Smėlio takelis Kuršių nerijos nacionaliniame parke virto keliu: žala aplinkai gali viršyti 5,6 mln. eurų

Naują kelią Nidoje tiesusi bendrovė Kuršių nerijos nacionaliniam parkui pridarė daug žalos – nuostoliai gamtai vertinami net 5,6 mln. eurų.

Nida,lankytinos vietos,Kuršių marios,kopos,turizmas<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Nida,lankytinos vietos,Kuršių marios,kopos,turizmas<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Nida,lankytinos vietos,Kuršių marios,kopos,turizmas<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Nida,lankytinos vietos,Kuršių marios,kopos,turizmas<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 10:33 AM

Klaipėdos apygardos teismui perduotoje byloje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimo ir saugomų teritorijų suniokojimo pareikšti dviem asmenims ir vienai bendrovei.

Specialiųjų tyrimų tarnybos duomenimis, sostinėje registruotos kelių tiesimo bendrovės „Akordas 1“ vadovas Gintautas Matulevičius ir jo pavaduotojas Mindaugas Karpičius, įtariama, siekdami turtinės naudos, galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir pažeisti teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos priežiūros taisykles ir kitus aktų reikalavimus.

Aplinkos apsaugos departamento vertinimu, žala aplinkai gali siekti daugiau kaip 5,6 mln. eurų.

Nustatyta, kad 2020 metų gegužės–rugsėjo mėnesiais beveik du tūkstančiai tonų statybinių atliekų – frezuoto asfalto – buvo neteisėtai išpilta ir išstumdyta valstybės saugomoje teritorijoje.

Statybos atliekos buvo gabenamos iš tuo metu rekonstruojamos Taikos gatvės Nidoje. Įmonė turėjo sutvarkyti 1,72 kilometro ilgio gatvės ruožą.

Senojo asfalto likučiai turėjo būti perduoti atliekų tvarkytojui ir išgabenti automobiliais per Kuršių marias į žemyninę dalį, tačiau buvo pasirinktas daug kartų pigesnis nesąžiningas kelias.

Senas asfaltas supiltas formuojant rekonstrukcijai uždaryto kelio apylanką ir kitose vietose.

„Seniau tai buvo smėlio takelis per mišką netoli Parnidžio kopos ir vedė į sklandytojų mokyklą, Penkių kalvelių gyvenvietę, o einant toliau juo buvo galima pasiekti kopas.

Prieš dvejus metus suvežus čia nuo Taikos gatvės nugrandytą seną asfaltą takelis virto keliu. Tai sukėlė didžiulį ne tik neringiškių, bet ir mūsų kurortą mylinčių ir jį saugančių žmonių pasipiktinimą. Sužinoję apie tokius ciniškus veiksmus iškart kreipėmės į Aplinkos apsaugos departamento pareigūnus“, – sakė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

Apskaičiuota, kad kraštovaizdžio draustinyje ir prie archeologijos paminklo – senosios Nidos Penkių kalvelių gyvenvietės – atgabenta ir išstumdyta apie 2 tūkst. tonų nugrandyto seno asfalto. Taip buvo sunaikinta miško paklotė, želdiniai, padaryta žala Parnidžio ir Alksnynės kraštovaizdžio draustiniams.

Abu bendrovės vadovai sės į teisiamųjų suolą. Siekiant užtikrinti, kad valstybei padaryta žala būtų atlyginta, ikiteisminiam tyrimui vadovavusio ir valstybinį kaltinimą teisme palaikysiančio Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro Donato Blinstrubio nutarimu abiejų įtariamųjų ir bendrovės turtui, kurio vertė – apie 2 mln. eurų, taikomas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Dėl piktnaudžiavimo gresia bauda arba laisvės apribojimas iki septynerių metų, už aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimą – iki šešerių metų, už valstybinio parko suniokojimą – iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.