Drama vandenyje: šeimą pražudęs girtas tėvas meldė išgelbėti kūdikį

Airiją neseniai sukrėtė skaudus įvykis. „Audi Q7“ visureigį vairavęs Seanas McGottys (46 m.) nesuvaldė automobilio, kuris nuslydo nuo Airijos miestelyje Bunkranoje esančios prieplaukos ir nuskendo ežere.

 Seanas su dviem sūnumis žuvo vandenyje. Žmonos automobilyje nebuvo, dukrelė buvo išgelbėta.
 Seanas su dviem sūnumis žuvo vandenyje. Žmonos automobilyje nebuvo, dukrelė buvo išgelbėta.
 Didvyris su išgelbėta mergaite.
 Didvyris su išgelbėta mergaite.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 27, 2017, 2:52 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 7:51 PM

Kartu su vairuotoju automobilyje buvo du jo sūnūs – Markas (11 m.) ir Evanas (8 m.) – anyta Ruth Daniels (57 m.) ir jos 14-metė dukra Jodie-Lee Tracey. Deja, bet visi šie žmonės neišgyveno.

Vienintelė iš skęstančio automobilio išgelbėta 4 mėnesių amžiaus Seano dukra Rionaghac-Ann, kuri turėtų būti dėkinga avariją pastebėjusiam didvyriui.

Slidi prieplauka neleido suvaldyti automobilio

Prie šios bylos dirbusios patologės konsultantės Katrinos Dillon teigimu, Seano kraujyje rastas didelis kiekis alkoholio – net 159 mg 100 ml kraujo, kai leidžiamas alkoholio kiekis yra tik 50 mg.

Tyrimo pradžioje Davittas Walshas, kuris ir išgelbėjo 4 mėnesių amžiaus mergaitę iš skęstančio automobilio, papasakojo, kaip jis iš visų jėgų stengėsi padėti ir mažylės broliams.

Vyras vaikštinėjo visai šalia įvykio vietos, kai pamatė ežere skęstančio automobilio stogą. Nė nesvarstęs jis nusirengė visus drabužius, įšoko į vandenį ir plaukė link transporto priemonės bei bandė patekti į jos vidų.

Jam pavyko išgelbėti tik mažąją Rionaghac-Ann, kurią į gelbėtojo rankas pro išdaužtą automobilio langą įdavė jos tėtis.

Davittas taip pat bandė išgelbėti ir vieną iš dviejų automobilyje įstrigusių ir pagalbos prašiusių vaikų. Deja, bet bandant jį ištraukti iš skęstančio automobilio, kažkur įstrigo berniuko koja, todėl vyrui teko paleisti vaiko ranką, kad jis kartu su skęstančiu automobiliu ir kūdikiu rankose nebūtų nutemptas į dugną. Nėra žinoma, kurį iš dviejų berniukų Davittas bandė išgelbėti.

Gyvybei išgelbėti turėjo tik kelias sekundes

Pasakodamas apie tą lemtingą vakarą, Davittas sakė: „Aš sugriebiau tą vargšą berniuką ir bandžiau jį ištraukti, tačiau jis kažkaip užstrigo. Staiga į automobilį ėmė plūsti vanduo, jis pradėjo skęsti, todėl teko paleisti vaiką, nes ir taip jau sunkiai sekėsi išsilaikyti vandens paviršiuje, ir nenorėjau, kad transporto priemonė mane nusitemptų į dugną. Į mane pažiūrėjęs tėtis padavė savo kūdikį ir tarė „Išgelbėk mano mažylę“. Tada automobilis labai greitai nugrimzdo žemyn.“

Davittas pamatė vandenyje mašinos stogą, kai su drauge Stephanie Knox ėjo iš futbolo varžybų.

Nuplaukęs link pamažu vandens prisipildančio visureigio, jis ten pamatė langą alkūne bandantį išdaužti Seaną. Sudaužęs langą tėtis padavė savo kūdikį Davittui į rankas.

Vėliau pats Seanas bandė atsisėsti ant išdaužto automobilio lango krašto ir išlipti. Davittui rankose laikant mažąją Rionaghac-Ann, jo ranką sugriebė kitas išsigelbėti bandęs berniukas. Bandant jį ištraukti, vaiko koja užstrigo automobilyje, į kurį staiga skverbėsi vanduo. Po kelių sekundžių mašina dingo po vandeniu.

