Dramatiški vaizdai Plungės r.: į šunį besikėsinusius vilkus nuvijo šeimininkė

Plungės rajone esančio namo kieme įmontuotos kameros užfiksavo neeilinį vaizdą – du link šuns besiartinančius vilkus. Nuo pilkių šunį išgelbėjo pačiu laiku į kiemą išbėgusi šeimininkė.

Vilkai Plungės raj. <br>lrytas.lt koliažas. 
Vilkai Plungės raj. <br>lrytas.lt koliažas. 
Vilkai Plungės raj. <br>Stop kadras. 
Vilkai Plungės raj. <br>Stop kadras. 
Vilkai Plungės raj. <br>Stop kadras. 
Vilkai Plungės raj. <br>Stop kadras. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-02-22 14:18, atnaujinta 2024-02-22 14:21

„Plungės raj., 11 val. dienos du vilkai bandė nunešti šunį iš kiemo, bet viską pamačiusi šeimininkė pradėjo šaukti ir vilkai pasitraukė. Nedaug trūko ir šunelis būtų tapęs pietumis“, – rašė draugų atsiųstu įrašu pasidalinęs Deividas Staponkus.

Pats medžiojantis vyras sako, kad atvejų, kai vilkai kėsinasi į šunis, pasitaiko, tačiau šis – išties išskirtinis.

„Per metus Lietuvoje vilkai nuneša ne vieną šuniuką. Vilkai mėgsta šunis ir kaimuose jie tikrai būna nunešami, tai nieko naujo ar stebuklingo, tik tiek, kad šį kartą jiems nepavyko. Jei žiūrėjote, matosi, kaip moteris išeina ir pradeda rėkti, tada vilkai atsitraukė. Jei jos nebūtų buvę, tikėtina, kad šuniukui būtų buvę „viso gero“, – aiškino D.Staponkus.

Vienas garsiausių vilkų žinovų Lietuvoje Petras Adeikis patvirtino, kad vaizdo įraše užfiksuoti gyvūnai išties yra vilkai.

„Dabar pagrindiniai vilkai rujoja, tai pernykščiai vilkai yra šiek tiek nustumti į šoną ir jie galbūt daugiau „valkatauja“ bei išdykauja“, – sako P.Adeikis. Visgi gamtininkas įsitikinęs, kad laisvai lakstantys naminiai augintiniai tampa ekosistemos dalimi, todėl nereikėtų stebėtis, jei jais susidomi ir pilkiai.

„Jeigu jų augintinis yra ekosistemos dalis, normalu, kad jie taps kažkieno maistu. Žmonių augintiniai susigauna peles, pelėnus, katinas kokią voveraitę sumedžioja. Šunys parsitempia barsuką, stirną, – aiškina P.Adeikis. – Atlikau tyrimą. Kamerose matėme du didžiulius šunis. Surinkau jų ekskrementus, kuriuose radau bebrų ir stirnos plaukų. Kodėl šunys gali valgyti stirnas, bet vilkai jau negali valgyti šunų?“

Vilkų drąsa stebina

Tačiau net ir vilkų žinovas pripažįsta, kad vaizdo įraše matoma pilkių drąsa šiems plėšrūnams išties nebūdinga, o šioje vietoje, sako P.Adeikis, šią problemą ir išspręsti gali būti sunkiau. Gamtininkas sako sužinojęs, jog sodybos apylinkėse kartais pastebima net 11 vilkų, o medžioti jų šioje vietoje negalima – sodyba prie pat rezervato.

Tačiau gamtininkas įsitikinęs, kad kitose vietose išdrąsėjusių vilkų problemą turėtų spręsti medžiotojai.

„Ten, kur praėjusiais metais buvo papjauti gyvuliai, nebuvo sumedžiota nė vieno vilko. Visi vilkai sumedžioti miškuose. Ministerija sako, kad medžiotojai turi tą tvarkyti, o medžiotojai naikina tuos vilkus, kurie yra konkurentai medžiotojams“, – pastebi P.Adeikis. – Nesu radikalus gamtininkas, sakantis, kad nereikia medžioti vilkų.

Aš pats medžioju vilkus, bet esmė ta, kad reguliuojant žvėrių populiacijas 21 a. tai turi būti daroma profesionaliai. Taikome kanopinių žvėrių populiacijos valdymo metodus plėšrūnams. Tai yra visiškai neteisinga. Suardomos stiprios šeimos, lieka pernykščiai vilkai, neturintys patirties, kaip gyventi, ir jie „chuliganavoja.“

Gausią vilkų populiaciją pastebi ir medžiotojas D.Staponkus, tačiau sako, kad ją reguliuoti nėra taip paprasta.

„Limitas šiam sezonui 341 vilkas, o sumedžiota buvo gal apie 260. Baigėsi medžioklių varant sezonas ir ta medžioklė apstos. Jie naktiniai gyvūnai, medžioti juos pasišviečiant draudžiama, tad kaip juos sumedžioti, geras klausimas“, – svarsto medžiotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.