Garsų ekonomistą apstulbino korumpuotas traukinio kontrolierius

Ekonomistas Žygimantas Mauricas mano tapęs nesąžiningo „Lietuvos geležinkelių“ kontrolieriaus elgesio liudininku. Savaitgalį keliaudamas traukiniu iš Trakų į Vilnių jis buvo suviliotas pigesniu bilietu ir galiausiai įsitikino, kad grįžti namo galima ir visai už dyką. Ž.Mauricas įtaria, kad nesąžiningo kontrolieriaus aukomis tapo ir traukiniu vykę užsieniečiai – mat užteko nueiti į kitą vagoną ir „susitarti“ dėl mažesnės kainos, net negaunant bilieto.

Ž.Mauricas daro išvadą, ne tik „Lietuvos geležinkeliai“ ir valstybė negavo mokesčių, – Lietuva užsieniečių akyse suformavo prastą įvaizdį.<br>V.Balkūno nuotr.
Ž.Mauricas daro išvadą, ne tik „Lietuvos geležinkeliai“ ir valstybė negavo mokesčių, – Lietuva užsieniečių akyse suformavo prastą įvaizdį.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Pečkaitytė

Aug 12, 2013, 1:13 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:14 AM

Socialiniame tinkle „Facebook“ Ž.Mauricas pirmadienį pasidalijo tokiu pasakojimu:

„Paaiškėjo, kodėl „Lietuvos geležinkeliams“ keleivių vežimas yra „nuostolingas“:

- Laba diena, kur vykstate? (paklausė prie traukinio maloniai pasitikęs kontrolierius - oho, čia tai aukšto lygio servisas, pagalvojau!)

- Į Vilnių (aš).

- Labai gerai, sėskitės į pirmą vagoną, gausite mažesnę kainą - jums bus penki litai (kontrolierius).

- (Gal ne taip išgirdau, pagalvojau, bet nujausdamas, kad žada būti smagu, įlipau į pirmą vagoną, kur dar sėdėjo lygiai 24 iš Pasaulio irklavimo varžybų Trakuose į Vilnių vykstantys užsieniečiai)...

- Jūsų bilietai (kontrolierius užsieniečiams).

- Neturime, gal galime nusipirkti? (užsieniečiai).

- Galite, kaina 10 litų 60 centų (kontrolierius)

- O kodėl taip brangu? Kai važiavome į priekį, kainavo pigiau (užsieniečiai).

- Perkant traukinyje, bilietas kainuoja brangiau (kontrolierius).

- O mums sakė kitas kontrolierius, kad kainuos 5 litus (užsienietė iš NVS).

- Na, gerai, einame pasitarsime (pasakė kontrolierius ir nusivedė užsienietę iš NVS pas aną (kontrolierių)...

Po kelių minučių grįžta kontrolierius su besišypsančia ir akį merkiančia užsieniete iš NVS:

- Gerai, iš visų bus po 5 litus, bet sumokėti reikia vėliau (užsienietė iš NVS informuoja kitus užsieniečius).

- Kodėl vėliau? (klausia kiti užsieniečiai, nesuprantantys kas vyksta).

- Čia aš taip nusiderėjau ir susitariau (užsienietė iš NVS).

- Na, ir stebuklų šalis ta Lietuva – galima nusiderėti kelionės bilietą (pagalvojo užsieniečiai, sunešė užsienietei iš NVS po penkis litus, o toji nuėjo su kontrolieriumi į jo „kabiną“ - vėliau viskas kaip ir aišku)...“

Ž.Mauricas daro išvadą, kad 24 užsieniečiai bilieto negavo, „Lietuvos geležinkeliai“ savo ruožtu negavo 275,6 lito pajamų, o valstybė – negavo mokesčių, bet visų svarbiausia, Lietuva suformavo prastą įvaizdį atvykusių svečių iš užsienio akyse...

Portalui lrytas.lt ekonomistas taip pat tikino, kad nutikimas savaitgalį - galbūt ir smulkus nusižengimas visos valstybės mastu. „Tačiau žingsnis po žingsnio galime tikėtis pokyčių“, - sakė Ž.Mauricas.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas spaudai Vidmantas Gudas savo ruožtu portalui lrytas.lt sakė, kad dėl Ž.Maurico aprašyto nutikimo traukinyje jau pradėtas vidinis tyrimas ir siekiama nustatyti galimai prasižengusį kontrolierių. „Stengiamės, kad tokių nesąmonių būtų mažiau ir tikrai nežiūrime į tokius atvejus atlaidžiai“, - sakė V. Gudas.

Jis tvirtino, kad „Lietuvos geležinkeliai“ savo traukiniuose planuoja įdiegti slaptų keleivių praktiką - kuomet specialiai pasamdyti žmonės seka kontrolierių darbą.

Į lrytas.lt publikaciją sureagavo ir skaitytojas Darius. Jis tikino, kad prieš kelias savaites „Lietuvos geležinkelius“ informavo apie analogišką situaciją traukinyje. Darius tikino, kad tuomet sulaukė bendrovės atstovo skambučio ir padėkos už suteiktą informaciją. „Kaip supratau, kontrolierės buvo identifikuotos ir pradėtas tyrimas“, – tikino Darius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.