Atsivėrusi smegduobė tik per stebuklą neprarijo alaus daryklos

Staiga prasidėjęs atlydys atvėrė Biržuose dar vieną smegduobę, šįkart – pačiame Rinkuškių alaus daryklos kieme. Akimirksniu žemė sugarmėjo į 3,5 metro gylį.

Dėl įgriuvos niekas nenukentėjo, šioje vietoje nėra trasų ar komunikacijų.<br>A.Švelnos nuotr.
Dėl įgriuvos niekas nenukentėjo, šioje vietoje nėra trasų ar komunikacijų.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Rušėnienė (Lietuvos rytas)

Feb 4, 2016, 5:59 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:11 AM

Vienoje atsivėrusios smegduobės pusėje, maždaug už 20 metrų, įsikūrusi įmonės administracija, kitoje pusėje stovi gamybiniai pastatai.

Daryklos bendraturčiai Rimantas Čygas ir Sigitas Kalkys džiaugėsi, kad niekas nenukentėjo, darbas nenutrūko. Įgriuvos vietoje neina jokių trasų ar komunikacijų. Po nakties duobė šiek tiek padidėjo.

„Kol kas nepatyrėme nepatogumų ar nuostolių. Tačiau neaišku, ar duobė gilės, platės, ar geologai leis tiesiog ją užversti moliu“, – svarstė R.Čygas.

Smegduobė atsivėrė akimirksniu. Jokių pavojaus ženklų nebuvo – nei dundesio, kurį paprastai girdi privačių namų savininkai, gyvenantys šalia besiveriančios prarajos, nei skilinėjančių sienų ar pamatų.

Žemė įgriuvo tuomet, kai darbininkai rinkosi į alaus daryklą.

R.Čygas aiškino, kad atsiverti smegduobei buvo itin palankios sąlygos – staiga atšilus ir greitai nutirpus sniegui, vanduo subėgo į požeminius sluoksnius ir ištirpdė ten esantį gipsą. Tuštuma neatlaikė svorio ir žemės paviršius prasmego.

„Jei būtų 10 laipsnių šalčio ar orai šilę palaipsniui, būtume neturėję šios smegduobės“, – aiškino biržietis.

Dėl smegduobių grėsmės atsisakyta statyti biblioteką Biržuose, Kęstučio gatvėje. Rotušės gatvėje rekonstruojant pastatą irgi rasta tuštumų, teko sutvirtinti pamatus.

Smegduobė ne kartą yra atsivėrusi ties Juodelių kapinėmis, ant kelio Rygos link. Dabar ten ribojamas greitis, kad sunkusis transportas, trinksėdamas į kelią, vėl jos neišjudintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.