Po šalį supurčiusios nelaimės – žudantis seniūnijos abejingumas

Lapkričio pabaigoje Kazlų Rūdos savivaldybėje vos per plauką nekilo baisi nelaimė. Vienos moters sugyventinis Mindaugas vėlai vakare iš namų išvarė 8 metų posūnį.

Tame pačiame Antanavo kaime gyvenanti trijų mažamečių vaikų mama Kristina Kapočienė (36) – neviltyje.
Tame pačiame Antanavo kaime gyvenanti trijų mažamečių vaikų mama Kristina Kapočienė (36) – neviltyje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 8:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:21 PM

Laimei, kitą rytą paaiškėjo, kad berniukas netoli namų rastas gyvas. Ši nelaimė sukrėtė visą Lietuvą, o ypač – Antanavo gyventojus.

Šis įvykis iš esmės pakeitė šeimos, kurioje įvyko nelaimė, gyvenimą. Moteris paliko sugyventinį ir dabar gyvena Antanavo seniūnijos suteiktame socialiniame būste. 

Tame pačiame Antanavo kaime gyvenanti trijų mažamečių vaikų mama Kristina Kapočienė (36) – neviltyje. Su vaikais ji norėtų persikelti į socialinį būstą, tačiau seniūnijos darbuotojai į tai, jos teigimu, žvelgia atsainiai ir nesirūpina savo gyventojų gerove.

„Man pikta – nejaugi kaime turi įvykti dar viena nelaimė, kad būtų įmanoma gauti namus“, – neslėpė jaudulio trijų vaikų mama K.Kapočienė.

Kristina Antanave gyvena viena su trimis mažamečiais. Su pirmuoju vyru ji oficialiai išsiskyrusi, o pastaruoju metu gyveno su draugu, kuris neseniai ją paliko. Išėjus sugyventiniui, Kristina liko be pajamų ir viliasi gauti pagalbą iš seniūnijos, kurioje gyvena.

Tuo tarpu seniūnijos darbuotojai kalba priešingai – jie tvirtina, kad Kristinos šeima tvarkinga, o socialinis būstas, apie kurį ji kalba, jai buvo pasiūlytas, tačiau ji pati jo atsisakė, pasitarusi su buvusiu sugyventiniu.

Siūlo būstą, paverstą landyne

Naujienų portalui Lrytas.lt Kristina pasakojo apie seniūnijos abejingumą jos šeimos atžvilgiu ir priminė jos rajone nutikusį šalį supurčiusį įvykį, kai patėvis išvarė berniuką iš jo paties namų. „Pas mus seniūnijoje – didelė betvarkė.

Neseniai mums pasiūlė tokį socialinį būstą, kuris primena tikrą landynę. Tame pačiame name, kuriame mums siūlė butą, gyvena girtaujantys asmenys. Kaip aš galiu keltis į tokius namus su trimis vaikais?

Gerai, kad dar turiu kur gyventi, tačiau negaunu jokių lengvatų, augindama tris vaikus. Aš stengiuosi gyventi, einu vasarą uždarbiauti“, – tvirtino moteris.

Jos teigimu, jei tik ji kreipiasi į seniūniją prašydama vienokios ar kitokios pagalbos sau ir savo vaikams, visada susiduria su abejingumu ir šaltumu.

„Mano šeima nėra įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą, nesame girtaujantys, todėl nelabai suprantu, kodėl, paprašius pagalbos, seniūnijos darbuotojai mums nepadeda ir į viską žiūri pro pirštus“, – aiškino Kristina.

Išėjo sugyventinis – prasidėjo bėdos

Negandos K.Kapočienės šeimoje prasidėjo tada, kai namus prieš kelis mėnesius paliko sugyventinis, su kuriuo iki tol  Kristina laimingai gyveno.

„Jis dirbo, išlaikė šeimą, o pagal mūsų susitarimą aš prižiūrėjau namus, rūpinausi buitimi ir niekur nedirbau.

Prieš savaitę gavau socialinės slaugytojos pažymėjimą, bet darbų šalia nėra, susisiekimas labai prastas.

