Atnaujinamo Lietuvos zoologijos sodo gyvūnams – irgi Kalėdos: viena rūšis sulauks ypatingo dėmesio

Lietuvos zoologijos sodas jau nusiteikęs šventiškai. Nors ten vis dar vyksta remonto darbai ir lankytojai į vidų nėra įleidžiami, darbuotojai gyvūnams ruošia kalėdines dekoracijas, edukacijas ir net dovanas.

Kalėdos Lietuvos zoologijos sode. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kalėdos Lietuvos zoologijos sode. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Zoologijos sodo darbuotojai gyvūnams ruošia kalėdines dekoracijas, edukacijas ir dovanėles.
Zoologijos sodo darbuotojai gyvūnams ruošia kalėdines dekoracijas, edukacijas ir dovanėles.
Kalėdos Lietuvos zoologijos sode. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kalėdos Lietuvos zoologijos sode. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kalėdos Lietuvos zoologijos sode. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kalėdos Lietuvos zoologijos sode. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 24, 2022, 3:57 PM

Šios Kalėdos zoologijos sodui kitokios – dėl vykdomų renovacijos darbų kai kurie gyvūnai gyvena laikinuose narvuose, girdi remonto garsus, be to, nesimato su lankytojais.

Per remontą Lietuvos zoologijos sode laikomų gyvūnų rūšių skaičius sumažėjo iki 145.

Gyvūnams žada dovanų

Nepaisant renovacijos darbų, per šventes gyvūnai užmiršti nebus, žadėjo Lietuvos zoologijos sodo direktorė Gintarė Stankevičė.

„Gyvūnai gauna dovanėlių. Prižiūrėtojai šiuo klausimu pasistengia. Kalėdų dovanos skiriamos kiekvienai gyvūnų rūšiai. Ar esame užsidarę, ar neužsidarę, tai įtakos neturi. Gyvūnai gauna valgomų dovanėlių ir žaislų, tinkamų jiems, kad nesusižalotų, neužsigautų“, – kalbėjo G.Stankevičė.

Be skanėstų, kai kurie gyvūnai gavo ir naujas erdves.

„Žirafos perėjo į naujus namus – jie labai gražūs, erdvūs. Ir mūsų snieginė ožka su atžala buvo perkelti į naują voljerą. Labai džiaugėsi, daug lakstė. Manau, čia ir buvo didžiausia kalėdinė dovana žirafoms ir ožkoms“, – juokėsi Zoologijos sodo vadovė.

Zoologijos sodo Rinkodaros ir edukacijos skyriaus vedėja Aida Grockienė antrino, kad kiekvieno skyriaus prižiūrėtojai visuomet sukuria šventę gyvūnams.

„Kiekvienas skyrius pasipuošia, papuošia voljerus. Juntama šventinė nuotaika. Manau, tikrai ką nors sugalvosime ir šventinės dienos nebus kaip kasdienės. Norisi, kad kalėdinė dvasia būtų juntama. Ir, aišku, Kūčių naktį lauksime, kol gyvūnai prakalbės“, – šmaikštavo ji.

Kad pralinksmintų gyvūnus žiemą, prižiūrėtojai jiems netgi stato senius besmegenius.

„Tiems gyvūnams, kurie įpratę prie vėsesnio oro, niekas nepasikeičia, jie net džiaugiasi sniegu. Kupranugariai, stumbrai nejaučia diskomforto, kad atsirado sniego. Mūsų prižiūrėtojai lipdo sniego senius, prikiša morkų, tai jiems labai patinka, ieško, valgo“, – pasakojo G.Stankevičė.

O prie sniego nepratę gyvūnai žiemoja specialiose vidaus patalpose, kad nesušaltų.

Sulauks išskirtinio dėmesio

Zoologijos sode šiuo metu gyvena ir dekoratyviniai triušiai. Jie per šventes ir kitais metais sulauks ypatingo dėmesio, mat 2023-ieji – Juodojo Vandens Triušio metai.

