Ar skubotas pasveikinimas galėjo atimti auksą?

„Per anksti nesigirk – po to išeis priešingai“, - baugščiai apsidairiusi įspėja prietaringa kaimynė. Kol tai, ko lauki, neįvyko, nevalia ne tik girtis, bet ir džiaugtis, švęsti, būti sveikinamam – nes būtinai atsitiks priešingai. Šitą seną prietarą nori nenori daugelis prisiminė, kai plaukikė Rūta Meilutytė Katare buvo priversta tenkintis sidabro medaliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Dec 9, 2014, 2:52 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:31 PM

Tada kaip piktą pranašą plaukimo sporto gerbėjai prisiminė gruodžio 5 d. anksčiau laiko išplatintą prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą Rūtai laimėjus auksą 100 metrų kompleksinio plaukimo finale – iš tiesų Rūta šioje rungtyje užėmė penktą vietą, o kitą dieną vykusiame 100 m plaukimo krūtine finale, nepaisant didelių į ją sudėtų vilčių, liko antra.

Ar iš tiesų per anksti nusprūdęs pasveikinimas gali nusinešti laukiamą sėkmę? To pusiau juokais, pusiau rimtai paklausėme parapsichologės Irenos Barvydės.

Parapsichologė tvirtino priešingai – pasak jos, pozityvus nusiteikimas, galvojimas, kad tai, ko trokšti, jau tarsi įvykę, ir atitinkamas elgesys veikiau prišaukia svajonės išsipildymą, negu jį sužlugdo.

„Išankstinis žmonių nuteikimas kokiai nors tikrovei padeda sukurti tą tikrovę, - aiškino I.Barvydė. - Tarkim, mergina nori turėti žirgą, bet jo neturi. Tačiau pradeda kalbėti - „aš turiu žirgą, ten tvartas, ten aptvaras, ten šieną užsakysiu“.

Galbūt netgi pasiskolinusi iš draugės namo parsiveža kokį nors žirgą, kad žmonės pamatytų, pradėtų kurti aplink ją „aurą“, kad ji jau turi žirgą. Tuomet šimtaprocentinė garantija, kad jis pas ją per metus atsiras“.

Lygiai taip pat, pasak parapsichologės, žmonės užsiprogramuoja blogiems dalykams, kalbėdami, kad jiems turbūt nepasiseks, bus blogai.

Kodėl tuomet taip dažnai pasigyrus nutinka priešingai? I.Barvydė mano, kad dėl tokio „kiaulystės dėsnio“ būna kaltas aplinkinių žmonių pavydas.

„Jeigu žmogus tą procesą „suka“ sąmoningai – jis pasidarys tai, ko nori. Jis renkasi žmones, kuriems sakyti, kuriems nesakyti. Bet jeigu jis tik dalijasi gražiomis svajonėmis ir norais – bus, kaip Apvaizda leis. Išsipildys arba ne.

Kai žmogus gražiai svajoja ir kažko nori, bet pasigyrus tai neišsipildo, dažniausiai tai įvyksta dėl žmonių, kurie yra pavydūs, nenori, kad jam pasisektų. Kuo jis daugiau giriasi, tuo daugiau negatyvo „sugeria“. Žmonės uždaro jam kelius sukurti tai, ko nori“, - aiškino I.Barvydė.

Tačiau kad prezidentės spaudos tarnybos neapdairiai per anksti išplatintas spaudos pranešimas su sveikinimais R.Meilutytei galėjo sukurstyti minias blogo linkinčių pavyduolių ir nulemti ne tokį, kokio tikėtasi, rezultatą, parapsichologė nemano.

„Nevertinčiau šio atvejo kaip nors ypatingai mistiškai, - sakė I.Barvydė. - Vis dėlto tai – vienas žmogus, jo pastangos, jo nuopelnas. Nemanyčiau, kad kokios nors „mafijos“ paveikė jį vienaip ar kitaip - laimėti arba pralaimėti.

Jeigu tai būtų įmanoma, tuomet mes visi ir loterijoje pasistengtume laimėti, ir visi mūsų favoritai visada laimėtų, priklausomai nuo „sergančiųjų“ už juos kiekio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.