Nebenorite mylėtis? Tai gali būti žiemos depresijos požymis

Lemia nedarbingumą

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2013, 11:10 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:32 AM

Tamsusis metų laikas kasmet milijonams žmonių tampa kančia, paralyžiuojančia bet kokią veiklą. 75-80 procentų tokių žmonių - moterys. Sezoninė depresija jas dažniausiai ima kamuoti apie 30-uosius gyvenimo metus.

Lemia nedarbingumą

Daugelis žmonių jaučia žiemos įtaką. Vieni tampa labiau mieguisti, kiti - mažiau aktyvūs, treti - liūdnesni. Tačiau tokia būsena netrunka ilgai: po kelių dienų žmogus vėl atsigauna.

O sergančiam žiemos depresija visi šie simptomai pasireiškia vienu metu ir paprastai nepraeina porą ar keletą savaičių.

Harvardo universiteto (JAV), Pasaulio sveikatos organizacijos ir Pasaulio banko atliktų tyrimų duomenimis, depresija dažniau nei kitos ligos lemia nedarbingumą.

Sumažėja seksualinis apetitas

Svarbiausias dalykas, pagal kurį galima atskirti šį sutrikimą, yra jo sezoniškumas: sezoninės depresijos simptomai išnyksta atėjus pavasariui. O rudenį žmogų vėl apima liūdesys.

Kitas sutrikimą charakterizuojantis dalykas - organizmas prašo maisto, kuriame gausu angliavandenių.

Taip pat apima letargija, nuovargis, nenoras bendrauti, nerimas, kartais - neviltis. Džiaugsmo nebeteikia net ir intymumas - daugelis nebenori patirti kūniškų malonumų.

Trys depresijos lygiai

Sezoninė depresija paprastai būna lengva arba vidutinio sunkumo.

Užklupus pirmajai žmogus gali užsiimti įvairia veikla, tačiau ir dirbti, ir linksmintis tenka prisivertus.

Vidutinio sunkumo depresija sutrikdo miegą - apima mieguistumas ar nemiga, svoris padidėja arba ima kristi, žmogus darosi tingus, todėl mažiau nuveikia. Šią depresiją lydi liūdesys ir nerimas.

Depresijos ištikti žmonės neretai linkę laukti, kol viskas savaime sugrįš į savo vietas. Laukimas neretai trunka mėnesį, kartais - net metų metus. Gydyti įsisenėjusią depresiją sunkiau nei ką tik prasidėjusią.

O gili depresija paverčia žmogų visiškai nedarbingu. Ligonį kamuoja ne tik prasta nuotaika ar liūdesys - jam silpna ir fiziškai.

"Gaudykite" saulės spindulius

Efektyviausias sezoninės depresijos gydymas - šviesos terapija. Padėti gali ir kitos gydymo priemonės - antidepresantai, stresų kontrolė, mankšta, psichoterapija.

Tačiau šviesos terapija galima tik tam tikromis sąlygomis - teigiamą poveikį ji daro tik tada, kai šviesumas viršija 2 tūkstančius liuksų.

Medikai pateikia keletą taisyklių žmonėms, norintiems sušvelninti sezoninės depresijos simptomus.

Pabandykite išsiugdyti teigiamą požiūrį į tamsųjį metų laiką. Imkitės kokių nors malonių užsiėmimų. Kuo daugiau laiko praleiskite šviesoje - „gaudykite“ saulę, o būdami namuose, pasirūpinkite geru apšvietimu.

Būkite fiziškai aktyvūs - išjudinkite kūną, ne mažiau svarbi ir tinkamai subalansuota mityba.

Kaip teigia psichiatrai, ne visi žmonės supranta, kad jie serga - kai kurie jų, manantys, jog juos apėmė tik nuotaikos svyravimai, nesikreipia į profesionalą ir bando gydytis alkoholiu, perkasi vaistus, kurie jiems visai netinka.

Blogiausia, kuo gali baigtis nediagnozuota ir negydoma gili depresija - savižudybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.