J.Vaitkutės tapyti garsių žmonių portretai tirpsta burnoje

Nupiešei, pasigrožėjai, suvalgyk. Taip galima apibūdinti dailininkės Jolitos Vaitkutės (19 m.) veiklą. Ji – vienintelė menininkė šalyje, piešianti neįprastomis priemonėmis – maisto produktais. Dailininkė lėkštėje yra nutapiusi šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės, žurnalisto ir restoranų kritiko Andriaus Užkalnio portretus.

Vilniuje reklamos agentūroje dizainere dirbanti J.Vaitkutė daugiau nei per pusvalandį sukūrė valgomus dainininkų M.Linkytės ir V.Baumilos portretus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje reklamos agentūroje dizainere dirbanti J.Vaitkutė daugiau nei per pusvalandį sukūrė valgomus dainininkų M.Linkytės ir V.Baumilos portretus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ( „Lietuvos rytas“)

Apr 4, 2015, 12:35 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:29 PM

 O artėjančios Velykos įkvėpė J.Vaitkutę nutapyti šiųmečių Lietuvos atstovų „Eurovizijoje“ Monikos Linkytės ir Vaido Baumilos veidus. Šių atlikėjų portretai buvo sukurti iš krapų.

Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Susiruošusi nutapyti savo mėgstamų dainininkų M.Linkytės ir V.Baumilos portretus J.Vaitkutė įsigijo majonezo, kiaušinių ir džiovintų krapų.

Žvelgdama į „Eurovizijoje“ Austrijoje dainuosiančių Monikos ir Vaido nuotraukas Jolita jų portretus ant baltų lėkščių nutapė neįtikėtinai greitai – kiek ilgiau nei per pusvalandį. Ji turi nemažai įgūdžių piešti tokia technika, todėl ilgai neužtruko.

Reklamos agentūroje dizainere dirbanti J.Vaitkutė savo darbus kaskart įamžina fotoaparatu, o kūrinius suvalgo, pavaišina jais draugus. Išplaunamos lėkštės, ir meno nelieka nė kvapo.

Ar tokia tapyba turi išliekamosios vertės? Šie kūriniai suteikia naujų potyrių ir teigiamų emocijų, nesvarbu, kad lėkštės su mėgstamų dainininkų atvaizdais nepakabinsi kaip paveikslo ant sienos. Tokio kūrinio paskirtis – trumpalaikė, tačiau lieka nepamirštamas įspūdis.

Jaunoji menininkė nėra nepastebėta – ji kviečiama į renginius unikaliu būdu tapyti portretų, jos išmonė pasitelkiama kuriant patiekalų stilistiką.

Šių metų liepos pabaigoje J.Vaitkutė surengs savo ekspoziciją Lietuvos paviljone pasaulinėje „Expo“ parodoje Milane. Lietuvė pristatys didelio formato maistu tapytų darbų fotografijas, keletą trimačių maisto ekspozicijų.

Iš Joniškio kilusi, dabar Vilniuje gyvenanti menininkė – „Eurovizijos“ gerbėja, kasmet žiūrinti šį konkursą ir laukianti jo rezultatų. Stebint spalvingą ir ryškų reginį Jolitą pagauna įkvėpimas – ji iš šokolado nutapė praėjusių metų „Eurovizijos“ laimėtoją Austrijos barzdotąją moterį Conchitą Wurst. Šiemetiniai konkurso laimėtojai taip pat turėtų atsidurti lietuvės dailininkės lėkštėje.

Piešimą maistu Jolita atrado visiškai atsitiktinai, dar mokydamasi mokykloje. Sirguliuodama ji ištirpintu šokoladu nupiešė roko atlikėjo Jimo Morrisono veidą. Tai nebuvo sunku, piešti šokoladu – beveik tas pat kas dažais, tik nuolat reikia šį saldėsį kaitinti, kad jis būtų skystas.

Į Jolitos meną nereikėtų žvelgti ir kaip į tyčiojimąsi iš maisto, nes atsiranda ir valgytojų.

„Dažnai viską galima suvalgyti nufotografavus kūrinį, bet kartais pasitaiko, kad maistą tenka išmesti. Produktų sunaudoju nedaug, nes ir pati nenoriu beprasmiškai švaistyti maisto. O kartais kam nors paaukoju, ypač pabaigusi didesnius darbus, kuriems sunaudojama daug produktų, bet nėra kam jų valgyti“, – tikino pašnekovė.

Seniau Jolita savo kūrinius fotografuodavo pati, o dabar juos įamžina fotografai. „Kadangi vienintelis mano darbų įamžinimo būdas – nuotrauka, noriu, kad ji būtų kokybiška“, – apie bendradarbiavimą su profesionaliais fotografais kalbėjo menininkė.

Bet kūrėjai ne vien menas svarbu. Jolitai pirminė maisto paskirtis – pasotinti kūną. Be to, ji mėgsta suktis virtuvėje, ruošti patiekalus ir juos į stalą patiekti estetiškai.

Tėvų namuose Joniškyje Jolita Velykoms primargins spalvingiausių margučių, nes tai daryti moka ir jai patinka.

Kol Jolita gyveno Joniškyje, kelerius metus paeiliui su jaunesnėmis kaimynėmis puoselėjo velykavimo tradiciją – su dažytų kiaušinių krepšiais lankydavo kaimynus ir kitus miestiečius.

Apie šią tradiciją jai vaikystėje papasakojo senolis kaimynas – būdamas vaikas jis lankydavo aplinkinių trobų gyventojus. „Man tai pasirodė puiki proga dalintis margučiais ir pasveikinti net tuos, kurių šiaip gatvėje nesutinkame“, – tikino J.Vaitkutė.

Jolita yra išbandžiusi visus kiaušinių dažymo būdus – nuo dažymo vašku iki skutinėjimo ar aplikavimo. Jai visada patiko kūrybinis procesas ir bandymai išgauti spalvą.

Ne tik šventės, bet ir kasdienybė neįsivaizduojama be maisto. Ne išimtis ir maistu tapanti J.Vaitkutė – kaip ir kiekviena moteris, ji dažnai sukasi prie viryklės.

„Maisto ruošimas ir valgymas man labiau ritualas nei tuščias bet ko įsimetimas į skrandį.

Stengiuosi, kad maistas atrodytų estetiškai ir skaniai, būtų sveikas. Jau kurį laiką nevalgau kiaulienos – ji labai apsunkina organizmą. Valgau kuo daugiau daržovių. Bent keturis kartus per savaitę ruošiu vakarienę ir ieškau naujų derinių, išbandau naujus maisto produktus“, – pasakojo J.Vaitkutė.

Jolita mėgsta ruošti apkepus ir troškinius, virtuvėje eksperimentuoja, stengiasi nesikartoti ir retai kliaunasi receptais – dažniau pasitiki savo jausmu ir skoniu.

„Nutarusi ruošti valgį ragauju įvairius maisto produktus ir svarstau, ką iš jų būtų galima pagaminti“, – apie kūrybą prie viryklės pasakojo J.Vaitkutė.

Ji retai kepa pyragus ar sausainius, o mišrainių vengia nuo mažumės.

Tačiau menininkei labai patinka salotos su lašiša. Joms reikia gūžinių salotų, pomidorų, agurkų, didžiojo greipfruto, rūkytos lašišos, alyvuogių aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų.

Paprasta jas paruošti, tačiau vaizdas ir skonis nekasdieniškas. „Negalėčiau pasakyti, kiek ir ko reikia, nes pati ruošdama salotas dažniausiai tas proporcijas pajuntu“, – patikino dailininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.