„Turime linksmą kiškutį Sniegutį, kuris naudojamas ir edukacijose, ir vežamas į mokyklas. Sugalvosime kokią nors atrakciją – atspėti, kokie bus kiti metai“, – šnekėjo A.Grockienė.

„Mūsų triušiai tikri darbštuoliai. Šiais metais aplankė daugybę mokyklų, darželių, stovyklų, padėjo mūsų Zoologijos sodo edukologams šviesti visuomenę apie šių gyvūnų biologiją“, – sakė Lietuvos zoologijos sodo rinkodaros vadybininkė Justina Černulė.

Šie mieli triušiai Zoologijos sode gyvena šiltose patalpose.

„Gyvūnų prižiūrėtojai skiria daug dėmesio, kad triušiukai nenuobodžiautų: su jais bendrauja, žaidžia. Taip pat gamina jiems medinius tunelius, tiltelius, slėptuves, galvosūkius, žaislus. Kartais jie palepinami natūraliais skanėstais, pavyzdžiui, džiovintais bananais, morkomis, obuoliukais, mėtomis“, – vardijo J.Černulė.

Artėjant Kalėdoms gyvūnų prižiūrėtojai ruošia triušiukams kalėdines eglutes iš medžių šakų.

„Jos bus įdomus ir tuo pat metu naudingas užsiėmimas. Triušiukų, kaip ir graužikų, dantys nuolatos auga, tad grauždami šakeles jie dildina dantis ir išvengia jų peraugimo“, – kalbėjo J.Černulė.

Darbai nestoja ir žiemą

Nors prasidėjo tikra žiema, renovacijos darbai Zoologijos sode nesustojo. Beveik pusė rangos darbų yra baigimo stadijos. Pastatyti arba statomi nauji vidaus voljerai, rekonstruotas senasis meškų pastatas, savanos ekspozicijoje jau apsigyveno pirmieji gyvūnai, suformuotas ūdrų voljeras, pakeista ožių ekspozicijos vieta, kurioje jau laksto snieginiai ožiai, formuojami tigrų lauko voljerai.

„Egzotariume darbai taip pat nesustoja – baigtas grindų betono liejimas, formuojami baseinai bei pertvaros vidinėse egzotariumo patalpose, įstiklinti langai ir durys. Sumodeliuotos ir gaminamos vaikų žaidimo aikštelės. Pakeista didžioji tvoros dalis aplink visą Lietuvos zoologijos sodo perimetrą, įrengti nauji vartai. Daug darbų jau nuveikta, tačiau didžiausias darbas dar prieš akis. Pasibaigus statyboms prasidės gyvūnų perkėlimas“, – pasakojo J.Černulė.

Gyvūnai puikiai prisitaikė

Šios rekonstrukcijos tikslas buvo pagerinti gyvūnų gyvenimo sąlygas ir atitikti Lietuvos ir Europos akredituojamus teisinius reglamentus.

„Lietuvos zoologijos sodas – beveik 85 metus veikianti istorinė vieta, todėl jaučiame pareigą būti pavyzdžiu ir siekti aukštų standartų gyvūnų gerovės srityje. Po renovacijos tapsime vienu naujausių gamtamokslių švietimo centrų Europoje“, – sakė rinkodaros vadybininkė.

Ji tikino, kad gyvūnai prie neįprastų statybos darbų puikiai prisitaikė.

„Kai kurie iš jų netgi pradėjo juos imituoti. Papūgos vis primena prižiūrėtojams, kad vaikštant teritorijoje reikia būti budriems, ir imituoja krautuvo garsą. Žirafos buvo sužavėtos ir smalsiai domėjosi geltonu kranu, kuris darbavosi netoli jų ekspozicijos. Kitiems gyvūnams buvo įrengti laikini voljerai atokiau nuo statybviečių, pastatytos širmos šalia darbo zonų“, – aiškino J.Černulė.

Po renovacijos Lietuvos zoologijos sodas pasitiks atnaujintomis ekspozicijomis. Bus išspręsta ir sezoniškumo problema – naujos ekspozicijos veiks visais metų laikais. Lankytojai galės matyti ir dalines vidaus patalpų ekspozicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu