Vilkams – gera sezono žinia: atsirado vieta, kur jų nebemedžios

Savivaldybėms išnaudojus joms paskirstytą leistų sumedžioti vilkų limito dalį per šį vilkų medžioklės sezoną, kuris dar tik įpusėjo, Aplinkos ministerija paskirstė ir likusią limito dalį, tačiau Kėdainių rajono savivaldybės sąraše nėra. Tai reiškia, kad Kėdainiuose medžiotojai vilkų šį sezoną jau nebemedžios. Medžiotojai neslepia nusivylimo ir tikina, kad vilkų populiacija šiandienai yra per didelė.

 Kėdainiuose medžiotojai vilkų šį sezoną jau nebemedžios.<br> Wikipedia nuotr.
 Kėdainiuose medžiotojai vilkų šį sezoną jau nebemedžios.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Jan 31, 2019, 5:22 PM

Sąraše nėra

Siekiant tinkamai apsaugoti vilkų rūšį ir užtikrinti gerą populiacijos būklę, praėjusį rudenį 2018–2019 metais medžioklės sezonui buvo nustatyta maksimali 110 vilkų sumedžiojimo kvota. Tuomet buvo paskirstyta tik dalis šios kvotos ir leista sumedžioti 60 vilkų. Likusią limito dalį buvo nuspręsta skirstyti priklausomai nuo jo panaudojimo greičio sezono metu. Šiuo metu šalyje jau sumedžiota daugiau kaip 60 vilkų.

Šis skaičius viršytas todėl, kad kai kurie medžiotojų būreliai vėlavo pateikti pranešimus apie sumedžiojimą. Skirstant likusią limito dalį, dabar leista sumedžioti dar 45 vilkus. Iš jų, turimais duomenimis, jau sumedžiota 12 vilkų. Atsižvelgus į vilkų daromą žalą, juos medžioti dar leista 15 savivaldybių. Kėdainių rajono savivaldybės tarp tų savivaldybių nėra.

Pastebima daug

Kėdainių rajono medžiotojai neslepia nusivylimo, mat jų duomenimis, ir mūsų rajone vilkų skaičius yra per didelis. Medžiotojai sako, kad jį būtina reguliuoti.

„Iš tiesų noriu pasakyti, kad mūsų rajone pastebima labai daug vilkų. Juos užfiksuoja medžiotojai, būtent varyminių medžioklių metu. Tikrai yra fiksuojamas didelis vilkų populiacijos pagausėjimas. Tas sumedžiotas vienas vilkas yra labai nedaug.

Tikėjomės, kad naujasis aplinkos ministras peržiūrės limitus ir leis sumedžioti dar vilkų, nes iš pradžių ir buvo galvojama leisti sumedžioti daugiau vilkų, bet po to buvo priimtas toks sprendimas. O jų populiaciją reguliuoti tikrai reikia, juk visi matome, kas darosi. Vilkai artinasi prie žmonių namų“, – teigė Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Medžiotojas pabrėžė, kad vilkų problemą Kėdainių rajone būtina spręsti. Pasak jo, jei problema bus nesprendžiama, vilkų daugės ir jie toliau artės prie kaimelių bei puldinės naminius gyvulius.

Saugoma rūšis

Nors mūsų šalyje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vilkas priskirtinas saugomoms rūšims, dėl didelės šių žvėrių pridaromos žalos Lietuvai padaryta išimtis – juos leidžiama medžioti. Vilkų medžioklė mūsų šalyje yra ribojama nustačius jos laiką ir leidžiamų sumedžioti žvėrių skaičių. Pagal Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisykles vilkų medžioklės sezonas prasideda spalio 15 dienos ir tęsiasi iki balandžio 1 dienos (išnaudojus sumedžiojimo limitą, sezonas užbaigiamas anksčiau).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.