Panevėžys bando suktis iš padėties: trūkstant pedagogų, jiems meta jauką

Į mokyklas ir darželius jaunų specialistų negalintis privilioti Panevėžys nutarė pirkti butus pedagogams. Rugsėjį Panevėžyje trūks kelių dešimčių pedagogų. Savivaldybės taryba suskubo skirti virš milijono eurų, už kurį jau artimiausiu metu bus perkami būstai jauniems specialistams.

Vidutiniškai vaikų darželio auklėtoja atskaičius mokesčius gauna apie 500 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vidutiniškai vaikų darželio auklėtoja atskaičius mokesčius gauna apie 500 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Panevėžys.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžys.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžyje dirbanti auklėtoja Emilija.<br> Stop kadras
Panevėžyje dirbanti auklėtoja Emilija.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Ragauskienė, „Lietuvos ryto“ televizija

2018-07-05 22:25

66-erių Emilija Panevėžio „Sigutės“ darželyje dirba daugiau nei keturis dešimtmečius. Moteris jau penkerius metus yra pensijoje.

„Dar manęs prašo, kad nors nebe pilnu krūviu prisidėčiau prie to darželio darbo, kad turėtų, kas prižiūri vaikučius. Aišku, man sunkiau, negu jaunesnėms, nes dabar diegiamos elektroninės priemonės, ko aš negebu. Džiaugiuosi kolektyvu, bet jaučiu, kad kolektyvą reikės greitai palikti“, – kalbėjo auklėtoja Emilija.

Vien Panevėžio „Sigutės“ darželyje daugiau nei 60 metų turi aštuonios auklėtojos. Per ateinančius porą metų teks ieškoti pamainos mažiausiai šešioms darbuotojoms.

„Ir savanoriai, ir studentai pamato tą sunkų pedagogų darbą. O lygindami, kiek galima užsieny užsidirbti, ir kiek čia, pas mus įstaigoje, nepasilieka, išvyksta į kitas šalis“, – sakė vaikų darželio direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lina Zubkienė.

Vidutiniškai darželio auklėtoja atskaičius mokesčius gauna apie 500 eurų. Darbuotojų trūksta ir Panevėžio mokyklose – šį rugsėjį trūks apie keturiasdešimt mokytojų.

„Pedagogų amžius didėja, o jaunų mokytojų į mokyklas ateina mažai. Mūsų mieste jaunų iki 30 metų mokytojų dalis mažesnė, o pensijinio amžiaus dirbančių mokytojų dalis didesnė už šalies vidurkį. Ikimokyklinio ugdymo auklėtojų amžiaus vidurkis – 49 metai, bendrojo ugdymo mokytojų amžiaus vidurkis Panevėžio mieste – 52 metai“, – dėstė Panevėžio švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Gabrėnienė.

Panevėžio valdžia jaunus specialistus užsimojo vilioti nemokamais būstais.

Kad Panevėžio mieste būtų galima įsigyti nuo vieno iki trijų kambarių butus, skirta 800 tūkst. eurų.

Paskaičiavus rinkos kaina, už tuos pinigus šiandien Panevėžyje būtų galima nupirkti apie 28 butus. Dar 240 tūkst. eurų pridėta būstams remontuoti.

Tačiau jauni pedagogai abejoja, ar to užteks jaunimą skatinant rinktis šią profesiją.

„Pirmiausia reikia didinti atlyginimus, o tada jau atsirastų ir daugiau norinčių ir labiau rinktųsi tą specialybę. Tikrai yra žmonių, kurie mėgsta dirbti su vaikais, bet iš tokios algos sunku pragyventi. O butai nemanau, kad padėtų. Žinoma, gal kažkiek paskatintų, bet susidomėtų ne tiek daug žmonių“, – kalbėjo auklėtoja Rimvydė.

Pasirinkusiems Panevėžyje trūkstamas pedagogines studijas, savivaldybė jas iš dalies finansuos. Kolegijas arba universitetus baigusiems ir į miestą grįžusiems panevėžiečiams bus skiriama vienkartinė 500 eurų parama įsikurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.