Kaip geriausiai skalbti: kokią programą rinktis ir kodėl švarius drabužius iš skalbyklės būtina išimti iš karto

Skalbimas – tai namų ruošos darbas, kurį atliekame kiekvieną savaitę. Tačiau atliekant šią, iš esmės paprastą užduotį, rekomenduojama laikytis tam tikrų taisyklių. Pavyzdžiui, jei naudojate netinkamą skalbiklio ar audinių minkštiklio kiekį, pamirštate išimti drabužius po skalbimo ciklo ar pernelyg apkraunate skalbyklę, jūsų drabužiai po skalbimo gali būti ne tokie švarūs, kaip tikitės. Dalijamės keliomis eksperto rekomendacijomis, kurios padės užtikrinti jūsų skalbyklės efektyvumą ir maksimalią drabužių švarą.

Skalbimas – tai namų ruošos darbas, kurį atliekame kiekvieną savaitę. Tačiau atliekant šią, iš esmės paprastą užduotį, rekomenduojama laikytis tam tikrų taisyklių.
Skalbimas – tai namų ruošos darbas, kurį atliekame kiekvieną savaitę. Tačiau atliekant šią, iš esmės paprastą užduotį, rekomenduojama laikytis tam tikrų taisyklių.
Skalbimas – tai namų ruošos darbas, kurį atliekame kiekvieną savaitę. Tačiau atliekant šią, iš esmės paprastą užduotį, rekomenduojama laikytis tam tikrų taisyklių.
Skalbimas – tai namų ruošos darbas, kurį atliekame kiekvieną savaitę. Tačiau atliekant šią, iš esmės paprastą užduotį, rekomenduojama laikytis tam tikrų taisyklių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2024, 4:52 PM

Tinkamai rūšiuokite skalbinius

Skalbinių paruošimas plovimui – tai skalbimo „ABC“. Atidžiai surūšiuokite skalbinius į skirtingas krūveles pagal audinio tipą ir spalvą. Jei nesate tikri, kaip reikėtų skalbti naujai įsigytą drabužį, patikrinkite priežiūros etiketėje nurodytas skalbimo instrukcijas.

Ypatingą dėmesį skirkite vilnoniams ir šilkiniams drabužiams: juos reikėtų skalbti rankomis arba skalbyklėje, naudojant švelnųjį ciklą ir tinklinį maišelį.

Nepamirškite patikrinti drabužių kišenes, užsegti sagas, kad neištrūkinėtų, ir užtrauktukus, kad nesugadintų kitų drabužių. O jei norite maksimaliai sumažinti drabužių nusidėvėjimą – skalbkite juos išverstus.

Įsitikinkite, kad naudojate reikiamą ploviklio ir minkštiklio kiekį

Visada turėtumėte perskaityti skalbimo priemonės gamintojo rekomendacijas dėl tinkamo skalbimo priemonės kiekio. Tinkamo kiekio nustatymas priklauso nuo skalbinių kiekio ir naudojamo skalbiklio tipo. Kai kuriuose skalbimo miltelių buteliukuose pateikiamos rekomendacijos, o jų dangteliai gali būti naudojami kaip matavimo įrankis.

Jei pametėte skalbimo priemonės dangtelį, nepilkite skalbiklio „iš akies“. Naudojant per mažai ploviklio gali nepavykti veiksmingai pašalinti purvo, dėmių ir bakterijų, o naudojant per daug – gali susidaryti per daug putų, kurios trukdo valymo procesui.

„Samsung Electronics Baltics“ produktų treneris Tomas Alešiūnas pastebi, jog naudojant per didelį kiekį skalbimo priemonės, jos gali likti ir ant drabužių, skalbyklės komponentų ar būgno viduje. Laikui bėgant šie likučiai gali susikaupti ir sukelti nemalonų kvapą, sumažinti skalbimo efektyvumą ir, galiausiai, sugadinti skalbimo mašiną. Jei esate nepatenkinti skalbiklio veikimu, išbandykite kitą priemonę, o ne didinkite jos kiekį.

Kalbant apie audinių minkštiklį, tai nėra pats geriausias produktas jūsų drabužiams.

„Audinių minkštiklis skalbimo metu išleidžiamas po skalbiklio, o tai reiškia, kad iš esmės ant drabužių dedate papildomą cheminę medžiagą, kuri liks ir pasibaigus skalbimo ciklui“, – dalijasi įmonės produktų treneris.

Dėl šios priežasties geriau naudoti nedidelį kiekį audinių minkštiklio arba naudoti natūralią alternatyvą.

Brangius audinių minkštiklius pabandykite pakeisti baltuoju actu. Tai natūrali priemonė, kuri suminkštins audinius, nepaliks apnašų ir netgi apsaugos audinių spalvas nuo blukimo. Actą saugu naudoti bet kokiems skalbiniams, pradedant rankšluosčiais bei paklodėmis ir baigiant kūdikių drabužėliais.

Pasirinkite tinkamą ciklą

Jūsų skalbyklė turi skirtingus ciklus ne veltui. Kiekvienas jų sukurtas taip, kad geriausiai išvalytų tam tikrų tipų drabužius.

Visų skalbimo mašinų režimai susideda iš kelių parametrų, įskaitant temperatūrą, audinių rūšį, ir tam tikrus taupymo režimus.

„Pavyzdžiui, „Samsung“ skalbyklėse švelnaus skalbimo cikle naudojamas vėsesnis vanduo, kad drabužiai, pagaminti iš jautresnių medžiagų, nesusitrauktų. Kita vertus, įprasto skalbimo ciklo metu naudojamas karštas vanduo patvaresniems skalbiniams, pavyzdžiui, baltiems drabužiams iš medvilnės“, – pasakoja specialistas.

Neperkraukite skalbyklės

Tikriausiai daugelis iš mūsų yra tai darę – kai stinga laiko ir norite greitai išskalbti nešvarius drabužius, tiesiog viską sumetate į skalbimo mašiną. Tačiau tai nėra gerai nei jūsų drabužiams, nei skalbyklei.

Niekas taip neapsunkina skalbyklės darbo, kaip per didelis skalbinių kiekis. Kai skalbinių kraunate per daug, skalbyklės variklis greičiau susidėvi, be to, skalbiniams trūksta vietos vartytis vandenyje su skalbikliu, tad jie prasčiau išsiskalbia.

„Vadovaukitės nerašyta taisyklė dėti tiek skalbinių, kad jie užpildytų daugiausiai tris ketvirtadalius skalbyklės būgno – taip mažėja rizika sugadinti skalbyklę, be to, drabužiai išsiskalbia geriau“, – pataria ekspertas.

Švarius drabužius iš skalbyklės išimkite iš karto

Net jei turite puikią atmintį, tikriausiai bent kartą esate ilgam pamiršę šlapius drabužius skalbyklėje. Galbūt tai neatrodo didelė problema, tačiau tai gali turėti įtakos jūsų drabužių švarai ir kokybei.

Kuo ilgiau jūsų drabužiai bus skalbyklėje, tuo labiau jie susiraukšlės. Be to, jie gali pradėti skleisti nemalonų kvapą arba pradėti pelyti nuo drėgmės. Jei drabužiai bus laikomi drėgmėje pernelyg ilgai, net džiovyklė gali būti nepajėgi juos išgelbėti.

Todėl visada turėtumėte susiplanuoti skalbimą taip, kad jam pasibaigus kas nors būtų namuose ir galėtų skalbiniais pasirūpinti. Taip pat telefone galite įjungti laikmatį arba nustatyti žadintuvą, kuris primintų, kada reikia išimti skalbinius ir įdėti juos į džiovyklę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.