Ledo viešbučius kuriantį lietuvį stebina jo svečių užgaidos

Lietuvis skulptorius Kęstutis Musteikis greičiausiai niekada nesužinos, ar jo įrengtame Bučinių kambaryje nakvojo Švedijos karalius. Tačiau skulptoriui svarbiausia, kad jo darbas neištirps pavasarį, mat šis ledo viešbutis – pirmasis pasaulyje, kuris veiks ištisus metus.

Šešerių metų prireikė, kol K.Musteikis sugalvojo, kaip nudažyti ledą, kad spalva nesikeistų bent kelerius metus. Jis didžiuojasi savo sukurtais apartamentais ledo viešbutyje „Ice Hotel 365“ .<br>K.Musteikio nuotr.
Šešerių metų prireikė, kol K.Musteikis sugalvojo, kaip nudažyti ledą, kad spalva nesikeistų bent kelerius metus. Jis didžiuojasi savo sukurtais apartamentais ledo viešbutyje „Ice Hotel 365“ .<br>K.Musteikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Jan 3, 2017, 11:47 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:42 PM

Ledo viešbutis „Ice Hotel 365“ stovi du šimtus kilometrų į šiaurę už poliarinio rato, Švedijos miestelyje Jukasjervyje, ten pat, kur 1992-aisiais buvo pastatytas ir po kelių mėnesių ištirpo pirmas ledo viešbutis pasaulyje.

Verslininkai šioje vietoje kiekvienais metais lapkritį viešbutį statydavo iš naujo, jis pradėdavo veikti gruodį, o balandį ištirpdavo. Projektas buvo itin sėkmingas – viešbutyje nakvojo ir karaliai, ir roko grupės. Ledinėje koplytėlėje kasmet susituokdavo po pusantro šimto porų. Žiemą jame dirbdavo 250 žmonių, o vasarą 50 žmonių gamindavo ledą iš Torno upės vandens kito sezono viešbučiui. Vien ledinių stiklinių būdavo parduota už du milijonus eurų.

Bet atšilus klimatui teko ieškoti kitokio sprendimo. Pernai ledo viešbutis buvo įrengtas milžiniškame šaldytuve, kurio išorinės sienos padengtos saulės baterijomis. Jų gaminama elektra neleidžia ištirpti 20 prašmatnių apartamentų ir barui.

Nakvynė ledo apartamentuose kainuoja 1000 eurų, visi kambariai jau rezervuoti keliems mėnesiams. Verslininkai turi ledo viešbučių patentą – statinys iš ledo be jų leidimo negali vadintis ledo viešbučiu – todėl atsirado ledo jurtos, trobos, pilys ar rūmai.

Įrengti didžiulį 20-ies apartamentų viešbutį buvo pakviesta 30 ledo skulptorių iš viso pasaulio. Tarp jų – ir lietuvis skulptorius K.Musteikis, dirbęs kartu su broliu Vytautu Musteikiu.

Šešeri metai bandymų

Savo sukurtus Bučinių apartamentus K.Musteikis vadina dekoracijomis.

Padažytas ir paauksuotas piešinys spindi giliai sienų viduje – ledo luito vidury. Lede įrengtas apšvietimas keičia interjerą.

„Šešerių metų prireikė, kol sugalvojau, kaip nudažyti ledą, kad spalva nesikeistų bent kelerius metus“,  – sako K.Musteikis.

Daug ledo skulptorių bandė naudoti spalvotą ledą. Populiariausias būdas – šaldyti nudažytą vandenį. Tačiau šis rezultatas nedžiugino nei žiūrovų, nei pačių skulptorių – skulptūra iš ledo atrodė purvina.

Lietuvis šių metų pabaigoje pabandė kitą būdą – nudažyti jau iškaltą ledą, o tada jį „uždaryti“ kitame ledo luite. Rezultatas pranoko lūkesčius.

Ledo skulptoriaus darbas sezoninis

Ledo viešbučių, barų ir galerijų rinkoje K.Musteikis pasirodė prieš devynerius metus. Pirmieji jį pasikvietė švedai, kai lietuvis nuvyko į ledo skulptūrų festivalį Japonijoje. Per tą laiką į ledo statinių verslą vienas po kito įsitraukė maždaug trys dešimtys Lietuvos skulptorių.

K.Musteikis aiškina, kad šis darbas sezoninis, taigi iš jo nepragyvensi. Bet gyventi padeda.

Svarbiausia – ledas leidžia labai greitai patikrinti savo idėją, kurią brandini dešimtmečiais. Tai – ne granitas, ledo skulptūrą galima iškalti per dieną.

Lietuvio negundo ledo pramogos

K.Musteikis nė nebandė nakvoti ledo kambaryje, nes labiau mėgsta šildomus kambarius.

Ledo apartamentuose tiesiai ant ledinės lovos žmonės nemiega – ant medinių grotelių patiesiamas šiaurinio elnio kailis ir nakvoti siūloma itin šiltuose miegmaišiuose. Iš ryto svečias kviečiamas į suomišką pirtelę čia pat, apartamentuose.

Iš visų ekstremalių pasaulio viešbučių šis pats saugiausias – nė vienas jo svečias dar nežuvo, ko nepasakysi apie medžių viršūnėse ar jūrų gelmėse įrengtus apartamentus.

Ledo viešbučio svečiams siūlomas ir ledo safaris, kainuojantis penkis šimtus eurų. K.Musteikis juokiasi, kad susigundęs tokia pramoga žmogus turi valandą kratytis su kitais 20 pakeleivių rogėmis, uosdamas benzino kvapą nuo priekyje moderniu sniego motociklu važiuojančio gido. Po valandos sustoja prie jurtos, iš kurios pasirodo Laplandijos gyventojas samis, nešinas kibiru į ledą sušalusios sriubos.

Užgraužia suledėjusio viralo – ir grįžta į viešbutį, kur laukia nakvynė ledo kambaryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.