Afrika vejasi kitus žemynus: čia iškils įspūdingas dangoraižis

Saudo Arabijos investuotojas tikisi išgarsėti Afrikoje -  ten statys  aukščiausią dangoraižį visame žemyne.

Daugiau nuotraukų (1)

technologijos.lt

Dec 30, 2014, 2:21 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 9:58 PM

Pastatas turėtų išdygti Maroko mieste Kasablankoje. „540 metrų aukštis – tai lyg 10 metrų kiekvienai iš 54 Afrikos valstybių“, -  teigiama projekto tinklalapyje.

Paskaičiuota, kad tokio dangoraižio projekto įgyvendinimas kainuos apie 1 mlrd. JAV dolerių (2,8 mlrd. litų). Jis bus statomas Dubajuje įsikūrusios Artimųjų Rytų ribotos atsakomybės įmonės, kurią valdo Saudo Arabijos verslininkas Sheikhas Tarekas Binladenas.

Pastatui prireiks 25 hektarų teritorijos, kurioje bus septynių žvaigždučių viešbutis, restoranas, verslo ir prekybos centrai. Į projektą įtrauktas ir 2 tūkst. kvadratinių metrų plotas, skirtas gydyklos bei SPA.

„Tai bus aukščiausias Afrikos bokštas, – neabejoja projekto vadovas Amede Santalo. – Pasirinkome Maroką, nes tai yra vartai tarp Afrikos ir Europos, moderni ir politiškai stabili šalis“.

Šiuo metu didžiausias pastatas Kasablankoje yra 210 metrų aukščio - Hasano II mečetė. Jos statyba buvo baigta 1993 metais. 60 aukštų pastatas yra septinta aukščiausia mečetė visame pasaulyje.

Kasablankoje atsirasiantis 540 metrų pastatas šiuo metu turi „Al Noor Tower“  pavadinimą, kuris reiškia „arabų šviesos bokštas“.

Musulmonų bendruomenė tikisi, kad pavadinimas to bus pakeistas ir tuomet jis  vadinsis „Karaliaus Mohammedo VI bokštas“.

114-aukštų pastato projekto autorius -  Denisas Valodė ir  Prancūzijos architektų kompanija „Valode & Pistre“.

Iš paukščio skrydžio bokšto forma primena akis, simbolizuojančias Sheikho Tareko Binladeno viziją. Nors kūrėjai apie smulkesnes dizaino detalės vis dar nekalba, tačiau prasitarė, kad  „Al Noor Tower“ gyventojai galės mėgautis natūralia šviesa, o jo fasadas bus papuoštas 1000 Afrikoje egzistuojančių kalbų raštais.

Dėl  ekonominių ir kultūrinių veiksnių -palyginus su kitais žemynais, Afrika turi labai mažai dangoraižių, tačiau panašu, kad visa tai greitai gali pasikeisti.

Šiuo metu aukščiausias pastatas Afrikoje yra „Carlton“ centras Johanesburge (222,5 metrai). Šį titulą bokštas gavo 1973 metais.

Pernai apie savo planus statyti didelį pastatą pranešė ir Etiopija. Jos dangoraižis turėtų iškilti iki 448 metrų aukščio. 

Savo dydžiu „Al Noor Tower“ užgožtų visus šiuos pastatus. Jo statybą planuojama pradėti  kitais metais, o užbaigti tikimasi 2018 metų birželio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.