Ilgapirščiai atrado naujus „medžioklės“ plotus: ypač pasisaugoti turėtų mėgstantys keliones automobiliu

Šiltasis metų laikas, kuomet kone kiekvieno planuose – kelionės ir atostogos, pats laukiamiausias vagims. Jie apšvarina sodus, sodybas, sandėliukus, garažus ar kiemus. Žinoma, atsargesni turėtų būti ir keliautojai, mat pasitaiko atvejų, kuomet, atvykę į kitą miestą, neberanda dviračio ar iš kišenės dingsta piniginė.

Jie apšvarina sodus, sodybas, sandėliukus, garažus ar kiemus. Žinoma, atsargesni turėtų būti ir keliautojai, mat pasitaiko atvejų, kuomet, atvykę į kitą miestą, neberanda dviračio ar iš kišenės dingsta piniginė.<br>123rf nuotr.
Jie apšvarina sodus, sodybas, sandėliukus, garažus ar kiemus. Žinoma, atsargesni turėtų būti ir keliautojai, mat pasitaiko atvejų, kuomet, atvykę į kitą miestą, neberanda dviračio ar iš kišenės dingsta piniginė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 10:59 AM, atnaujinta May 19, 2023, 11:13 AM

Išgelbėjo žinios

Vilniečiui Jonui darbo reikalai tenka nuolat keliauti po visą Lietuvą. Kadangi nemažai laiko praleidžia automobilyje, ilgainiui atsirado ir pamėgtų pakelės kavinių. Vienoje jų ir nutiko dieną apkartinęs įvykis.

„Papietavęs ir ruošdamasis tęsti kelionę supratau, kad buvau apvogtas – iš striukės dingo pinigai. Kreipiausi į kavinės administraciją, kuri, žinoma, užjautė ir apgailestavo, tačiau padėti niekuo negalėjo. Prisiminiau, kad, draudžiant savo butą, draudimo ekspertė minėjo, kad draudimas gali atlyginti žalą įvykus vagystei ne tik namuose.

Iš karto paskambinau į draudimo bendrovę ir papasakojau apie įvykį. Man patvirtino, kad draudimas galioja, tik būtina apie įvykį pranešti policijai. Taip ir pasielgiau, iškviečiau policijos pareigūnus“, – pasakojo vyras.

Jono žodžiais, atvykę pareigūnai peržiūrėjo kavinės vaizdo kamerų įrašus, užfiksavo vagystę. Vyras užpildė dokumentus, gavo policijos pažymą ir jau tuomet kreipėsi į draudimo bendrovę. Netrukus sulaukė žinutės, kad, kaip ir buvo numatyta draudimo sutartyje, bus atlyginti patirti nuostoliai.

„Žinoma, vagystei įvykus, patyriau stresą ir labai nemalonių emocijų, tačiau saugumo jausmas irgi daug reiškia. Pasimokiau, kad labai svarbu visada gilintis į tai, ką perki. Jeigu nebūčiau prisiminęs savo draudimo sąlygų, policijos, matyt, nebūčiau kvietęs“, – teigė pašnekovas.

Vagia viską

Šiltuoju metų laiku daugiau laiko leidžiant ne namuose, o viešbučiuose, pajūryje ar tiesiog lankantis kituose miestuose, aktualus tampa ne tik daiktų, esančių namuose, draudimas, bet ir namų turto draudimo apsauga už draudimo vietos ribų. Tokia apsauga galioja laikinai su savimi pasiimto dviračio ar vaikiško vežimėlio vagystės atveju.

Draudimas galioja ir atviros vagystės ar apiplėšimo atveju, pavyzdžiui, tuomet, jei važiuojant autobusu iš rankinės ilgapirštis ištrauktų piniginę arba kavinėje dingtų ant kėdės atlošo pakabinta rankinė.

Manantieji, kad draustis neverta, nes namuose vagims nėra, ką veikti, juose nelaikoma vertingų daiktų, taip pat klysta.

Kaip rodo draudimo bendrovės BTA duomenys, į namus patekę vagys pasisavina ne tik itin vertingus daiktus, tokius kaip auksas, juvelyriniai dirbiniai, pinigai, kompiuterinė, vaizdo ar garso technika, kartais iš butų pavagiami net maisto produktai, alkoholiniai gėrimai, dokumentai. Vagystės atveju žala gali siekti ir 50 eurų, ir 50 tūkstančių eurų.

Populiariu grobiu vasarą tampa dviračiai, mat individualiųjų namų savininkai juos palieka kieme, neprirakintus.

Nuo ilgapirščių galima apsisaugoti įsirengiant kokybiškas šarvuotas duris ir langus, signalizaciją, vaizdo stebėjimo kameras su judesio jutikliais ar bent paprašant kaimynų retkarčiais užmesti akį į jūsų kiemą, patiems būti sąmoningiems ir atsargiems, visgi, patikimiausia apsauga – draudimas.

Į ūkinius pastatus, sandėliukus, garažus laužiamasi ne ką rečiau nei į būstus, tad vertėtų pasirūpinti ir jų tinkama apsauga.

Sodo ar namų remonto technika, įrankiai, akumuliatoriai, kepsninės – vagims puikus laimikis, o jų netekusiems savininkams – tūkstantiniai nuostoliai.

Atostogomis girtis grįžus

Planuojant atostogas, ypač populiaru apie tai pasigirti socialiniuose tinkluose. Neretas netgi nurodo ir konkrečią būsimą atostogų vietą, kas tik palengvina vagių darbą, mat jie žino, kurie ir kada namai bus tušti.

Visi vertingi daiktai palikti kiemuose ar kitose gerai matomose vietose, taip pat neabejotinai patrauks vagišių dėmesį.

Palikus neuždengtus langus, vagis neabejotinai sudomins pro juos matomi kompiuteriai, telefonai ar laikrodžiai. Tad geriausia būtų brangius daiktus, ypač išvykstant iš namų, laikyti ten, kur vagys jų negalės pamatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.