Ž. Mauricas: „NT rinkos pakilimas Lietuvos mastu yra sugrįžimas į depresiją“

Nors būsto pardavimai nuosekliai auga, žmonių elgesys nekilnojamojo turto (NT) rinkoje vis dar išlieka konservatyvus. Banko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad šiandien sąlygos imti būsto paskolą yra itin palankios, tačiau, žmonės, vis dar pamena krizę, ir elgiasi atsargiai.

Ž. Maurico teigimu, NT rinka visa dar gyvena atsigavimo nuotaikomis, tačiau labai tikėtina, kad kainos ir pardavimai augs.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Ž. Maurico teigimu, NT rinka visa dar gyvena atsigavimo nuotaikomis, tačiau labai tikėtina, kad kainos ir pardavimai augs.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 4:02 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:19 AM

„Mes užsisukę toje pokrizinėje mąstysenoje ir pakilimas vykęs pastaraisiais metais nėra šuolis į viršų. Tai labiau sugrįžimas iš visiškos depresijos, Lietuvos mastu – į depresiją, Vilniaus mastu – į normalią situaciją. NT rinka yra, kaip suspausta spyruoklė.

Ją spaudžia neapibrėžtumas, dėl ekonominės ateities, tačiau tai spyruoklei galią suteikia labai žemos centrinio banko palūkanos. Gyventojams pasirinkimas yra itin sunkus. Viena vertus, tai vilioja, tarsi Adomo obuolys. Tačiau kas bus jį nuskynus – neaišku.“ – dėsto ekonomistas.

Ž. Maurico teigimu, NT rinka visa dar gyvena atsigavimo nuotaikomis, tačiau labai tikėtina, kad kainos ir pardavimai augs. Savo ruožtu Lietuvos banko atstovai ragina atidžiai stebėti NT rinką.

„Nekilnojamojo turto rinka yra ir bus labai svarbi visos šalies finansų sistemos stabilumui. Šiuo metu didelis ir toliau augantis nekilnojamojo turto rinkos aktyvumas, kylančios būsto kainos ir spartėjantis kreditavimas lemia, kad situacija NT rinkoje turi būti stebima vis atidžiau. Staigus lūkesčių arba, pavyzdžiui, būsto pasiūlos pasikeitimas galėtų nesunkiai pasukti nekilnojamojo turto rinkos raidą visai kita linkme“, – sako Andrius Škarnulis, Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus viršininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.