Dideli pokyčiai Vilniuje: pareigas palieka vyriausiasis architektas M. Pakalnis

Sostinės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis baigia darbą Vilniaus savivaldybėje – rugpjūčio 7-oji bus paskutinė jo darbo diena.

M. Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
M. Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausiuoju miesto architektu M.Pakalnis buvo daugiau nei 7 metus.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausiuoju miesto architektu M.Pakalnis buvo daugiau nei 7 metus.<br>T.Bauro nuotr.
M. Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
M. Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
M. Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
M. Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-01 08:11, atnaujinta 2023-08-01 10:24

Kaip praneša savivaldybė, toks sprendimas priimtas bendru šalių sutarimu. Kol bus ieškoma, kas galėtų užimti vyriausiojo architekto poziciją, jo pareigas laikinai eis Teritorijų planavimo ir plėtros projektų skyriaus vedėjas Benius Bučelis.

„Mindaugas Pakalnis, eidamas vyriausiojo architekto pareigas, į Vilniaus miestą atnešė daug gerų pokyčių (...). Dabar žengsime į kitą etapą miesto plėtroje ir urbanistikoje – jau atlikome struktūrinius pokyčius, kurie leis apjungti techninius procesus, susijusius su statybos leidimų išdavimu, ir konceptualius miesto urbanistinio veido formavimo darbus“, – pranešime cituojamas Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Prieš tapdamas Vilniaus miesto meru V. Benkunskas „Žinių radijui“ teigė, kad M. Pakalnio vyriausiojo architekto pozicijoje nematytų, nes, kaip teigė jis, šioje srityje reikia pokyčių.

„M. Pakalnį matau kaip savivaldybės darbuotoją – jis talentingas architektas. Bet funkcijų peržiūrėjimas jo atžvilgiu galėtų būti – M. Pakalnį daugiau matyčiau kaip vizionierių, kuris formuotų ilgalaikę miesto perspektyvą, o administracinė našta galbūt būtų skirta kitiems administracijos darbuotojams“, – prieš antrąjį Vilniaus miesto mero rinkimų turą „Žinių radijui“ teigė V. Benkunskas.

Tačiau užvirus diskusijoms dėl Romain Gary skvere augančių medžių, kuriems nukirsti leidimą išdavė būtent M. Pakalnis, V. Benkunskas nebuvo linkęs komentuoti, ar laikysis prieš rinkimus duoto pažado. Lrytas.lt primena, kad liepos 19 dieną J.Basanavičiaus gatvėje susirinkusi didelė protestuotojų minia reikalavo pašalinti M.Pakalnį iš posto. Žmonių pyktį sukėlė Statybos leidimas, kuris atvėrė kelią devynių medžių kirtimui.

Paaiškėjo, kad M.Pakalnis parašą ant leidimo padėjo, nors dokumentuose buvo ir kitų specialistų įrašų, kuriuose jie pabrėžė, jog medžius reikia saugoti.

M. Pakalnis 1998–2013 m. dirbo Vilniaus miesto savivaldybės įmonėje „Vilniaus planas“ (nuo 1998 m. – projektų vadovas, nuo 2004 m. – vyriausiasis architektas). Nuo 2016 m. jis ėjo Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus, vyriausiojo architekto pareigas.

M.Pakalnis antradienį savivaldybei paskelbus apie jo pasitraukimą feisbuke rašė, kad sprendimas trauktis – ne spontaniškas.

Vilnius yra nuostabus miestas, dirbti jam yra dar nuostabiau, bet po pusaštuntų metų darbo karščiausiose po mero pareigose nusprendžiau, kad jau gana – reikia pokyčių, reikia laisvės, reikia privatumo ir laiko šeimai, – feisbuke rašė M.Pakalnis. – Sprendimas ne spontaninis, jis brendo senokai. Liepos vidury išėjau ilgų, net 3 savaičių atostogų.

Pirmą kartą per 7 darbo savivaldybėje metus tokių ilgų. Ėmiau tiek daug, kad turėčiau laiko pamąstyti ir pagalvoti apie tai, ką nuveikiau, ką veikiu, koks to veikimo tikslas ir prasmė. Kad pagalvočiau, ką dar galėčiau nuveikti.

Ir kokia to nuveikimo kaina. Kaina man asmeniškai ir mano artimiesiems. Ir supratau, kad ji tiesiog per didelė. Pernelyg daug netiesos, purvo, melo ir net šmeižto. Nesiteisinsiu. Kas supranta, tai vis tiek supranta, o kas šmeižia ir kaltina – tai šmeiš ir kaltins ir toliau.“

Jis taip pat prisipažino, kad savivaldybės vyriausiojo architekto darbas yra ne tik apie urbanistiką, bet ir apie blogas emocijas: „Kai reikia suderinti skirtingų pusių interesus, kurios visos nori maksimumo ir bet koks kompromisas joms kelia nepasitenkinimą.

Jau tik pradėjus dirbti kolegos projektuojantys architektai keikė ir pyko, kad reikalauju per daug – kurti suprantamas gatvių, kiemų erdves, įvertinti kontekstą gretimybėse. NT vystytojai pyko, kad nebeišeina pastatyti cokolio, dviejų aukštų, antstato su mansarda ir dar antresole mansardoje (viso 6 lygiai) ir viso šito tvarinio pavadinti dviejų aukštų su mansarda pastatu.

Bendruomenės pyko, kad jų aplinkoje statosi nauji namai.

Politikai pyko, kad pikti kaimynai rašė piktus laiškus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.