Sunku man dabar vienai, likusiai be antrosios pusės, gyventi su trimis vaikais. Jiems dabar 14, 9 ir 8 metai“, – guodėsi moteris.

Įskaudino seniūnijos darbuotojų žodžiai

Moteris pasakojo neseniai nuėjusi į seniūniją ir paklaususi, ar galima išimties tvarka prašyti socialinio būsto, tačiau susidūrė su darbuotojų abejingumu. Jie tikino, jog išimties tvarka šiai šeimai būstas nepriklauso.

„Sakiau jiems, jog mus paliko mano draugas, o vaikų tėčio alimentų skola jau siekia 1500 eurų. Jis žada švenčių proga juos pervesti, tačiau vis nieko nesulaukiu.

Darbuotojų neprašau nei pinigų, nei maisto. Aš noriu, kad man būtų sutvarkytas priklausantis socialinių išmokų skyrimas.

Labai prašiau padėti malkomis, nes šiuo metu neturiu už ką jų nusipirkti, nors didžiulį namą, kuriame gyvename, būtina nuolat kūrenti“, – kalbėjo trijų vaikų mama.

Ji prisiminė, jog tada, nuėjusi į seniūniją, iš darbuotojų išgirdo ją įskaudinusį atsakymą: „Gal sugrįš dar jūsų sugyventinis, nereikia skubėti su išmokomis.“

Dar labiau ją supykdė seniūnijos darbuotojos žodžiai apie tai, kad neseniai socialinis būstas buvo skirtas kitai nelaimės paliestai šeimai, todėl Kristinai skirti jo negali.

„Man pikta – nejaugi kaime turi įvykti nelaimė, kad būtų įmanoma gauti namus“, – kalbėjo K.Kapočienė.

Kristina prieš kelias dienas parašė prašymą merui dėl socialinio būsto išdavimo išimties tvarka.

Šiuo metu ji laukia atsakymo ir tikina negalinti daugiau gyventi tokiomis sąlygomis, kaip gyvena. „Už namo nuomą moku 40 eurų, kas mėnesį už elektrą – apie 30 eurų.

Jei gaučiau su vaikais socialinį būstą, daugiau pinigėlių galėčiau skirti jiems, o ne būsto nuomai. Juk name, kuriame gyvename, net nesame priregistruoti. Aš jų ir remontuoti negaliu, nes jie man nepriklauso.

Nors neseniai baigiau slaugytojos kursus ir gavau pažymėjimą, abejoju, kad greitai susirasiu darbą“, – kalbėjo ji.

Seniūnijos darbuotoja: „Šeima socialinio būsto atsisakė“

Antanavo seniūnijos vyresnioji specialistė Virginija Brazinskaitė tvirtino, kad pastaruoju metu K.Kapočienės šeimoje situacija tikrai pasikeitusi, tačiau socialinės išmokos jau priskaičiuotos ir artimiausiu metu bus išmokėtos.

Pasak jos, tai tvarkinga šeima, kurioje auga prižiūrėti vaikai.

„Šeimoje nėra problemų. Moteris nedirba, gyvena iš išmokų, anksčiau padėjo sugyventinis. Mano žiniomis, ji dabar ieško darbo. Darbų tikrai yra, tačiau iš kaimo susisiekimas labai prastas“, – aiškino seniūnijos darbuotoja.

Ar galėjo būti taip, kad moteriai seniūnijoje buvo pasakyta, jog išmokos nebus mokamos, nes, tikėtina, ji dar susitaikys su sugyventiniu? „Jie pykosi ir taikėsi. Ji yra išsiskyrusi. Žinau, kad dabar gyvena viena su vaikais“, – aptakiai paaiškino V.Braziskaitė.

Pašnekovė patikino, kad šeimai buvo siūlomas socialinis būstas, tačiau su buvusiu sugyventiniu įvertinusi išlaidas, jo atsisakė. Pasak V. Brazinskaitės, Kristina paaiškino, jog trijų kambarių būstą bus per brangu išlaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.