Didžiausias Europoje ugnikalnis Etna „paaugo“: pasiekė rekordinį aukštį

Italijos ugnikalnių stebėjimo agentūra pranešė, kad Etnos kalno pietrytinis krateris po šešių mėnesių aktyvumo išaugo ir didžiausias Europoje aktyvus ugnikalnis tapo aukštesnis nei bet kada anksčiau.

Ugnikalnis Etna. <br>AP/Scanpix nuotr.
Ugnikalnis Etna. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2021, 2:04 PM

Jauniausias ir aktyviausias Etnos krateris pakilo iki rekordinių 3357 metrų virš jūros lygio, pranešė Katanijos mieste įsikūręs Nacionalinis geofizikos ir vulkanologijos institutas (INGV), rašo theguardian.com.

„Iš palydovinių vaizdų analizės ir apdorojimo galime spręsti, kad pietryčių krateris dabar yra daug aukštesnis už „vyresnįjį brolį“, šiaurės rytų kraterį, kuris 40 metų buvo neginčijamai laikomas Etnos viršūne“, – rašoma INGV pranešime spaudai.

Nuo vasario vidurio įvyko maždaug 50 pelenų ir lavos išsiveržimo iš kraterio epizodų, kurie „pastebimai pakeitė ugnikalnio kontūrą“.

1981 metais šiaurės rytų krateris pasiekė rekordinį 3350 metrų aukštį, tačiau griuvimas jo kraštuose sumažino jį iki 3326 metrų, užfiksuotų 2018 m.

Nuo vasario ugnikalnis spjaudo dūmus ir pelenus, tačiau aplinkiniams kaimams nekelia didelio pavojaus.

Sicilijos vyriausybė liepos mėnesį apskaičiavo, kad iki šiol buvo išvalyta 300 000 tonų pelenų. Pelenai kenkia aplinkinėms vietovėms, purvina gatves, lėtina eismą ir kenkia pasėliams.

Katanijoje, už dviejų valandų kelio automobiliu nuo ugnikalnio, pensininkė Tania Cannizzaro AFP sakė, kad Etnos kalnas yra ir gražus, ir erzinantis, o pelenai kartais krenta „kaip lietus“.

„Priklausomai nuo vėjo, ugnikalnio ūžesys pasiekia Kataniją, kartais dreba langai“, – sakė ji ir pridūrė, kad pelenai gatves ir balkonus nudažo juoda spalva.

„Tačiau tai yra ir nuostabus reginys, ypač vakare, kai pamatai šią judančią raudoną plunksną.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.