Rusijos verslininkas driokstelėjo: už savo lėšas perdažytų Kremlių

Kremliaus sienas užsimota perdažyti baltai. Atsirado tvirtinančių, kad būtent tokios spalvos jos ir buvo. Tiesa, ne nuo pat pradžių.

Rusijos verslininkas pasiūlė idėją – Kremlių perdažyti baltai.<br>moskvichmag.ru nuot.
Rusijos verslininkas pasiūlė idėją – Kremlių perdažyti baltai.<br>moskvichmag.ru nuot.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 10:52 PM

Šįkart Kremliaus sienas perdažyti baltai pasiūlė Maskvos verslininkas Jevgenijus Morgunovas. Ne šiaip sau, o todėl, kad jos esą tokios buvusios. Darbus verslininkas pasiūlė apmokėti pats, rašoma moskvichmag.ru.

Keista, jog J. Morgunovui abejonių nesukėlė faktas, kad Maskvos tvirtovė itin panaši į Sforcų pilį Milane, visų pirma, todėl, kad ją pastatė iš Lombardijos atvykę italai.

Beje, dabar Kremlius yra būtent tokios spalvos, koks buvo iš pradžių – raudonų plytų. Balinti jis buvo pradėtas 1680 m. Bent jau yra išlikusių vaizdų, kuriuose matyti, jog tvirtovės sienos nudažytos baltai. Toks Kremlius išliko iki 1911-ųjų, kuomet buvo nuspręsta atkurti pradinę spalvą.

Tiesą sakant, vykstant karui, balta spava būtų buvusi pražūtinga – ant tokios sienos aiškiai matyti, kur pataikė artilerijos sviedinys, o tai reiškia, jog galima šaudyti greta ir sugriauti pastatus.

Teigiama, jog Maskvos verslininkas nenorėjo tiesiog grąžinti senojo vaizdo, bet dėl ​​tam tikrų priežasčių nukelti į konkretų Rusijos istorijos periodą – nuo sunkmečio iki revoliucijos.

Sunkmečiu vadinamas laikotarpis nuo 1598 iki 1613 metų, kuomet vyko karai su Lenkija, Švedija, vyravo ekonominė ir politinė suirutė.

Tiesa, panašu, kad dėl šiltų orų iniciatyvos autorius sumaišė lapkričio pradžią su balandžio 1-ąja – jis pasiūlė ir dar vieną idėją –  tvirtovės sienas impregnuoti fluorescenciniu junginiu, kad šie švytėtų tamsoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.