Interjero kūrėjai jautriai pažvelgė į vietą, kur kauniečiai kreipiasi kritiškiausiu savo gyvenimo momentu

TV3 laida „Namų idėja su IKEA“ ir jos komanda jau ne pirmus metus džiaugsmą neša ten, kur jo laukiama labiausiai – į Kauno šeimos krizių centrą. Į šią vietą žmonės kreipiasi kritiniu savo gyvenimo laikotarpiu, todėl čia siekiama suteikti ne tik saugumą, bet ir laikinai atstoti jaukius namus. Būtent tuo šį penktadienį pasirūpins Leonardas Pobedonoscevas ir išradingi interjero dizaineriai, kurių užduotis – buvusį direktorės kabinetą paversti vaikų psichologo kabinetu.

Kauno šeimos krizių centro darbuotojos džiaugėsi pasikeisiančia aplinka.<br>„Ikea“ nuotr.
Kauno šeimos krizių centro darbuotojos džiaugėsi pasikeisiančia aplinka.<br>„Ikea“ nuotr.
Kauno šeimos krizių centro darbuotojos džiaugėsi pasikeisiančia aplinka.<br>„Ikea“ nuotr.
Kauno šeimos krizių centro darbuotojos džiaugėsi pasikeisiančia aplinka.<br>„Ikea“ nuotr.
Kauno šeimos krizių centro darbuotojos džiaugėsi pasikeisiančia aplinka.<br>„Ikea“ nuotr.
Kauno šeimos krizių centro darbuotojos džiaugėsi pasikeisiančia aplinka.<br>„Ikea“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-16 17:16, atnaujinta 2023-03-17 17:11

Pagrindinis šeimos krizių centro uždavinys – ištiesti pagalbos ranką tiems, kurie siekia pradėti gyventi iš naujo. Kaune įsikūrusiame centre atsiduria šeimos, nukentėjusios nuo smurto artimoje aplinkoje, siekiant išsivaduoti iš priklausomybių ar patyrus ekonominį nuosmukį.

Kauno miesto socialinių paslaugų centro direktorė Roberta Motečienė pasakos, kad didžiausias centro tikslas – kiekvienam vaikui ir jo šeimai šiuose namuose atrasti vietą bei suteikti šansą į gyvenimą kabintis iš naujo. Skaičiuojama, kad krizių centrui pavyksta grąžinti net 80 proc. čia apsilankiusių šeimų savarankiškumą bei psichologinę pusiausvyrą.

„Didžiuojamės pasiektais rezultatais – pasitaiko atvejų, kada net ir mums, darbuotojams, buvę mūsų paslaugų gavėjai tampa pavyzdžiais, kaip galima pakeisti savo gyvenimą į visiškai kitą pusę“, – kalbės laidoje R. Motečienė.

Būrys kvalifikuotų specialistų čia savo jėgas atiduoda tam, kad net didžiausiose krizėse atsidūrusioms šeimoms grįžtų viltis išsikapstyti net ir iš sunkiausių gyvenimo situacijų. Pripažinti problemą ir kreiptis pagalbos kiekvienam yra sunku, tačiau išdrįsus žengti pirmąjį žingsnį, gyvenimas iš tiesų gali pasikeisti į gerą. Todėl svarbiausia – nebijoti.

„Vienas pagrindinių socialinių įgūdžių yra pasakyti žodžius „ačiū“ arba „ne“, o pats sudėtingiausias – paprašyti pagalbos. Pabandykime įsivaizduoti save, kai mums sunku – ar ir mes nevaidiname herojų? Iki paskutinio momento tikiname, kad viską galime padaryti patys, nes dabar gyvename tokioje kultūroje“, – pastebėjimais dalinsis krizių centro direktorė.

Laidoje R. Motečienė dalinsis atvejais, kai pagalbos namuose nesulaukusios moterys į Kauno šeimos krizių centrą atvyksta išsekusios – praeina nemažai laiko, kol joms ir vėl pavyksta džiaugtis gyvenimu.

„Kad galėtų savo gyvenimą pradėti iš naujo, pas mus atvažiuojančius pagalbą skatiname priimti kaip didžiausią dovaną. Čia laukia tikrai profesionalūs kolegos – psichologai, socialiniai darbuotojai. Žmogus visuomet bus apkabintas, jam ištiesta pagalbos ranka, o jei reikės – terapijos bus vedamos ir tėvams, ir vaikams. Aplinka čia fantastiška – tiek fizinė, tiek emocinė. Išdrįskite priimti pagalbą ir patikėkite, kad gyvenimas gali būti šviesus ir gražus“, – neignoruoti savo problemų skatina R. Motečienė.

Tikriausiai daugelis sutiktų, kad saugi ir jauki aplinka yra vienas iš pagrindinių veiksnių, kurie padeda išsikapstyti iš blogiausių situacijų. O dar geriau, jei tokioje aplinkoje galite pasišnekėti su psichologu. Būtent su tokiu tikslu į Kauno šeimos krizių centrą atvyks IKEA interjero dizainerių komanda – buvusį direktorės kabinetą būtina paversti į jaukų psichologo kambarį!

„Svarbiausia, kad pas psichologą ateiti būtų malonu, todėl erdvė turėtų būti patogi, komfortiška. O dabar, užėjus į kambarį, pagrindiniu akcentu tampa vadovo stalas, kuris sukuria barjerą tarp psichologo ir kliento“, – didžiausias esamas kabineto problemas nurodys Kauno šeimos krizių centre dirbanti psichologė Simona.

IKEA ekspertų iššūkis – nedidelėje patalpoje sutalpinti darbo, konsultacijų ir žaidimų zonas bei suplanuoti vietą įvairiems daiktams – dokumentams, kanceliarinėms priemonėms, žaislams ir lauko drabužiams – laikyti.

Rezultatas pranoks visus lūkesčius. „Fantastika“, – neslėps idealiai vaikams tinkantį psichologo kambarį išvydusios šeimos krizių centro darbuotojos, o žiūrovai pokyčius išvys jau šį penktadienį.

„Namų idėja su IKEA“ – penktadieniais, 17.55 val. per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.