Paguodos ieškojusi našlė sukčiui atidavė viso gyvenimo santaupas: „Jis atrodė toks nuoširdus“

Vis dar gedinti našlė iš Didžiosios Britanijos pasakojo, kad „romantinis aferistas“, su kuriuo ji bendravo per „Facebook“, sugebėjo išvilioti visas jos gyvenimo santaupas – 63 tūkst. dolerių (apie 58 tūkst. eurų).

 Moteris pervedė sukčiui visas savo santaupas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Moteris pervedė sukčiui visas savo santaupas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 8:58 PM

Septintą dešimtį peržengusi Lyn atidavė visas savo gyvenimo santaupas ir pensiją Dereko vardu pasivadinusiam sukčiui. Apgavikas tikino, kad šių pinigų jam reikia ligoninės ir viešbučio sąskaitoms padengti.

„Man net į galvą neatėjo, kad jis galėtų būti sukčius, – tikino Lyn. – Jis man skambindavo po kartą arba du per savaitę. Jis atrodė toks nuoširdus.“

Lyn sakė, kad su Dereku ji susipažino 2020 m. per vieną našliams skirtą „Facebook“ grupę.

Derekas pirmasis užkalbino gedinčią moterį.

Derekas pasakojo, kad jis neseniai persikėlė iš Mančesterio į Dubajų, kur veikia jam priklausanti mineralų kompanija.

„Mes pradėjome kalbėtis ir puikiai sutarėme, – prisimena Lyn. – Jis irgi buvo našlys, todėl pagalvojau: „Mes turime kai ką bendro.“ Jis jaučia tokį pat skausmą kaip ir aš. Ir taip mes pradėjome bendrauti.“

Praėjus maždaug keturiems mėnesiams nuo jų draugystės pradžios, Derekas pasiguodė, kad jam reikia pinigų. Jis tikino, kad jam reikia padengti išlaidas, su kuriomis susidūrė darbo metu susižaloję kompanijos darbuotojai.

Lyn nusprendė jam padėti, o jis pasižadėjo grąžinti skolą „su palūkanomis“.

„Dubajuje, kur jis dirba, įvyko nelaimė ir šeši jo darbuotojai buvo sužeisti, o jam reikėjo padengti visų jų gydymo išlaidas, – aiškino moteris. – Ar aš galėčiau jam padėti? Jis sakė, kad šią skolą grąžins su palūkanomis, liepė man nesijaudinti dėl šių pinigų.“

Jis taip pat įtikino ją sumokėti už jo viešbutį ir pradėti investuoti į kriptovaliutas, kad ji galėtų atsiųsti dar pinigų jam ir jo „verslo partneriams“.

„Galiausiai pinigai baigdavosi. Tada jis sakydavo: „Paprašysiu savo partnerių, kad jie pervestų tau pinigų per mano sekretorę, o tada pervesk šiuos pinigus man per „Bitcoin“ sistemą“, – dalinosi Lyn.

Visą tą laiką Derekas redaguodavo internete rastas nuotraukas, kad įtikintų Lyn, jog jie yra pora, nepaisant to, kad jie niekuomet nebuvo susitikę.

Lyn nenorėjo apie tai pasakoti savo šeimai.

„Man buvo gėda apie tai kalbėti su savo šeima, todėl viską nuo jų slėpiau. Apie Dereką žinojo tik viena artima draugė. Ji mane perspėjo, kad būčiau atsargi“, – pasakojo moteris.

Tai, kad šie santykiai buvo tik apgaulė, Lyn sužinojo 2021 m. sausį, kai į jos duris pasibeldė Češyro (Anglija) policija.

„Galvojau, kad esu paprasta moteris, gyvenanti paprastą gyvenimą. Nemaniau, kad man kada nors taip nutiks. Bet, deja, nutiko. Bet kam gali nutikti“, – sakė Lyn.

„Šie romantiniai sukčiai ieško pažeidžiamų žmonių, taigi pagalvokite, kuo dalinatės savo „Facebook“ paskyrose, ką pasakojate kitiems. Neatskleiskite savo kortų bet kam“, – pridūrė moteris.

Tačiau ši istorija turi laimingą pabaigą. Galiausiai, po policijos tyrimo, Lyn atgavo visus pinigus. Be to, moteris taip pat susirado naują mylintį partnerį.

Su juo moteris taip pat susipažino internete. Greitu metu pora planuoja kartu vykti atostogauti.

Ji perspėja ir kitus neįsivelti į tokias romantines aferas: „Jie žino, ko paklausti ir ką sakyti. Žino, ką tu nori išgirsti – dalykus, kuriuos pasakytų tik tavo vyras ar mylimasis“, – kalbėdama apie internetinius sukčius sakė moteris.

„Tada jie tiesiog įtraukia tave. Tu patiki, kad esi santykiuose, o jie nuolat žada atvažiuoti ir susipažinti realybėje, – skundėsi Lyn. – Tu tik nuolat siunti pinigus, tai niekada nesibaigia. Visada dar kas nors nutinka.“

Češyro policijos pareigūnas Jimas Day ragina pažeidžiamus žmones išlikti budriems ir neneigti realybės.

„Kyla daug pagundų nekreipti dėmesio į abejones ir matyti tik tai, ką norime matyti – šiuo atveju, santykių pažadą, – aiškino J.Day. – Romantiniai sukčiai ieško žmonių silpnybių ir jas išnaudoja. Per ilgą laiką jie įgauna pasitikėjimą ir tik tada prašo pinigų, nesvarbu, ar tai būtų kokios nors dovanos, ar „pagalbos“ prašymai.“

Jungtinių Amerikos Valstijų teisėsaugos pareigūnai perspėjo, kad tokių aferų padaugėja vasarį, kada yra švenčiama Šv. Valentino diena. Būtent šiuo laikotarpiu liūdni žmonės pradeda jaustis kaip niekad vieniši.

Žurnalo „New York Magazine“ finansinių patarimų apžvalgininkė ketvirtadienį viešai prisipažino, kad Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentu apsimetęs sukčius sugebėjo iš jos išvilioti 50 tūkst. JAV dolerių (apie 46 tūkst. eurų).

Parengta pagal nypost.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.