Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Anykščių rajone vilkai avių medžioklę surengė ūkininko klojime

Kol Lietuvos gyvūnų mylėtojai ragina iš viso uždrausti vilkų medžiokles, šie plėšrūnai net specialistus stebina savo įžūlėjančiu elgesiu. Trečiadienio naktį jie surengė kruviną puotą tiesiog Anykščių rajono ūkininko Žilvino Augustinavičiaus ūkiniame pastate, kur buvo laikomas pulkas avių. Čia įlindusi vilkų gauja papjovė 11 avių, dar trys avys buvo sunkiai sužeistos ir neaišku, ar išgyvens.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-05-03 22:59, atnaujinta 2018-03-07 07:36

Prarastas ėringas vokiečių juodgalvių veislės avis ūkininkas įvertino daugiau nei 10 tūkst. litų ir baiminasi sulaukti naujų vilkų išpuolių ganyklose, kur iki vėlyvo rudens ganosi jo avių bandos.

Planavo pradėti ganiavą

Gegužės pirmosios rytą į Kavarsko seniūnijos Varnelių kaime esančią savo avių fermą atvažiavęs 41 metų ūkininkas Ž. Augustinavičius ketino pradėti ganiavos sezoną – išleisti avis į ganyklas. Tačiau anksčiau nei šeimininkas kruviną ganiavos sezoną jau buvo pradėję vilkai.

„Kai pamačiau po kiemą vaikštančias avis, pagalvojau, kad jos kažkokiu būdu iš ūkinių pastatų paspruko lauk. Tačiau tada pastebėjau ant kiemo gulinčias negyvas ėriavedes“, – lrytas.lt pasakojo Ž. Augustinavičius. Ėringoms patelėms buvo perkąsti kaklai, išdraskyti pilvai. Po visą fermos kiemą išblaškytų negyvų avelių ūkininkas suskaičiavo 11. Tik viena jų buvo suėsta – likę tik apgraužti kaulai, galva ir kojos. Visos kitos papjautos, tačiau net nebandytos ėsti. Dar tris avis plėšrūnai stipriai sužalojo – dviem perkąsti kaklai, vienai iškąstas kumpis. Sužeistos ėringos patelės neteko savo jauniklių ir neaišku, ar iš viso išgyvens.

Nors avys laikomos ne viename pastate, kurių durys nakčiai paliekamos praviros, vilkai įsibrovė į vieną iš jų – atokiau stovintį klojimą. Pajutusias pro ėdžių apačią į klojimą įlindusius plėšrūnus viename aptvare laikytas maždaug 40 avių apėmė panika, jos išlaužė aptvarus ir spruko lauk, o vilkai pradėjo kruviną puotą. Penkias avis jie papjovė tiesiog klojime, likusias papjovė ar sužalojo fermų kieme.

Vienintelę iš papjautų avių vilkai suėdė visai netoli tos vietos, kur prie būdos pririštas sargauja Kaukazo aviganis. Vėliau netoliese gyvenantys žmonės sakė tąnakt girdėję iš fermos sklindantį smarkų šunų lojimą. Atsirado mačiusių paryčiui iš tos pusės einančius penkis plėšrūnus – du didesnius ir tris mažesnio ūgio.

Gali būti, kad kruviną medžioklę ūkininko fermoje surengė vilkų pora su pernykščiais palikuonimis – drėgnoje žemėje rasta šios šeimynos letenų pėdsakų.

Gina vilkus, o ne žmones

Ž. Augustinavičius kiekvieną vilkų papjautą avį įvertino maždaug 1 tūkst. litų – juk žuvo ne tik jos, bet ir jų netrukus turėję būti atsivesti mažyliai. Ūkininkas gali džiaugtis bent tuo, kad vilkai neįsisuko į kitą tame pačiame klojime esantį aptvarą, kur laikomi 7 veisliniai vokiečių juodgalviai avinai. Du iš jų, kainuojančius po 1 tūkst. eurų, vos prieš kelis mėnesius anykštėnas atsivežė iš Vokietijos.

