Anykščių rajono grybautojai ir uogautojai baiminasi vilkų

Suskaičiavę, kad per pastarąsias pusantros savaitės šiose apylinkėse vilkų aukomis tapo jau keli šunys bei veislinis ožys, vietos gyventojai sakė bijosią šiemet ir į mišką uogauti, grybauti eiti.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 27, 2013, 4:38 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:15 AM

Suskaičiavę, kad per pastarąsias pusantros savaitės šiose apylinkėse vilkų aukomis tapo jau keli šunys bei veislinis ožys, vietos gyventojai sakė bijosią šiemet ir į mišką uogauti, grybauti eiti.

Didesnio šuns nelietė

„Vilkų Dabužių apylinkėse daug buvo pokario metais. Dabartiniais laikais nebent vienas kitas užklysdavo. Tačiau taip, kad į vidurį kaimo ateitų, dar niekada nebuvo. Nebėra tvarkos nei Seime, nei miške“, – pasikeitusiu vilkų elgesiu stebėjosi A. Aviža.

Pirmadienio naktį vyriškis sakė nieko įtartino kieme negirdėjęs, tačiau rytą į kiemą išėjusi žmona pasigedo vieno iš dviejų sodybos sargų – nedidelio kiemsargio Džerio. Ant žemės buvo likusi tik jo grandinės vilkimo žymė ir vilkų pėdų žymės. Plėšrūnas, pačiupęs šunį, išrovė iš žemės kuolą, prie kurio buvo pritvirtinta grandinė.

Džerį šeimininkai rado paliktą už maždaug 100 metrų nuo savo sodybos. Šuo buvo leisgyvis, jo kaklas išdraskytas. Šunį šeimininkai parsinešė namo ir tikisi, kad jis pasveiks.

Pasak A. Avižos, nors tame pačiame kieme buvo pririštas ir vilkšunis, plėšrūnai pasirinko mažesnį, negalintį apsiginti. Vyriškis spėja, kad vėliau grobį vilkai metė galbūt ko išsigandę.

Žmonės išsigandę

Dabužių senbuvis A. Aviža sako, kad suįžūlėję vilkai ne juokais išgąsdino apylinkių gyventojus. Jei šie baikštūs plėšrūnai jau įsidrąsino ateiti į kaimo vidurį, nežinia, kaip jie elgtųsi sutikę žmogų – galbūt ne pasitrauktų, bet pultų?

Dabužių kaimo parduotuvės darbuotoja lrytas.lt taip pat patvirtino, kad vietos gyventojai ne juokais išsigandę. „Kalba, kad iš pradžių šunis išpjaus, tada girtuoklius, o po ir normaliems žmonėms eilė ateis“, – sakė pardavėja. Pasak jos, nors ne vienas apylinkių gyventojas savo malonumui ar norėdamas vieną kitą litą užsidirbti vasarą eina į miškus uogauti, grybauti, dabar išgąsdinti vilkų sako šių išvykų atsisakysiantys.

Medžiotojai nustebę

Kavarsko medžiotojų būrelio vadovas Eimantas Baltušis lrytas.lt patvirtino, kad pastarosiomis savaitėmis Dabužių apylinkėse iš tiesų įžūliai medžioja vilkai.

A. Avižos sodybos kieme, iš kur buvo išneštas kiemsargis, E. Baltušis sakė radęs dviejų vilkų pėdsakus – vieno didesnio, kito – mažesnio.

Prieš kelias dienas už poros kilometrų nuo Dabužių esančiame Sirvydų kaimo vienkiemyje vilkai užpuolė ir išdraskė šlaunį šuniui. Tai jau antras tos pačios sodybos užpuolimas – praėjusią savaitę ten pat vilkai papjovė veislinį ožį. Gyvulio neapsaugojo net tai, kad jį šeimininkai buvo pririšę prie pat gyvenamojo namo.

„Prieš dvi savaites prie Dabužių taksą nusinešė su visa grandine, kito žmogaus šuniui gerklę perkando ir negyvą paliko“, – vardino pastaruoju metu pasipylusias vilkų atakas medžiotojas. Jo nuomone, anksčiau į Dabužių apylinkes tik bemedžiodami kartais užklysdavę, dabar vilkai greičiausiai netoliese apsigyveno, todėl išpuolių padaugėjo. E. Baltušis spėja, kad keli plėšrūnai galėjo apsigyventi Dabužių miške, kur yra pelkėtų, žmonių nelankomų vietų. Medžiotojai šiemet ne vieną kartą matė apylinkėse vaikštančius kelis vilkus.

Išpjovė daug, suėdė vieną

Medžiotoją E. Baltušį taip pat stebina pasikeitęs vilkų elgesys – anksčiau šie plėšrūnai vengdavo susidūrimo su žmonėmis, neidavo į vidurį kaimo. Jis spėja, kad dar įžūliau vilkai gali pradėti elgtis tuomet, kai įpusėjus vasarai paūgėjusius jauniklius išsives mokyti medžioti.

„Nors ir dabar jie kartais elgiasi taip, tarsi mokytų jauniklius medžioti. Pavyzdžiui, kai įlindę į ūkininko Žilvino Augustinavičiaus tvartą išpjovė daugiau nei dešimt avių, o suėdė tik vieną“, – lrytas.lt sakė E. Baltušis.

Apie pastarąjį vilkų išpuolį lrytas.lt plačiai rašė gegužės pradžioje. Avininkystės ūkio savininkas Ž. Augustinavičius tuomet neteko 11-kos ėringų avelių, dar kelios buvo sunkiai sužalotos. Kruviną puotą jo ūkyje surengė naktį per plyšį į ūkinį pastatą įlindę keli vilkai.

Kaip lrytas.lt sakė Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Anykščių rajono agentūros vyresnysis specialistas Audrius Pilka, Ž. Augustinavičiaus ūkio kieme rastus plėšrūnų pėdsakus nusiuntus gyvūnų specialistams, šie patvirtino, kad tai – vilkų pėdsakai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.