusios į ambulatoriją planine tvarka, paskirtu laiku gali atlikti BGS tyrimą nemokamai.

Jei pacientė siuntimo neturi ir pageidauja, kad tyrimas būtų atliktas ne eilės tvarka, yra pasiūloma mokama paslauga pagal ligoninės generalinio direktoriaus patvirtintą Mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo tvarkos įsakymą“, – komentavo Klaipėdos universiteto ligoninės atstovai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.