Kuri sula jau varva, o kuriai - dar per anksti?

„Šiuo metu sula geriausiai teka iš klevų. Iš beržų – neteka, nes dar pašalas neišėjęs, dar per šalta. Sula yra it natūralus gamtos limonadas, be jokių priedų ir chemijos. Visiškai natūralus gamtos produktas“, – tikina jau daugiau nei tris dešimtmečius Kėdainių rajone sulą leidžiantis Romualdas Kondrackis. Tuo metu specialistai primena, jog sulą leisti galima ne visur, o ir ją leidžiant būtina laikytis nustatytų reikalavimų.

Šiuo metu sula geriausiai teka iš klevų. Iš beržų – neteka, nes dar pašalas neišėjęs, dar per šalta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu sula geriausiai teka iš klevų. Iš beržų – neteka, nes dar pašalas neišėjęs, dar per šalta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rinkosaikste.lt

Apr 3, 2018, 12:17 PM, atnaujinta Apr 3, 2018, 1:23 PM

Ir sau, ir bendruomenei

Kėdainiuose gyvenantis Romualdas tikina, kad sula yra pats skaniausias gėrimas, kuris turi ir gydomųjų savybių – padeda kraujagyslių sistemai, nervų, širdies veiklai.

„Sulą geriu ne vienas, bet su Žaliąja miesto bendruomene. Susirenkame ir geriame šį gamtos stebuklėlį. Kadangi gyvenu vienas, sulos prisileidžiu per daug, tai dalinuosi su bendruomene. Per dieną iš vieno medžio šiuo metu prikapsi apie tris litrus šio magiško skysčio“, – dėsto Romualdas ir kelia stiklinaitę sulos už visų sveikatą.

Nežaloja medžio

„Sulą leisti reikia mokėti. Visų pirma reikia mokėti nežaloti medžio. Padarome medyje poros centimetrų skylutę, kažkur apie metrą nuo žemės, ir įstatome medinį arba plastikinį vamzdelį. Jei dedate plastikinį, būtų gerai, kad jis būtų iš minkšto plastiko. Aš stiklainį pastatau ant žemės ir įvedu ten vamzdelį. Matau, kad kapsi, palieku ramybėje. Žinau, kad trilitris užsipildys per dieną. Tiesa, reikia vis ateiti pažiūrėti, mat keičiantis oro sąlygoms, vis šylant, gali keistis ir sulos tekėjimo greitis. Gali būti, kad žymiai greičiau prisipildys jūsų indas“, – paaiškina Romualdas.

Laikytis privalu

Tuo metu aplinkosaugininkai primena, kad leidžiant sulą būtina laikytis nustatytų reikalavimų. Tik gyventojams, kurie turi nuosavą mišką jokių apribojimų nėra, nes ką daryti su nuosavu mišku yra savininko teisė. Jis gali leisti sulą pats, leisti, kad sulą leistųsi kaimynas ar draugas. Valstybiniuose miškuose yra nustatytos augalijos naudojimo taisyklės, kurių laikytis – privalu.

Sulą galima leisti iš medžio, kurio kamieno plotis didesnis kaip 20 centimetrų ir kuris bus kertamas per ateinančius 5 metus. Skylės plotis medyje neturi būti didesnis nei 2 centimetrai, gylis – ne didesnis nei 3 centimetrai. Baigus leisti sulą reikėtų skylę užkimšti, taip medis patirs mažiau streso ir bus mažiau žalojamas. Už šių taisyklių pažeidimus yra numatoma bauda nuo 10 iki 30 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.