Kaune vis dar yra pastatų, kokių kitur sunku rasti: neįtikėtina, kokio jie gražumo

Kaune vis dar yra pastatų, kuriuose galima pamatyti tarpukariu įrengtus šveicariškus liftus. Ar teko girdėti, kur yra seniausias ir autentiškiausias liftas ir kuriuose rūmuose tokį įrenginį planuojama atkurti?

Namą įsigijęs ir antram gyvenimui prikėlęs verslininkas E.Kolevaitis teigė, kad liftas buvo puikiai išlikęs ir yra vienintelis Lietuvoje, kurio visas mechanizmas autentiškas, nepakeista nė viena detalė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Namą įsigijęs ir antram gyvenimui prikėlęs verslininkas E.Kolevaitis teigė, kad liftas buvo puikiai išlikęs ir yra vienintelis Lietuvoje, kurio visas mechanizmas autentiškas, nepakeista nė viena detalė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savivaldybės rūmų šoniniame korpuse veikia tarpukariu įrengtas liftas.
Savivaldybės rūmų šoniniame korpuse veikia tarpukariu įrengtas liftas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 17, 2024, 11:18 PM

Vienas pastatų, kuriame galima užtikti senųjų liftų, yra Kauno savivaldybės rūmai.

Centriniai miesto valdžios namai Laisvės alėjoje iškilo tarpukariu. Jie buvo projektuoti kaip Lietuvos taupomųjų kasų rūmai.

Dabar pastatą planuojama atnaujinti, restauruoti rūmų prieškarines vertybes. Viena jų – kadaise veikęs liftas.

Tebeveikia du keltuvai

Svarstoma, kaip būtų galima atstatyti pastato centrinėje dalyje veikusį liftą. Jis buvo greta laiptų, vedančių į viršutinius aukštus iš pagrindinio holo, šalia didžiosios salės. Dabar toje vietoje yra informacijos langelis.

Kauno savivaldybės Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Artūras Andriuška atskleidė, kad šiuo metu istorikai ir architektai renka žinias, kuriomis remiantis būtų galima atkurti dabar jau tik fragmentiškai išlikusio lifto elementus.

„Pagal išlikusias detales įrenginį buvo pagaminusi „Schindler“ bendrovė“, – sakė A. Andriuška.

Savivaldybės rūmų šoniniuose korpusuose šiuo metu veikia 2 liftai: dešinysis skirtas keleiviams, kairysis – L.Sapiegos gatvės pusėje – skirtas popieriui, įvairioms savivaldybės tarnautojų darbo priemonėms bei kitiems kroviniams.

Pastatą prikėlė verslininkas

Autentiškas šveicarų bendrovės „Schindler“ gamybos liftas yra V.Putvinskio gatvės 62-uoju numeriu pažymėtame name. 1932 metais statytame keturių su puse aukšto pastate profesorius Antanas Gylys buvo įkūręs privačią neurologijos kliniką.

Naujausiomis priemonėmis apstatytoje medicinos įstaigoje anuomet buvo gydomos įvairios vidaus ligos ir lengvesni nervų sutrikimai.

Lankytojai bei personalas naudojosi ir pastate įrengtu „Schindler“ liftu, kurio keliamoji galia – 320 kilogramų.

Sovietmečiu pastatas buvo nacionalizuotas, jame veikė poliklinika. Šiais laikais patalpų gydymo įstaigai nebereikėjo ir 2017 metais namą įsigijo ir antram gyvenimui prikėlė verslininkas Edmundas Kolevaitis.

Nepakeista nė viena detalė

„Pastatas nebuvo labai sudarkytas, bet autentiškas detales reikėjo restauruoti, atkurti. Liftas buvo puikiai išlikęs. Tai vienintelis liftas Lietuvoje, kurio visas mechanizmas autentiškas, nepakeista nė viena detalė“, – sakė verslininkas.

Įėjus į lifto kabiną galima pamatyti jo valdymo pultą – lietuviškai parašyta, kokį mygtuką reikia spausti norint patekti į vieną ar kitą aukštą, yra ir pavojaus mygtukas.

Pasukus plastikinę rankenėlę lifte užsidega šviesa. Prieš pakylant reikia uždaryti metalines lifto durų groteles.

Pamatyti liftą galima, bet pasinaudoti juo kol kas nepavyks. Tvarkomi dokumentai, kad liftą būtų galima eksploatuoti.

Banke – seniausias

Rūta Kupraitienė, Pinigų muziejaus gidė:

„K.Donelaičio ir Maironio gatvių kampe stovinčiuose Lietuvos banko rūmuose taip pat yra išskirtinis liftas.

1928 metais pastatytame pastate veikė ne tik bankas. Trečiojo aukšto kampinėje dalyje iš Maironio gatvės pusės buvo įrengtas tuomečio ministro pirmininko Augustino Voldemaro 8 kambarių butas. Patekti į jį buvo galima per atskirą įėjimą atsarginiais laiptais arba liftu.

1936 metais įrengtas grotuotas bendrovės „Otis“ liftas yra seniausias veikiantis liftas Kaune. Jame netgi yra kėdutė, kad būtų galima atsisėsti kylant ar leidžiantis.

Pamatyti šiuos rūmus ir liftą kartkartėmis galima, nes čia rengiame ekskursijas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.