A. Bosas atvėrė aukšta tvora apjuosto nuosavo elnyno vartus

Teisėtai ar ne verslininkas Antanas Bosas įsteigė elnyną pajūrio zonoje ir jį apjuosė tvora? Į šį klausimą bandoma atsakyti jau daugiau kaip dešimtmetį, tačiau aiškaus atsakymo visuomenė neišgirdo iki šiol. Neseniai Seimo Antikorupcijos komisija kreipėsi į Sepcialiųjų tyrimų tarnybą, Generalinę prokuratūrą ir valstybines institucijas, kad šios pagaliau išsklaidytų abejones. Ketvirtadienio popietę parlamentarai turėjo galimybę iš arti apžiūrėti milijonieriaus valdas, kuriose auginama ne tik keli šimtai elnių, bet ir būrys kitų laukinių gyvūnų bei paukščių. Pats A. Bosas įtarimus atmeta ir rengiasi įkurtuvėms. Čia jau po kelių savaičių duris atvers viešbutis su žvėrienos restoranu.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 5, 2012, 9:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:44 AM

„Viskas teisėta, turiu visus leidimus su visais parašais“, - atvykęs į pasitarimą, kurį inicijavo Pajūrio regioninio parko direkcija, tvirtino A. Bosas. Jis gynėsi teigdamas, jog klausimas dėl jo elnyno teisėtumo keliamas kaskart artėjant Seimo rinkimams. Verslininkas atsivežė visą šūsnį dokumentų, kurie esą įrodo, jog jo valdomai žemės ūkio bendrovei buvo leista Karklės kraštovaizdžio draustinyje steigti elnyną.

Pagrindinis dokumentas, uždegęs žalią šviesą žvėrininkystės ūkiui pajūryje atsirasti, buvo dar 1995 metais tuomečio aplinkos ministro Broniaus Bradausko pasirašytas raštas. Tačiau jis sukėlė rimtų abejonių Antikorupcijos komisijos nariams. „Tas raštas labiau primena popiergalį, o ne ministro įsakymą, nes ant jo nėra visų būtinų rekvizitų, o ir sudėti tarnautojų parašai nėra identifikuoti. Jokio kito dokumento aptikti nepavyko, tai negi šio popiergalio užteko?“, - stebėjosi komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

Pajūrio regioninio parko direkcijos vadovas Darius Nicius atkreipė dėmesį į 1992 metų Vyriausybės nutarimą, kuris draudžia saugomoje teritorijoje steigti žvėrininkystės ūkius, darkančius tradicinį kraštovaizdį. „Tačiau nutarime nėra konkrečiai nurodyta, ką reiškia darkymas“, - pastebėjo D. Nicius.

Kliūva ir tvoros, kurios siekia 3 metrus ir yra aukštesnės negu leidžiamos reakreacinės paskirties miške. Pagal dabar galiojančius teisės aktus, aukštesnės negu 2 metrų tvoros gali būti statomos tik su savivaldybės ir parko direkcijos leidimu.

A.Boso valdos šiuo metu siekia apie pusantro šimto hektarų. Ši teritorija gerokai susitraukė vietinių gyventojų palikuonims pareiškus pretenzijas į paveldėtą žemę. Iš viso jiems esą grąžinta apie 80 hektarų. Verslininkas teigė neturintis konfliktų su nė vienu iš buvusių savininkų. Jis esąs pasirengęs atriekti ir dar, jeigu atsirastų turinčių teisę jo valdose susigrąžinti nusavintą žemę. Nacionalinės žemės tarnybos atstovai tvirtino, jog šiuo metų nėra nė vieno, pageidaujančio elnyno teritorijoje susigrąžinti jiems priklausiusį sklypą, nors neseniai dvi nuo seno Karklėje gyvenusių ūkininkų šeimos kreipėsi į Seimo narius, prašydami padėti ieškant teisybės. Jų protėviams priklausiusi pajūrio žemė jiems nebegrąžinama, vietoj jos siūli sklypai Plungės rajone. „Mes ne prieš, kad čia ganytųsi elniai, tačiau turime atsakyti į klausimą, ar valstybė turi moralinę teisę išnuomoti žemę privatiems asmenims, jeigu negali grąžinti jos teisėtiems savininkams?“, - klausė ekologas Erlandas Paplauskis.

Paties A. Boso teigimu, jo valdoma bendrovė išsinuomojusi apie 68 hektarus valstybinės žemės, už kurios nuomą 2011 metai jis teigė sumokėjęs 31 tūkst. litų. Likę plotai esanti jo paties, žmonos nuosavybė arba nuomojami iš privačių asmenų.

Po posėdžio Parko direkcijoje politikai buvo pakviesti pasižvalgyti po elnyno teritoriją. Iš pradžių pareiškęs, kad žiniasklaidos atstovų pro vartus neįsileis, po kelių akimirkų A. Bosas atlyžo ir parodė savo valdas. Jose šiuo metu – pats statybos ir aplinkos tvarkymo darbų įkarštis. Jau kitą mėnesį duris turi atverti naujas 15 kambarių viešbutis ir žvėrienos restoranas. Įrenginėjamos vaikų žaidimų aikštelės, lauko terasos, pjaunama veja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.