Jau dešimt metų avininkyste užsiimantis Ž. Augustinavičius augina beveik tūkstantį avių – iš jų apie 600 ėriavedžių. Augintines ūkininkas parduoda mėsai, veislei.

Pastarąjį kartą vilkų ataką anykštėnas patyrė prieš penkerius metus. Tuomet jo banda buvo užpulta ganykloje. Po to išpuolio Ž. Augustinavičius dar labiau sustiprino avių apsaugą, o elektriniu piemeniu aptvertose ganyklose kartu su avimis ėmė laikyti ir kelis šunis.

Dabar avių augintojas nerimauja, kad po sėkmingos medžioklės klojime vilkai vėl įsisuks į jo bandą, todėl pastarąsias naktis leido ne namuose, o tvarte su savo banda. Tačiau atšilus orams avis būtina išleisti į ganyklas.

„Vasarą avių laikyti tvarte neleidžia gyvūnų gerovės taisyklės, o išvedus į tolimesnes ganyklas avių, ypač su jaunikliais, kas vakarą į tvartą neprivedžiosi – mažyliai tiesiog nepajėgs taip toli nueiti“, – lrytas.lt sakė veterinarijos mokslus baigęs ūkininkas.

Nors ketinama svarstyti įstatymų pataisas, kad nuo vilkų nukentėjusiems ūkininkams būtų skiriamos kompensacijos, anykštėnas abejoja, ar bus atlyginama reali žala. Pavyzdžiui, šįkart žuvo ne tik avelės, tačiau ir jų netrukus pasaulį turėję išvysti ėriukai.

Ūkininkui nesuprantami vilkų mylėtojų bandymai Lietuvoje visiškai uždrausti šių plėšrūnų medžiokles – juk jau dabar šių plėšrūnų medžioklė smarkiai suvaržyta.

„Valstybei reikėtų nustatyti prioritetus – ką Lietuvoje auginsime: vilkus ar gyvulius. Gamtos mylėtojai, sėdėdami prie televizoriaus, myli vilkus. Tai gal reikia vilkus apgyvendinti arčiau jų, pavyzdžiui, Vilniaus Vingio parke, Kauno Kleboniškių miške ar Klaipėdoje – Giruliuose?“ – ironizavo Ž. Augustinavičius, kurio akyse dar tebestovi išpjautų avelių vaizdas.

Medžioja gauja

Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Anykščių rajono agentūros vyresnysis specialistas Audrius Pilka lrytas.lt sakė, kad keli vilkai į Ž. Augustinavičiaus fermą greičiausiai atėjo iš Dabužių miško – ten drėgnos vietos, kemsynai, tankumynai, kur vilkams patinka įsikurti. Anksčiau į šias apylinkes pilkakailiai plėšrūnai ateidavo iš Šimonių girios, esančios už maždaug 30 kilometrų. Toks atstumas vilkams nebaisus – per naktį jie sėkmingai gali įveikti apie pusšimtį kilometrų.

Aplinkosaugininką nustebino pasikeitęs vilkų elgesys – paprastai jie gyvulius užpuola ganyklose, o šįkart išdrįso ateiti į fermas, neišsigando ir lojančių šunų.

Pastarąjį kartą, dar nenutirpus sniegui, vilkai sudraskė už kelių kilometrų nuo šios fermos įsikūrusio Mackeliškių kaimo gyventojos šunį. Tuomet pagal pėdsakus taip pat spręsta, kad vaikščiota penkių vilkų, iš kurių du stambesni nei likusieji, gaujos.

Pasak A. Pilkos, per pastaruosius trejus medžioklės sezonus Anykščių rajone nesumedžiota nė vieno vilko, nors šie plėšrūnai gyventojams kasmet pridaro žalos. Kol kas, skirtingai nei bebrų ar kanopinių žvėrių padarytos žalos, niekas vilkų padarytų nuostolių nekompensuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo