Šią žiemą vėl planuojama skaičiuoti vilkus, jų medžioklė nebus draudžiama

Šių metų žiemą planuojama dar

Šiuo metu vilkų populiacija dėl natūralaus prieaugio yra didesnė, žiemą bus bandoma dar tiksliau suskaičiuoti šiuos plėšrūnus.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotrauka
Šiuo metu vilkų populiacija dėl natūralaus prieaugio yra didesnė, žiemą bus bandoma dar tiksliau suskaičiuoti šiuos plėšrūnus.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2013, 5:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:43 PM

„Suskaičiuota, kad minimalus Lietuvoje esančių vilkų skaičius yra 208. Tai yra toli gražu nuo minimalaus populiacijos dydžio, kada gali būti populiacija reguliuojama, kalbu apie 250 vilkų, kurie turėtų būti populiacijoje Lietuvoje“, - trečiadienį per Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdį sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Jo teigimu, šiuo metu vilkų populiacija dėl natūralaus prieaugio yra didesnė, žiemą bus bandoma dar tiksliau suskaičiuoti šiuos plėšrūnus.

Gyventojai ir ūkininkai jau gali tikėtis sulaukti žalos atlyginimo už vilkų padarytą žalą, mat nuo spalio 1-osios įsigaliojo tai numatantis įstatymas.

Žalos atlyginimo metodiką šią savaitę pasirašė žemės ūkio ministras. Sutarta, kad už vilkų papjautą gyvulį turėtų būti kompensuojama pagal oficialią jo supirkimo kainą.

Be to, planuojama pradėti registruoti vilkų sudraskytus gyvulius.

L.Jonauskas pabrėžė, kad šiemet neplanuojama uždrausti vilkų medžioklės, tačiau kokia kvota bus nustatyta, dar neaišku.

„Kvotas vilkams medžioti paskirti tikrai reikės, tik klausimas - kokias ir kiek. Metodiką dar tiksliname“, - tvirtino viceministras.

Jo duomenimis, Latvijoje per sezoną leidžiama sumedžioti 200-250 vilkų, Estijoje - 120, Lietuvoje kvota yra buvusi ir 20, ir 40, ir 50 vilkų.

Kai kurie Aplinkos apsaugos komiteto nariai išvis abejojo, ar verta kvotas nustatyti.

„Šernams nėra jokio limito, o jų daugėja. Ne taip lengva vilką nušauti, ne taip paprasta jį pamatyti“, - teigė komiteto narys Gintautas Mikolaitis.

Komitetas priėmė protokolinį sprendimą siūlyti Aplinkos ministerijai leisti medžioti vilkus, nes populiacijos būklė nekelia grėsmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.