Medžių kirtimo istorija įsuko ir politikus: įtarimų šešėlį jie meta Vilniaus merui

Prokurorams susidomėjus sostinėje, Romaino Gary skvere, planuojamų iškirsti medžių istorija, socialdemokratai stebisi, „kodėl kultūros ministras ir sostinės meras „lyg susitarę“ kartoja medžius iškirsti norinčių privatininkų argumentus“, informuojama pranešime žiniasklaidai.

Prokurorams susidomėjus sostinėje, Romaino Gary skvere, planuojamų iškirsti medžių istorija, socialdemokratai stebisi, kodėl kultūros ministras ir sostinės meras „lyg susitarę“ kartoja medžius iškirsti norinčių privatininkų argumentus, informuojama pranešime žiniasklaidai.<br>ELTA nuotr.
Prokurorams susidomėjus sostinėje, Romaino Gary skvere, planuojamų iškirsti medžių istorija, socialdemokratai stebisi, kodėl kultūros ministras ir sostinės meras „lyg susitarę“ kartoja medžius iškirsti norinčių privatininkų argumentus, informuojama pranešime žiniasklaidai.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Jul 19, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Jul 19, 2023, 4:22 PM

„Meras Valdas Benkunskas kažkodėl atkakliai kartoja suinteresuotos įmonės argumentus, esą tie 9 medžiai yra jokios vertės neturintys atsitiktinai ant stogo išaugę augalai. Tai įžūlus visuomenės klaidinimas vidury dienos. O ir kultūros ministras pasigavo teiginį, esą teismai padėjo tašką šioje istorijoje ir medžiai jau pasmerkti“, – stebisi Seimo Audito komiteto vicepirmininkė vilnietė Rasa Budbergytė.

Parlamentarė atkreipia dėmesį, kad teismas tik įpareigojo savivaldybę argumentuoti ankstesnį sprendimą neleisti iškirsti medžių. „Skandalingas nesusipratimas: teismas įpareigoja savivaldybę argumentuoti, kodėl negalima kirsti medžių ir darkyti saugomo pastato, o savivaldybė atsako: nieko nepadarysi, kirskite ir rekonstruokite! Bet juk tas pastatas saugomas kaip vertybė, o tie medžiai ten – jau daugelį dešimtmečių, ir atsirado visai neatsitiktinai“, – stebisi R. Budbergytė.

Visuomenininkams primenant, kad terasa, dėl kurios kilo skandalas, yra valstybės saugoma, todėl jai taikytina ypatinga apsauga, vilnietis socialdemokratas Algirdas Sysas stebisi savivaldybės bejėgyste ir teiginiais, esą ji nieko negali padaryti šioje situacijoje.

„Privatininkai nori iškirsti medžius tam, kad galėtų išplėsti kavinės tūrį, ir nori ten įgrūsti baisų „stiklainį“. O savivaldybė ir net Kultūros paveldo departamentas sutinka! Nepaisant to, kad saugomame vertingame kultūros paveldo objekte paprasčiausiai draudžiama didinti pastato eksploatavimo intensyvumą, juo labiau darkyti jį visokiais priestatais ir karkasais, kurie žaloja jo originalų pavidalą.

Juk čia kalbame apie UNESCO pasaulio paveldo vietovę – Vilniaus istorinį centrą“, – pažymi A. Sysas. Vilnietis pasigenda Lietuvos geležinkelių, kaip savininko, kuris išnuomojo dalį istorinio pastato kavinei, pozicijos. „Ir susisiekimo ministras, ir net Vyriausybės galva galėtų netylėti šioje situacijoje“, – mano A. Sysas. Socialdemokratai ragina kultūros ministrą ir sostinės merą „nesiblaškyti“.

„Teismui įpareigojus, savivaldybė turi progą suformuluoti aiškius ir griežtus argumentus, kodėl ši istoriškai vertinga Vilniaus oazė neturėtų būti sunaikinta. Savivaldybė privalo nedviprasmiškai stoti viešojo intereso pusėn ir pakartoti ankstesnį sprendimą neleisti kirsti medžių.

O Kultūros ministerija turėtų pasisemti įkvėpimo iš prokurorų ir išsiaiškinti, kaip galėjo atsitikti, kad didelės vertės, pasaulyje žinomas kultūros paveldo objektas staiga virto „jokios vertės neturinčiu atsitiktiniu nieku“, – pranešime žiniasklaidai ragina A. Sysas.

„Lietuvos geležinkeliai“: patalpos, kuriose veikia kavinė, juridiškai „Lietuvos geležinkeliams“ niekada nepriklausė

„Lietuvos geležinkeliai“, patikslindami socialdemokratų pranešime spaudai pateiktą informaciją dėl Basanavičiaus g. esančių patalpų / terasos ir LTG nuosavybės teisių, pareiškė, kad šios patalpos niekada juridiškai jiems nepriklausė.

„Adresu Basanavičiaus g. 14A esančios patalpos, kuriose šiuo metu veikia kavinė, juridiškai „Lietuvos geležinkeliams“ niekada nepriklausė. Kas patalpas valdo šiuo metu, „Lietuvos geležinkeliai“ informacijos neturi. Žemės sklypas, kuriame šiuo metu yra kavinės terasa, priklauso valstybei. „Lietuvos geležinkeliai“ nuosavybės teisės į šį sklypą neturėjo“, – sakoma ELTAI atsiųstame komentare.

Kaip ELTA skelbė, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas pripažįsta, kad teisinių priemonių sostinės Basanavičiaus gatvėje planuojamiems kirsti medžiams išsaugoti nėra. Todėl, anot mero, savivaldybė sieks medžius pripažinti kultūros paveldo objektu – dėl to į Kultūros paveldo departamentą, pasak V. Benkunsko, jau kreipėsi Kultūros ministras.

Savaitgalį viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Vilniuje, Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo Romeno Gary paminklą esančius 9 medžius.

Medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ trečiadienį organizuoja susitikimą su gyventojais. Vilniaus miesto savivaldybė įpareigojo įmonę „Dobilo daigas“ organizuoti susitikimą su gyventojais ir parengti bei suderinti su savivaldybe naujų želdinių sodinimo projektą.

Pasirodžius pranešimams apie planus Naujamiestyje kirsti 9 medžius, prokuratūra paskelbė atliksianti situacijos patikrinimą, po kurio bus sprendžiama, ar taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.