Kuo skiriasi alus su apyniais ir apynių produktais?

Parduotuvėje nusipirkau slovakiško alaus „Zlaty Bažant“. Šio alaus esu ragavęs ir ankščiau, tad dėl skonio neabejojau. Tik gurkšnodamas alų pasukiojau skardinę ir įsiskaičiau į etiketę. Originalo kalba parašyta, kad sudėtyje yra apynių produktų. Tuo tarpu lietuviškai parašytoje etiketėje sudėtis skelbė, kad be geriamojo vandens ir miežių salyklo, apynių produktai pavirto apyniais. Skamba gražiau“, - rašo Stepas.

Daugiau nuotraukų (1)

nevartok.lt

2012-08-19 11:53, atnaujinta 2018-03-17 07:19

„Kas tai? Importuotojai stengiasi įtartinai skambantį pavadinimą pakeisti natūraliu?“ – klausė skaitytojas.

Nevartok.lt teiravosi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir aludarių kuo skiriasi apynių produktai nuo apynių, klausė ar tai – natūralus produktas, ar jo naudojimas vietoje natūralių apynių reiškia, jog alus – prastesnės kokybės?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja Inga Keniausytė nevartok.lt teigė, kad apynių produktai – tai apynių granulės ar ekstraktas. Gaminant apynių granules spurgai pirmiausia sumalami, tada atsargiai presuojami, stengiantis nepakeisti originalios natūralaus produkto kokybės. Gaminant apynių ekstraktą, kaip ir granules, stengiamasi nepakeisti originalios natūralaus produkto kokybės. Vadovaujantis Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniu reglamentu, alaus gamyboje galima naudoti šiuos apynių produktus:

* presuotieji apyniai – produktai, gauti iš džiovintų moteriškų vijoklinių apynių augalų (Humulus lupulus L.) žiedynų, dar vadinamų apynių spurgais;

* apynių granulės ir apynių milteliai – produktai, gauti sumalus apynius, kuriuose išlieka visi natūralūs apynių komponentai;

* apynių milteliai su didesniu lupulino kiekiu – produktas, gaunamas sumalus apynius, iš kurių mechaniniu būdu buvo pašalinti lapeliai, žiedkočiai, pažiedlapiai ir stiebai;

* apynių ekstraktas – koncentruotas produktas, išskiriamas iš apynių ar apynių miltelių tirpikliu ar tirpikliais;

* apynių produktų mišinys – dviejų ar kelių apynių produktų mišinys;

* apynių eterinis aliejus – lakieji apynių junginiai, suteikiantys apyniams būdingą kvapą;

* zomerizuoti apynių produktai.

VMVT ekspertė negalėjo patvirtinti, jog alus, kurio gamybos procese naudojami ne apyniai, bet jų produktai, yra prastesnės kokybės ar žemesnės kategorijos: „Visas alus, tiekiamas į rinką, turi būti kokybiškas ir atitikti Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento rodiklius.“

Apynių produktai – tai apynių granulės ir ekstraktas – gaminami tam, kad būtų galima laikyti žalius apynius išsaugant jų vertingąsias savybes ir juos lengviau automatiškai dozuoti alaus daryklose.

Karčiosios medžiagos ir eteriniai aliejai yra tipiškos apynių sudedamosios dalys, nulemiančios jų vertę verdant alų. Karčiosios medžiagos ir eteriniai aliejai kaupiami lupuliną išskiriančiose spurgų liaukutėse, o rauginės medžiagos daugiausia randamos pažiedžiuose, stiebuose ir kotuose. Taigi apyniai suteikia alui truputį karstelėjimo, taip pat skonį ir aromatą.

Apynių produktai yra gaminami iš pačių apynių. Europoje, taip pat ir Lietuvoje dažniausiai aludariai alaus gamybai naudoja apynių produktus, t.y. granules ir/ar ekstraktą, bet ne apynių spurgus. Jie naudojami dėl patogesnio laikymo, transportavimo ir kokybės stabilumo. Dažniausiai naudojamos apynių granulės, prekyboje žinomos kaip 90 tipo granulės, pavadinimas kilo iš produkto ir žaliavų santykio, t.y. iš 100 kg žalių apynių gaunama 90 kg granulių.

Aludariai neslepia, kad naudoja apynių produktus

Alaus tradicijomis garsėjančio Biržų krašto aludarių „Butautų dvaro bravoras“ atstovas Domantas paaiškino, jog apynių produktai – tai žaliava, pagaminta iš apynių, siekiant sumažinti transportavimo, laikymo kaštus/nuostolius, taip pat supaprastinti apynių panaudojimą, bei dėl kitų techninių ypatybių. „Tai yra natūralus iš apynių gaminamas produktas, tačiau gaminant apynių ekstraktus gali būti naudojamos ir kitos medžiagos. Šie produktai yra kitokios išvaizdos, formos, gali būti kitokių skoninių savybių“, – teigė p. Domantas.

Paklaustas, ar apynių produktai plačiai naudojami alaus gamyboje, jis teigė, jog jei apynių granules, kurios tiesiog yra susmulkinti ir supresuoti apyniai, laikytume apynių produktu, tai tada visa alaus pramonė juos naudoja.

„Virdami alų naudojame presuotus apynius. O apynių ekstraktus naudoja daugelis didžiųjų alaus daryklų ir dalis mažųjų. Taigi, galima teigti, jog apynių produktai labai plačiai naudojami alaus pramonėje. Nei kokybė nei kategorija nesuprastėja, tačiau, kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama, o apynių ekstraktas yra kitokio skonio, nei apynių spurgai, taigi, alus tampa tiesiog kitoks. Apynių pakeitimas apynių granulėmis nedaro jokios jaučiamos įtakos skoniui, o ekstraktų naudojimas gali ženkliai jį įtakoti. Net ir paprastas vartotojas puikiai atskirs tipinį apynių ekstraktų skleidžiamą kvapą, kuris yra visiem seniai nusibodęs, nuo daugybės skirtingų apynių veislių kvapų, nes darant ekstraktus lieka tikrai ne visos kvapą suteikiančios medžiagos“, - sakė p. Domantas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.