Vilkus tramdys šūviais

Kai Alytaus rajone per kelias dienas vilkai trijose vietose sudraskė dvylika avių ir ožkų, savivaldybės vadovų kantrybė trūko. Jie prašo aplinkosaugininkų jau dabar leisti šaudyti šiuos plėšrūnus – nelaukti jų medžioklės sezono pradžios spalio viduryje.

Vilkai daugiausia nuostolių pridaro, kai moko savo jauniklius medžioti.
Vilkai daugiausia nuostolių pridaro, kai moko savo jauniklius medžioti.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Jul 10, 2015, 7:39 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:36 AM

Prie pat Alovės gyvenvietės ganykloje vilkai naktį papjovė penkias ožkas ir tris jų jauniklius.

Prieš savaitę avino neteko Slabadėlės kaimo gyventojas, dar spėjęs šūksniais nubaidyti vilką, į Varčios mišką tempiantį ožiuką.

Sužalotas gyvūnėlis nugaišo. Šeimininkas gaus 20 eurų patirtai žalai atlyginti, nes ožiukas dar nebuvo sulaukęs pusės metų.

Šis ūkininkas nebuvo paženklinęs ir įregistravęs savo gyvulių, nors privalo tai padaryti iki jiems sukaks pusė metų.

Už vyresnį aviną, kuris nebuvo pažymėtas, nuostoliai nebus kompensuoti.

Dėl tos priežasties trečias nuo vilkų nukentėjęs ir dviejų avių netekęs ūkininkas net nesikreipė į Alytaus rajono savivaldybės komisiją medžiojamųjų gyvūnų padarytiems nuostoliams nustatyti ir įvertinti.

Aloviškė už vilkų sudraskytas, tinkamai paženklintas ir Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje įregistruotas penkias ožkas bei tris jauniklius gaus daugiau kaip 400 eurų.

Komisijos nariai neabejojo, kad visus šiuos dvylika naminių gyvūnų sudraskė vilkai, nes jiems perkąstos gerklės ir po to išdraskyti viduriai.

„Siautėja ta pati aktyvi, savo jauniklius medžioti mokanti vilkų šeimyna iš Varčios ar Dušnionių miškų. Jų tarpumiškyje vietos, kur buvo sudraskytos avys ir ožkos, netoli viena kitos.

Pavasarį siūliau Aplinkos ministerijai gerokai paankstinti vilkų medžioklės sezoną ir pradėti jį ne spalio viduryje, kai vilkiukai jau išmokyti medžioklės paslapčių, o apie liepos vidurį, kai tėvai juos išsiveda iš irštvų į pirmąsias pamokas.

Sezono nepaankstino, bet birželio pabaigoje ministras pasirašė įsakymą, suteikiantį savivaldybei teisę prašyti regiono aplinkos apsaugos departamento leidimo medžioklės būreliams ir ne medžioklės sezono metu medžioti vilkus ten, kur šie plėšrūnai ypač gausiai pjauna naminius gyvūnėlius“, – teigė Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas ir medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos apskaičiavimo komisijos narys Evaldas Dainauskas.

Rajonui skirtas limitas sumedžioti 2–3 vilkus nesikeis. Anksčiau tai padarius medžioklės sezono metu jie nebebūtų medžiojami.

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas patikino, kad jau rengiamas prašymas aplinkos departamentui išduoti leidimą Varčios ir Dušnionių medžiotojų klubams medžioti vilkus: „Juk savivaldybė privalo kompensuoti šių plėšrūnų gyventojams padarytus nuostolius. Nežinia, kiek jie gali išaugti, jei nepagąsdinsime įsisiautėjusių vilkų.“

12

Tiek avių ir ožkų Alytaus rajone per kelias dienas sudraskė vilkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.