Londono dangoraižio fiasko: ten švilpauja vėjai, ne naujakuriai

Didžiosios Britanijos sostinę Londoną puošia nauja įžymybė – 310 metrų aukščio, 1,5 mlrd. svarų kainavęs dangoraižis „Shard“. Po šiuo kūgį primenančio statinio stogu telpa ir biurų patalpos, ir viešbutis, ir apartamentai turtuoliams. Vis dėlto, nepaisant įspūdingos architektūros, „Shard“ švilpauja vėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2014, 6:04 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:57 PM

Jis nevilioja nei turtingiausių pasaulio žmonių, kuriems skirta dešimt apartamentų, nei kviečiamų čia įsikurti įmonių. Tik smalsuoliai, norintys iš paukščio skrydžio pažvelgti į Londoną, už kvapą gniaužiančius vaizdus nepagaili sumokėti 30 svarų.

Nors 1,5 mlrd. svarų savininkams iš Kataro atsiėjęs dangoraižis jau metai baigtas statyti, tačiau aukščiausias pastatas Vakarų Europoje stovi pustuštis. Dešimt apartamentų, už kuriuos prašoma 30-50 mln. svarų ir kurie skirti turtingiausiems pasaulio žmonėms – neparduoti.

72-iejų aukštų italų architekto Renzo Piano darbas tituluojamas pirmuoju vertikaliu Europos miestu.

Čia 55 tūkst. kvadratinių metrų per 25 aukštus skirta biurams, 13 aukštų – apartamentams, 17 aukštų – penkių žvaigždučių liukso klasės viešbučiui „Shangri-La“.

Pirmuosius svečius jis turėjo priimti dar praėjusią vasarą. Tačiau darbą pradėjo tik šios gegužės pradžioje. Už nakvynę šiame viešbutyje tenka pakloti nuo 750 iki 3,7 tūkst. JAV dolerių.

Beje, dėl pasisukusios pastato konstrukcijos kai kurie viešbučio gyventojai gali žvilgčioti į kaimynų apartamentus. Stiklo plokštės, kyšančios iš pastato kampų, veikia kaip veidrodžiai, kai naktį viduje įžiebiamos šviesos.

52-ame viešbučio aukšte įkurtas aukščiausias Londone restoranas.

Apžvalgai skirtas dangoraižio „Shard“ aukštas gali būti nuomojamas renginiams. Tiesa, už nekuklią kainą – 30 tūkst. svarų valandai. Nepaisant to, kalbama, jog gauti vietų restoranuose sudėtinga.

To nepasakysi apie biurams skirtą komplekso dalį. Ji tarp nuomininkų visai nepopuliari. Rinkos žaidėjai sako, kad norintys padėtį pakeisti savininkai turėtų numušti nuomos kainas.

Dar daugiau architektūros - mūsų "Facebook" paskyroje!

Parengta pagal businessinsider.com ir theguardian.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.