Išeikvojo visas jėgas

Davittas sugebėjo net 25 m iki kranto plaukti su į orą iškeltu kūdikiu. Pasiekęs prieplauką, vyras padavė vaiką savo draugei, o pats nuovargio pakirstas parkrito ant žemės.

„Vos galėjau atgauti kvapą. Priėjęs vyras patraukė mane toliau nuo vandens ir ant kranto išmestų slidžių dumblių. Drebėjau iš šalčio ir žinojau, jog privalau sušilti“, – pasakojo gelbėtojas.

Davittas, kuriam įteiktas auksinis medalis už drąsą gelbstint žmones, susipjaustė kojas, dėl to jam teko gulėti ligoninėje. Buvęs futbolininkas žinojo, kad ant laivus į vandenį nuleidžiančios nuokalnės atsidūrę dumbliai gali būti pavojingi, nes yra be galo slidūs, tačiau ne vietiniai gyventojai apie pavojų nė nenutuokė.

Kol į įvykio vietą atvyko gelbėtojai, Seano vairuotas automobilis jau buvo dingęs po vandeniu, o žmonės plūduriavo ežero paviršiuje.

Buvo ir daugiau liudininkų

Savo parodymus bylą nagrinėjantiems pareigūnams pateikė ir pirmas įvykio vietoje atsidūręs žmogus Francis Crawfordas. Jo teigimu, jis ir jo žmona Kay maždaug 19 val. vietos laiku savo transporto priemonę paliko prieplaukoje, o po to vandenyje pastebėjo juodos spalvos automobilį. Jis pasakė žmonai, kad įvyko kažkas blogo, o po to suriko viduje esančiam Seanui, kuris liepė kviesti pagalbą.

Francis teigė, jog automobilyje girdėjo vaikų verksmus. Iškvietus pagalbą ir pakrantės gelbėtojus, jie įvykio vietoje pasirodė tik po 12 minučių.

Tada pasirodė Davittas, kurio Francis paklausė, ar šis moka plaukti, ir tai padrąsino jauną vyrą šokti į vandenį.

„Automobilis plūduriavo vandenyje, jo viršus tai iškildavo, tai vėl panirdavo. Vis dar girdėjau automobilyje įkalintų žmonių riksmus ir vaikų verksmus. Tikėjausi, jog greitai į įvyko vietą atvyks pagalba, ir automobilis dar nebus paniręs po vandeniu. Girdėjau sirenas, tačiau tuo metu paniro automobilio priekis, o galiausiai jis visiškai dingo“, – sakė Francis.

Vyras pridūrė, kad kurį laiką dar girdėjo riksmus ir verksmus, sklindančius iš automobilio, tačiau greitai išvydo su kūdikiu rankose link kranto grįžtantį Davittą. Pastarasis paaiškino, jog bandė išgelbėti dar vieną vaiką, tačiau jo koja buvo įstrigusi automobilyje.

Francis tyrimo ekspertams teigė, jog tikėjosi, kad Davittas dar galės sugrįžti į vandenį ir išgelbėti likusius žmones, tačiau jis buvo pervargęs.

Apklaustas buvo ir seržantas Markas Traynoras. Jis teigė, jog pareigūnai į įvykio vietą atvyko per 4-5 minutes, tačiau automobilio vandenyje jau nebesimatė.

Jis pridūrė, kad ant prieplaukos esantys dumbliai buvo slidūs, o jo kolegos apie tai žinojo. Deja, bet jokio ženklo, įspėjančio apie slidžią prieplauką, nebuvo. Kadangi žiemos metu ja nėra naudojamasi, prieplauka nebuvo valoma.

Taip pat ir vartai, leidžiantys užvažiuoti ant prieplaukos, buvo atidaryti, todėl ant jos patekti galėjo bet kas.

Po šio įvykio vartai yra užrakinti, o ant prieplaukos patekti draudžiama. Per 15 metų nebuvo atlikti jokie prieplaukos rizikos patikrinimo darbai, tačiau dabar, įvykus tokiai nelaimei, bus imtasi visų įmanomu apsaugos priemonių.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute