Po pareigūnų apsilankymo Dainos ir Antano Bosų gamtos parke – permainos

Po to, kai buvo paviešinti kadrai iš verslininkams Dainai ir Antanui Bosams priklausančio „Gamtos perlo“, kuriuose užfiksuoti purve gulintys vilkai, sukilo gyvūnų mylėtojai. Taip pamačiusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovė Brigita Kymantaitė nepagailėjo kritikos zoologijos sodo savininkams.

Verslininkams A. ir D.Bosams priklausančiame gamtos parke vilkai mirko purve.<br>„Lrytas.lt“ montažas.
Verslininkams A. ir D.Bosams priklausančiame gamtos parke vilkai mirko purve.<br>„Lrytas.lt“ montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2017, 3:49 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:32 PM

„Neseniai sužinojau, kad „Gamtos perlo“, kuriam vadovauja Daina Bosas, teritorijoje, apgailėtiname voljere, vėl laikoma įkišta kita meška. Dirbant tuo klausimu atėjo dar kelios naujienos – vilkų laikymo vaizdai iš Bosų „safario“, daryti vos prieš kelias dienas. „Pasigrožėkime“ šiais nuostabiais gamtos gyvūnais. Argi ne tikras „gamtos perlas“ gyvūnams?“ – rėžė B.Kymantaitė.

Portalas lrytas.lt susisiekė su Antanu Bosu. Jis pakomentavo susidariusią situaciją. „Buvo nufotografuotas tas purvynas, bet niekas nenufotografavo sausų vietų, kur padaryti paaukštinimai, irštvos, kur vilkai gali pailsėti ir pabūti ramiai. Taip, dabar drėgna, ilgą laiką lijo, susidarė purvynas. Dabar pašalo, pasausės“, – sakė A.Bosas.

„Gamtos perle“ trijuose aptvaruose gyvena 9 vilkai. Anot A.Boso, voljeruose iškasti tvenkiniai, supilti kalneliai. „Vilkas ir laisvėje gyvena raistuose, pelkėse, susiranda sausų vietų, kur veda vaikus. Čia jie gyvena arčiausiai natūralios gamtos. Rudenį ir pavasarį – drėgniau, vasarą – gražiau. Turi daug vietos ir laisvės čia, kur yra daugiau nei 5 ha teritorija. Jie juda, bėgioja, apsitaško purvu“, – aiškino zoologijos sodo savininkas.

Apie šį incidentą gamtos mylėtojai pranešė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Jos pareigūnai jau buvo apsilankę D. ir A.Bosams priklausančiame zoologijos sode.

„Dabar atnaujinome tvoras, teritorijoje buvo naudotas traktorius“, – kaip susidarė purvas, komentavo A.Bosas.

Pašnekovas patvirtino, jų zoologijos sode iš tiesų buvo apsilankę VMVT pareigūnai, jie surašė pastabą ir nurodė sutvarkyti teritoriją, įrengti pastogę.

„Netrukus, kai tik leis orų sąlygos, bus suręsti mediniai tilteliai, ant kurių vilkai galės užlipti, kad nereikėtų būti purve“, – sakė A.Bosas.

Anot A.Boso, to purvo ir drėgmės dabar pašalinti nėra galimybių, nebent suformuoti papildomų paaukštinimų.

Verslininko teigimu, visoje Karklėje buvo įrengtas drenažas, tačiau vilkai jį vis suardo, iškasinėja. „Mes ir pravalom, ir vamzdžius nutiesę esam. Bet kai lietus ištisai lyja, vis tiek ta drėgmė kaupiasi, niekur nedingsi“, – pridūrė A.Bosas.

Ragina griežtinti taisykles dėl nelaisvėje laikomų gyvūnų

Kaip pranešė LGTAO, visuomenei nerimstant dėl skurdžių zoologijos soduose laikomų laukinių gyvūnų sąlygų, Aplinkos ministerijos prašoma persvarstyti šiuo metu galiojančius minimalius laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje reikalavimus.

LGTAO kreipėsi į Aplinkos ministeriją prašydama atsižvelgti į pažangių šalių praktiką ir paskirų laukinių gyvūnų rūšių poreikius ir nustatyti daug aukštesnius laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje standartus.

„Dabartinės laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje taisyklės neužtikrina gyvūnų gerovės, o daugybę metų atliekami Aplinkos ministerijai pavaldžių institucijų patikrinimai neduoda jokio teigiamo rezultato gerinant gyvūnų laikymo sąlygas. 15 metų galiojantys nekeisti gyvūnų laikymo nelaisvėje standartai sudaro palankias sąlygas įsigyti, veisti ir išnaudoti laukinius gyvūnus juos eksponuojant skurdžiomis laikymo sąlygomis ir siekiant užsidirbti pinigų iš lankytojų, tačiau visiškai neatsižvelgiant į laikomų gyvūnų gerovę ir jų prigimtinius poreikius“, – sakė LGTAO vadovė B.Kymantaitė.

Kaip pavyzdį B.Kymantaitė pateikia ir netinkamą Karklėje esančio A. ir D.Bosų viešbučio „Gamtos perlas“ teritorijoje laikomų vilkų bei naujai ten įkurdintos meškos gerovę.

 Ankstesnė Bosų laikyta meška, vardu Laima, dėl skurdžių laikymo sąlygų „Gamtos perle“ buvo paimta 2014 m. rugpjūtį. Laima buvo išgabenta į Vokietijoje esantį meškoms gyventi pritaikytą rezervatą, kuriame ji gyvena 1 ha aptvertame miško plote su vandens tvenkiniu.

 Tačiau praėjusiais metais Bosai buvusiame Laimos voljere, visiškai nepakeitę jo būklės, apgyvendino kitą mešką. „Gamtos perlo“ interneto puslapyje teigiama, kad apžiūrėti čia esančius gyvūnus suaugusiam žmogui kainuoja 2 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.